Početna / Intervju / Latin: Nastavit ću s Mesićevom pozitivnom politikom

Latin: Nastavit ću s Mesićevom pozitivnom politikom

denis_latinDenisa Latina na predsjedničku je kandidaturu potaknula skupina ljudi na Facebooku koja je oformila grupu ‘Denis Latin – hrvatski predsjednik 2010.’, a kako sam kaže, nakon što je razmislio, prihvatio je njihovu ideju. Ukoliko postane predsjednik, Latin će pokrenuti žestoku borbu protiv korupcije, pregovarati sa Slovenijom kako bi se riješio granični spor, promijeniti politiku prema BiH te pokušati Hrvatsku uvesti u Europsku uniju, ali, prema njegovim riječima, tek nakon što se riješe unutarnji problemi zemlje.

Što Vas je potaknulo da se kandidirate za predsjednika?

Na Facebooku je osnovana grupa ‘Denis Latin – hrvatski predsjednik’. Nakon toga sam razmislio i shvatio da moram prihvatiti kandidaturu.

Možete li nam reći nešto o svom programu?

Nastavit ću s pozitivnim segmentima koje je započeo predsjednik Stjepan Mesić. Treba završiti pregovore s Europskom unijom, ali ponajprije riješiti situaciju u zemlji. Glavno je pitanje kako se izvući iz ekonomske krize. Međutim, bez revizije i oštre borbe protiv kriminala i korupcije nemamo o čemu razgovarati.

Mislite da je Hrvatska spremna za ulazak u Europsku uniju?

Trenutno nije. Važnije je riješiti unutarnje probleme, i to da ih riješimo sami sa sobom.

Kako biste riješili granični spor sa Slovenijom?

Sa Slovenijom treba razgovarati i naći dogovor. Treba naći kompromis, ali naravno, ne i prodavati naš teritorij.

Mislite li da se možete boriti protiv kandidata koji se dulje vrijeme bave politikom, poput Andrije Hebranga ili Ive Sanadera ako se uistinu kandidira? Što mislite o ostalim kandidatima, Ivi Josipoviću i Miroslavu Tuđmanu?

Sanader je trenutno u nepovoljnoj situaciji, ali stvari se mogu promijeniti pa nije isključena mogućnost da se i on kandidira. Mediji pišu kao da će predsjednički izbori biti uskoro, a ne tek sljedeće godine. Puno se toga može do onda promijeniti. Što se tiče Hebranga, on je najbolji kandidat HDZ-a, a Josipović je najbolji kandidat SDP-a.

Miroslav Tuđman nema nikakvog političkog žara. Čak i ako izuzmemo činjenicu da je sin Franje Tuđmana, on nije političar.

Smatrate li da bi oporba trebala imati samo jednog predsjedničkog kandidata?

Mislim da je katastrofa što oporba ne može dogovoriti zajedničkog predsjedničkog kandidata. No, kako sam rekao, ima još dosta vremena do izbora, a do tada se može puno toga promijeniti.

Mislite da je predsjednik Mesić učinio za Hrvatsku sve što je bilo u njegovoj moći?

S obzirom na to da su mu ovlasti bile smanjene, smatram da je mnogo učinio. Mislim da je u cjelini gledano Mesić pozitivan lik.

Rekli ste da će Vaša politika prema BiH biti bolja od Mesićeve. Što ste pod tim mislili?

Bosna i Hercegovina je dobro tržište za Hrvatsku. Podržavao bih jedinstvo BiH i borbu te zemlje za ulazak u EU. Međutim, pokrenuo bih i proces ukidanja dvojnog državljanstva i doveo bih u pitanje pravo glasa za državljane BiH u Hrvatskoj.

Što mislite o stvaranju ‘trećeg bloka’ i politici hrvatske oporbe?

Mogu govoriti iz svojeg dugogodišnjeg iskustva. SDP-ova politika uvijek je bila nagodbenjačka. Ta stranka nije za radikalne promjene. SDP je premekan i preblag, malo drugačiji, ali stabilizira sve loše što je napravio HDZ.

Što mislite, hoće li doći do prijevremenih izbora ili će ova Vlada opstati?

Očekujem prijevremene izbore. O razvoju se više i ne govori, a tko ne govori o razvoju, ne može niti opstati.

Smatrate li da će se HSS prikloniti ‘trećem bloku’?

Da, i HSS i HSLS priklonit će se jačemu.

I na kraju, smatrate li da bi sloboda medija mogla ojačati u Hrvatskoj?

Novine su u krizi, televiziji se smanjuje gledanost, a to nikako ne vodi dobru. Mislim da bi sloboda medija bila jako povoljna s obzirom na ovu lošu situaciju.

Izvor: Javno

Ostavite komentar

comments