Početna / Intervju / Dr. Tomislav Dragun: Postavit ćemo spomenik Anti Paveliću, a generala Gotovinu nominirati za predsjednika

Dr. Tomislav Dragun: Postavit ćemo spomenik Anti Paveliću, a generala Gotovinu nominirati za predsjednika

DRAGUN-NOV-050200_thumbSrbi već godinama slobodno obilježavaju uspomenu na četnike i Dražu Mihailovića, a Hrvate se krivo gleda i kad nose crninu u koroti. Po Beogradu se pod državnom paskom već mjesecima traga za đeneralovim kostima, a poglavnik leži zaboravljen u Madridu i ni ime mu se bez straha ne spominje.

Četnici se gordo šepire po svojim dernecima, a u Hrvatskoj ne smiješ nikome reći ni da si bio domobran.

Tu vjekovnu nepravdu odlučio je hitno ispraviti Hrvatski uljudbeni pokret s dr. Tomislavom Dragunom na čelu. Akcija podizanja spomenika dr. Anti Paveliću u centru Zagreba samo je jedan u nizu najavljenih patriotskih projekata.

Usporedno s njom Hrvatski uljudbeni pokret nominira generala Antu Gotovinu za predsjednika RH, te najavljuje okupljanje državotvornih Hrvata pred kućom Josipa Manolića iduće subote.

Gospodine Dragun, koju ste zagrebačku lokaciju predvidjeli za spomenik poglavniku NDH?

– Izbor smo sveli na dvije varijante: Splavnica (prolaz od Jelačić-placa prema tržnici Dolac) ili početak Tkalčićeve ulice. Možda bi Tkalčićeva ulica čak bila bolje rješenje, jer tamo planiramo preseliti i Predsjednički ured kad naš kandidat general Ante Gotovina pobijedi.

A što ćete s postojećim uredom na Pantovčaku?

– Preuredit ćemo ga za lovni turizam.

Zbog čega bi budući predsjednik Gotovina trebao stolovati u Tkalčićevoj?

– Zato da bude što bliže narodu. Predsjednički ured će obvezno imati balkon, s kojega će se predsjednik obraćati građanima govorom, i to svakoga petka. A u blizini je i Ured Državne revizije, pa tamo može brzo saznati tko u državi krade.

Strah od Golog otoka

Hoće li se ljutiti Marija Jurić Zagorka ako poglavnikov spomenik stavite blizu njezina?

– Neće, ona je tolerantna žena.

A ako vam ne dopuste spomenik poglavniku u Tkalčićevoj?

– Onda ćemo ga podići u Lici, na Krbavskom polju. Tamo naši članovi imaju zemlje, a na privatnom zemljištu možete graditi što god hoćete.

Je li Ante Gotovina prihvatio vašu predsjedničku nominaciju?

– Ne bih vam smio to reći. No, vi znate s kime se ja sve družim i mogu vam kazati da krajem rujna imamo konačni dogovor.

Što ćete ako u Haagu generala osude?

– Neće ga osuditi još sigurno 2-3 godine. A dotad on može mirno vladati Hrvatskom.

Ako ga puste na slobodu.

– Normalno da će ga pustiti. Šef države nikamo ne bježi. Kad nas spomenikom poglavniku učinite slobodnom nacijom i konačno napravite ravnopravnima ustaše i četnike, jedino će hrvatski staljinisti još biti građani drugoga reda, bez ikakvih prava na slobodnu misao.

Držite li da je to pravedno i pošteno?

– Ne držim. Bilo bi dobro da se i njih uvaži kao ljude i da im se prizna pravo na ideale i slobodno političko uvjerenje. Mislim da je njih još strah slobodno govoriti zbog Golog otoka i onih Mesićevih najava da će tamo obnoviti kaznionicu. No, ako se obrate za pomoć Hrvatskom uljudbenom pokretu, staljinisti će imati našu punu potporu. Borit ćemo se zajedno da slobodno iskažu svoje poštovanje prema drugu Staljinu. Nismo mi zaboravili da su se Tito i njegovi i s njima krvavo obračunali.

‘Bandić se uplašio poraza od Gotovine’

Pripreme za subotnji prosvjed pred kućom Josipa Manolića teku po planu, policijske dozvole smo pribavili, no probleme nam pravi Milan Bandić koji još odugovlači s gradskim dozvolama. Znate, mi ne smijemo postaviti ni razglas ni stolić na zelenu površinu ako nam Grad to ne odobri.

Mislite da Bandić namjerno zateže s dozvolama?

– Mislim, da. Čini mi se da je osjetio opasnost za svoje predsjedničke ambicije od našega kandidata, generala Gotovine. Mislim da je shvatio da je u utrci s njim gotov. Sitno je da nam zbog toga uskraćuje dozvole za uredno prijavljeni prosvjedni skup, ali to govori o njemu, a ne o nama.

Izvor: SlobodnaDalmacija.hr

Ostavite komentar

comments