Početna / Intervju / Hebrang: Porazi u Vukovaru i Hercegovini zauvijek su mi otvorene rane

Hebrang: Porazi u Vukovaru i Hercegovini zauvijek su mi otvorene rane

Suceljavanje predsjednickih kandidata 031209Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang nije su uspio plasirati u drugi izborni krug, stoga se sada vraća svojim svakodnevnim političkim i profesionalnim obvezama i usput analizira sve što mu se događalo zadnjih mjeseci.

– Najviše mi se u pamćenje urezao šok u očima 1.500 ljudi u Hypo centru kad sam na sučeljavanju umjesto ozbiljnih odgovora počeo praviti viceve. Samo su međusobno šaputali, nisu mogli vjerovati što vide.

Je li vam žao što odmah niste tako krenuli, nakon tog nastupa u javnosti ste puno bolje kotirali?

– Je li Hrvatska u situaciji da se predsjednički kandidat šali?

Sadašnji predsjednik Stjepan Mesić deset godina se šali.

– Da, ali zato se u tih deset godina iz Pantovčaka apsolutno ništa nije pokrenulo. Čime je, primjerice, Mesić pridonio kako bi Hrvatska izašla iz krize? Smatrao sam na startu kampanje kako smo u ozbiljnim vremenima i da se predsjednički izbori stoga ne bi smjeli estradizirati već da kandidat mora ponuditi ozbiljan program kako bi našim građanima osigurali bolji životni standard. Zato sam tijekom svoje pretkampanje i prvog dijela kampanje obilazio Hrvatsku i predstavljao program. Međutim, mediji to skoro nisu ni registrirali pa sam sabrao dojmove i odlučio – idemo se igrati. Puno je, uostalom, lakše zabavljati se nego voditi ozbiljnu politiku. Nije mi, ipak, žao što se tako nisam ponašao u cijeloj kampanji, jer bih si predbacivao da nijedan kandidat nije upozorio na ozbiljnost trenutka.

Koji vas je segment izbornih rezultata najviše razočarao?

– Ukupni rezultat što sam ga postigno bio je moj cilj, to možete provjeriti kod članova izbornog stožara. Rekao sam im kako mi je primarno HDZ-ovim otpadnicima, Nadanu Vidoševiću i Draganu Primorcu, pokazati da sam bolji od njih i da se ne mogu tek tako igrati sa strankom. Zato sam neobično zadovoljan rezultatom jer sam toj dvojici, koji su prije HDZ-a bili političke nule, dao moralnu pouku. Međutim, strašno me boli što u Vukovaru i Hercegovini nisam osvojio najviše glasova. To su dvije otvorene rane na mojem srcu i bit će dok sam živ. Dao sam sve od sebe za te krajeve, i u ratu i nakon njega. Premalo je prostora za nabrojiti što sam sve učinio za Vukovar i Hercegovinu. Ukratko, iz vukovarske bolnice izvlačio sam ranjenike, nakon rata uređivao zdravstvene objekte, osmislio groblje hrvatskih branitelja… Milan Bandić cijelo to razdoblje nije valjda ni znao gdje je Vukovar, no u zadnje se vrijeme malo raspojasao poklončićima i dobio izbore. U Hercegovini uspostavio sam sanitet i tako spasio tisuće života, moji su projekti mostarska bolnica, medicinski fakultet, bolnica u Novoj Bili… Bandić ništa nije napravio, podijelio je u zadnje vrijeme nešto poklončića i pobijedio me u Hercegovini.

Što vam sve to sugerira?

– Da politiku treba voditi razumom a ne srcem. No, unatoč svemu nimalo mi nije žao što sam se upustio u sve ovo jer kad vidim tko je ostao za drugi krug predbacivao bih si da nisam ušao u kampanju.

Nije li HDZ mogao odgovoriti Vidoševića i Primorca od kandidatura?

– Predložio sam novi kandidacijski postupak u HDZ-u, ali njih dvojica nisu to prihvatili.

I ništa više niste mogli učiniti kako biste ih onemogućili?

– Jedino smo im mogli ponuditi više nego oni koji su ih gurnuli u sve to. Bio sam protiv toga jer HDZ mora ostati čista stranka koja se bori protiv političkog i financijskog kriminala. A ta dvojica sigurno su nagrađeni za svoju izvršenu zadaću.

Tko ih je nagradio?

– Oni koji su ih stvorili, o njima će još biti govora.

Jesu li doista samo njih dvojica krivi što niste ušli u drugi krug?

– Moj dio krivice je što sam kampanju pripremio kao ozbiljnu. Pogriješio sam, odmah sam morao krenuti u neozbiljnom tonu i bez programa.

Možete li reći da je cijeli HDZ bio uz vas u kampanji?

– Ne mogu. Mogu reći da je ogroman broj županijskih odbora HDZ-a bio uz mene, ali dio ih je bio zbunjen nakon odlaska Ive Sanadera i s kandidaturama ove dvojice. Mogu reći i da su svi članovi Predsjedništva HDZ-a bili uz mene, osim jednog. Predsjednica stranke Jadranka Kosor nekoliko je puta putovala na moje skupove, pružala mi je apsolutnu podršku. Na skupovima su mi govorili članovi predsjedništva s područja na kojem se on održavao, iznimka je taj jedan član iz Zagreba. On je i predsjednik jednog područnog odbora u Zagrebu koji ima više birača nego mnoge županije a nije ni došao na moj skup u Zagrebu.

Očito mislite na Maria Zubovića koji je vrlo blizak Sanaderu. Koliko su vam odmogle glasine da je Sanader imao neke druge kandidate, konkretno Bandića?

– Čujte, takve sam glasine vidio samo u novinama. A Zubović je u jednom navratu demantirao, u ostalima nije. Iskreno, nisam imao ni vremena temeljitije baviti se time.

Hoćete li mirno čekati drugi krug misleći kako za Hrvatsku nije važno hoće li predsjednik biti Josipović ili Bandić?

– Hrvatska sasvim sigurno neće imati karizmatičnog predsjednika koji je lider i ima viziju ulaska u Europsku uniju. Zato mi je svejedno tko će pobijediti. HDZ neće ništa preporučiti našim biračima jer obojica imaju podjednaki broj nedostataka.

Zadarski gradonačelnik, vaš član Zvonimir Vrančić, izjavio je da će glasati za Bandića.

– On sa svojim glasom može napraviti što hoće, ali ne smije javno iznositi stav suprotno onome što ga je HDZ zauzeo. Pokazuje se, dakle, i u ovom slučaju da ima nekih zakulisnih interesa.

Može li Bandić prestići Josipovića?

– Ako u finišu kampanje bude dovoljno nogometnih lopti, jabuka i leda tamo gdje će Bandić polagati vijenac – onda je sve moguće.

Sanader se o povratku nije izjasnio, pa ne znamo što želi

Predstavlja li za HDZ problem stalno nagađanje o Sanaderovom povratku?

– Meni u kampanji Sanader nije ni pomogao ni odmogao. Nudio mi je pomoć, ali za tim nije bilo potrebe. Mi ne znamo jesu li točne informacije o njegovoj želji za povratkom jer se Sanader nije izjasnio. Sanader ima pravo na zastupnički mandat, na njemu je hoće li ga iskoristiti.

Postoji li u HDZ-u potreba za Sanaderovim povratkom?

– Ne mogu o tome govoriti jer Sanader nama nikad nije izrazio želju da se vrati.

Izvor: Novi list, 30.12.2009.

Ostavite komentar

comments