Početna / Intervju / Hebrang: Moj omiljeni oporbeni političar je Glavašev suradnik Šišljagić

Hebrang: Moj omiljeni oporbeni političar je Glavašev suradnik Šišljagić

andrijahebrangIako mu prognoze daju 9 posto, Andrija Hebrang najavljuje da sigurno prolazi u drugi krug

Kako komentirate zadnje istraživanje Gfk prema kojem ste osvojili 4. mjesto i 9 posto glasova?

– Prema ispitanicima koji su sigurni da će definitivno glasovati dobio sam čak i više – 11,1 posto glasova. No, s oba postotka sam zadovoljan jer je to izvanredan rezultat. Sadašnji predsjednik Stjepan Mesić u izbornu je utrku krenuo sa samo 3 posto. Vjerujem da će taj postotak i dalje rasti, pogotovo sada kada polako padaju moji konkurenti, otpadnici iz stranke.

Prema istraživanju, ipak nećete uspjeti ući u drugi krug?

– To su svojedobno pisali i za predsjednika Mesića. Zadovoljan sam rezultatom i ući ću u drugi krug.

Koliko su vam u tom smislu naštetile kandidature Dragana Primorca i Miroslava Tuđmana?

– Da se oni nisu kandidirali, sada bih imao više glasova nego predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović. No, rezultati anketa su dobri, a bit će još bolji jer ja za razliku od njih nudim kompletan program i predlažem rješenja i reforme uz pomoć kojih možemo dostići razinu Europske Unije u životnom standardu i gospodarstvu, pravosuđu, demokraciji, ljudskim pravima i pravima manjina.

Jeste li se mogli dogovoriti s Miroslavom Tuđmanom u vezi s kandidaturom kako bi se smanjilo rasipanje glasova na desnici?

– O tome ne mogu raspravljati. Ja sam kandidat najveće stranke i ne mogu se odreći svoje kandidature. S druge strane, bilo bi mi vrlo neugodno tražiti od nekoga da to učini zbog mene.

Kako komentirate to da čak 45 posto birača ne zna kako će glasovati?

– Mislim da su to upravo oni birači koji će se poslije velikim dijelom opredijeliti za program. Neće nasjedati na folklor ni razne jeftine akcije poput onih da se ide na Hreljić u kupnju, kao što neće nasjedati ni na razne tartufijade i slično. Puno je neozbiljnog u svemu, a vjerujem da će presuditi upravo glasovi onih koji budu birali program.

Plašite li se da bi se dio HDZ-ovih birača mogao opredijeliti i za Milana Bandića?

– Ne vjerujem da bi HDZ-ovi birači mogli birati lijevog političara koji samo malo zamagljuje svojom desnom rukom. On je lijevi političar za čijeg gradonačelničkog mandata u Zagrebu nije podignut ni spomenik dr. Franji Tuđmanu. Mislim da birači neće nasjesti na njegove poklone koji su plaćeni novcem poreznih obveznika. Biračko tijelo je ozbiljno i prekvalificirano da bi padalo na njegove šarene loptice.

Nedavno ste izjavili da vam je Vladimir Šišljagić, šef HDSSB-a najprihvatljiviji oporbeni političar. Zašto?

– Prije svega jer ga cijenim kao liječnika. S druge strane, ima i poželjne karakteristike kao političar. Brzo sagledava simptome, nalazi i predlaže rješenja i provodi ih u djelo. Jedan je od onih koji odgovaraju mojoj viziji političara.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments