Početna / Intervju / Mesić: Najbolji potez bio mi je sprječavanje državnog udara

Mesić: Najbolji potez bio mi je sprječavanje državnog udara

mesic2S posljednjeg ljetnog predsjedničkog odmora Mesić obrazlaže zahtjev da se križevi maknu iz javnih ustanova, govori o mjerama Vlade, Milanovićevim prijedlozima, potrazi za nestalim novcem….

Posljednji ljetni predsjednički godišnji odmor Stipe Mesić provodi radno. Užarena tema križeva stalno je na tapetu, puno je onih koji žele dodatna objašnjenja. A predsjednik je za Večernji list izdvojio vrijeme, nakon svečane sjednice Općinskog vijeća u Jelsi sjeli smo u ured načelnika i o mnogočemu popričali u četiri oka.

Inicijativa o uklanjaju vjerskih simbola iz javnih ustanova izazvala je puno rasprava. Zbog čega ste to učinili, i to baš potkraj mandata? Zbog kritika koje prema vama stižu iz crkvenih redova?

Ma ne. Već odavna smo to u vojsci dobrim dijelom proveli, posebno sada kada smo u NATO-u, kad je jedna Turska u NATO-u. Rekao sam da nije primjereno da se vjerski simboli jedne vjerske zajednice javno ističu, a po Ustavu, u državnim ustanovama dopušteno je držati zastavu i grb. Nikakva slika predsjednika i drugi simboli. Kad se zakon promijeni, ja sam lojalan građanin ove zemlje, onda u redu. Ali, ja provodim zakone. Netko je shvatio da treba ići u akciju uklanjanja križeva, a ja to nikad nisam rekao. Da je zapovjednik jedne postrojbe u našoj vojsci musliman, onda ne bi bilo umjesno da se stavi polumjesec, ili zato što je netko Židov da stavimo židovski znak.

Svećenici kažu kako vaš potez podsjeća na Staljina?
Ne razumijem u čemu podsjećam na Staljina. On nije imao bradu, imao je samo brkove, i to puno gušće. One koji hrvatsku javnost podsjećaju na staljinizam moram podsjetiti da sam se za demokraciju borio i u zatvoru, što mnogi od njih nisu imali ni u primisli. Prema tome, tko je patriot i tko se za što borio naši građani znaju. Uostalom, izabran sam za predsjednika u dva mandata. Ako se netko želi baviti politikom, neka se kandidira. Nijednom biskupu, župniku, fratru ne kažem da se ne kandidira, i onda može voditi državne poslove. A građani će odlučiti.

Zapovjednik ste oružanih snaga, Hrvatska vojska je s krunicom u ruci pobijedila u Domovinskom ratu.
Ratovali smo pod križem i s krunicom u ruci jer je najviše katolika u ovoj zemlji. No, mora se priznati, pod našom zastavom ratovali su muslimani, Srbi, Židovi, imali smo i ateiste. Dakle, ne možemo nikoga isključiti i dati privilegij samo jednoj vjerskoj zajednici.

Premijerka Kosor najavljuje preusmjeravanje novih 3 milijarde kuna, i to na štetu kolektivnih ugovora državnih službenika, pa bi se božićnica, regres i naknada za prijevoz dijelom ugradili u osnovicu plaće.
Ne bih ulazio u konkretne mjere Vlade. Uvijek sam predlagao da se sredstva traže tamo gdje ih ima više, a ne tamo gdje ih je najmanje. Iz te ideje radnici bi bili zakinuti, a još nisam čuo prijedloge da se oporezuju veliki kapitali, velika nasljedstva. U SAD-u imate jednu stopu poreza za nasljedstva od milijun dolara, a za ona iznad toga stopa raste. Pa se 10 milijuna dolara ne isplati naslijediti jer sve država uzme. Ne znam zašto mi ne bismo oporezivali te velike kapitale do kojih su mnogi došli u vrijeme privatizacije i netransparentnosti, praktički pod čudnim okolnostima.

Jesu li najavljeni rujanski sindikalni prosvjedi opravdani?

To moraju odlučiti oni koji na takav način komuniciraju s Vladom. Ako se pregovori obave dobro, onda će svatko ići na dogovor. Jer, i najtvrđe drvo puca po sredini. Ali, ako se ne može dogovoriti, onda je javno isticanje svojih stavova dopušteno. No, odluke će uvijek donositi Vlada i parlament.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović predlaže da na čelo javnih poduzeća dođu stranci.

Kako sam razumio Milanovića, on je apelirao na to da poduzeća vode kompetentne osobe, a ne bratići, kumovi ili stranački istomišljenici. Ali, ako to ne bi bilo moguće, onda bi se išlo na javni međunarodni natječaj. Međutim, to nije potrebno jer mi imamo sjajne stručnjake, ali sve mora biti transparentno.

Na početku mandata obećali ste da ćete pronaći novac koji je umjesto za obranu završio na računima u inozemstvu.
Nakon dugih i mukotrpnih pokušaja da dođemo do transfera hrvatskog novca neke su zemlje odgovorile. Na putu smo da jednom dijelu novca uđemo u trag, i to je veliki novac. A do novca nismo došli najviše zbog opstrukcije stranih službi, stranih banaka, jer njima je interes da drže tuđi novac. S naše strane sve službe su bile angažirane, nije bilo opstrukcije. Ne bih o tome koje su zemlje, da koju ne preskočim. Evo, Švicarska je jedna od tih koja je samoinicijativno ponudila da se otvorena pitanja razriješe.

Nedavno ste generalu Norcu oduzeli odličja. Hoćete li ga pri kraju mandata pomilovati?
Pomilovanje se ne tiče kazne i učinjenog djela. Pomilovanje se daje za okolnosti koje su nastale nakon što je izrečena presuda. Puno toga se može dogoditi čovjeku nakon što je dobio pravomoćnu presudu. To utječe na pomilovanje. Hoće li to obuhvatiti Norca, ne znam. Ali, ima pravo tražiti pomilovanje.

Što je promijenjeno u vašoj imovinskoj kartici u odnosu na početak vašeg predsjedničkog mandata?
Dionice koje sam imao prodao sam. Imao sam dionice u firmi u kojoj sam bio direktor (Arhitektonski studio), no nisam mogao dopustiti da ta firma dobije poslove projektiranja, koje najčešće dobiva od države ili nekog bliskog državi, pa da mi se spočitava da je ta firma koristila poziciju. A novac od dionica dao sam kćerima da kupe stan. Na početku mandata kupio sam vikendicu od odvjetnika Degena. Svojim curama odvajao sam jedan dio predsjedničke plaće za vremena kada više neću ljetovati u predsjedničkoj rezidenciji.

Jeste li se u posljednje vrijeme čuli s bivšim premijerom Sanaderom?

Pokušao sam stupiti u kontakt sa Sanaderom, mi smo surađivali. Nazvao sam bolnicu, međutim, upala pluća je takva da vjerojatno tada nije mogao razgovarati. Liječnici su kazali da je vizita i da će se poslije javiti, pa ćemo valjda taj razgovor obaviti.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments