Početna / Intervju / Bandić poput Chiraca i Ahmadinedžada

Bandić poput Chiraca i Ahmadinedžada

I Chirac je prvo bio gradonačelnik Pariza – odgovorio je pitijski Milan Bandić u emisiji Otvoreno na pitanje hoće li biti kandidat za predsjednika države i tako ostavio i dalje otvorenim prostor za nagađanje. Nominirani predsjednički kandidati Damir Kajin i Ivo Josipović tvrde da se ne boje njegove kandidature.

– Nije Zagreb Pariz ni Hrvatska Francuska. Drugi je par cipela ako je stanje u Zagrebu isto kao i stanje u Hrvatskoj pa se Bandić povede za Sanaderovim primjerom i ode – kaže Kajin.

Josipović tvrdi da je Bandić uspješan političar koji će imati još prilike okušati se u utrci za Pantovčak.

– Vjerujem da se neće kandidirati i da će mandat u Zagrebu odraditi do kraja. Očekujem njegovu pomoć kao što sam i ja njemu pomogao u osvajanju vlasti u Zagrebu – kaže Josipović.

Odluči li se Bandić ipak za utrku, bit će prvi hrvatski gradonačelnik koji je pokušao s te pozicije osvojiti Pantovčak. Američka povijest pamti neke uspješne gradonačelnike koji su se u tome okušali, poput Stephena Groverea koji je u 19. stoljeću kao gradonačelnik Buffala postao predsjednik i vladao u dva mandata.

U Europi je u palaču na Elizejskim poljanama osim Chiraca ušao i Valery Giscard d’Estaing, koji je bio gradonačelnik Chamalieresa.

U novije vrijeme je s te pozicije predsjednik postao Traian Basescu, bivši gradonačelnik Bukurešta a sadašnji predsjednik Rumunjske, te iranski predsjednik Ahmadinedžad, koji je bio gradonačelnik Teherana.

No, nisu svi koji su pokušali uspjeli. Republikanac i jedan od najuspješnijih newyorških gradonačelnika Rudolph Giuliani nije uspio, kao ni gradonačelnik Clevelenda Dennis Kuchinich.

– Ne sudite narode po gradovima. Oni jedva da su sastavni dio država – rekao je davno američki predsjednik Benjamin Franklin. I Bandić bi morao, prije nego što donese odluku, procijeniti koliko bi mu zagrebačka popularnost mogla donijeti bodova izvan granica Zagreba.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments