Početna / Intervju / Ne bih umirovio generale ni oduzeo odlikovanja Norcu i Glavašu

Ne bih umirovio generale ni oduzeo odlikovanja Norcu i Glavašu

Na hrvatskoj političkoj sceni malo je tako dugotrajnog i ostrašćenog rivalstva kakvo je ono između aktualnog predsjednika RH Stjepana Mesića i HDZ-ovca Andrije Hebranga.

O tome što bi sve napravio različito od Mesića i postoji li išta što bi napravio isto, sa Hebrangom smo jučer razgovarali nepunih pola sata prije nego li je njegova predsjendička kandidatura postala službena.

HebrangDa ste bili na Mesićevom mjestu, biste li 2000-te umirovili sedam istaknutih generala koji su se upeteljali u politiku?

– Ne bih jer se radi o generalima koji su se zbog svog znanja i iskustva mogli iskoristiti za preustroj Hrvatske vojske. Ali bih ih pozvao i ukorio da se generali ne smiju baviti politikom.

Mesić se u Knessetu ispričao Židovima zbog zločina NDH. Učinili biste isto?

– Apsolutno da, pa čak i sada kada je to već učinjeno. To je isprika koja se mora neprestano ponavljati kako ne bi nikome više ni u primisli došao fašistički sustav i ideja za njegovom realizacijom.

Je li i Vaša poruka Hrvatima u BiH da je njihov glavni grad Sarajevo, kako je to svojedobno kazao Mesić?

– To je formalno točno da je Sarajevo njihov glavni grad ali takvu poruku nikada ne bih uputio. Hrvatima u BiH od matice domovine treba druga poruka – da se Hrvatska, kako piše u Ustavu, brine za dijasporu. Hrvatima u BiH pomoć je potrebnija nego ikada jer se u toj državi odvijaju promjene koje će vjerojatno završiti izmjenama Daytonskog sporazuma.

Biste li oduzeli odlikovanja Norcu, Glavašu i ostalim osuđenima za ratne zločine?

– Moj osobni stav: ako je netko dobio odličje za zasluge u Domovinskom ratu, to odličje bi trebalo ostati trajna svojina. Pravomoćne presude trebaju se od toga odvojiti, međutim one ne mogu poništiti herojska djela koja su pojedinci u ratu učinili. Dakle, herojsko djelo se ne može poništiti kasnijim kaznenim djelom.

Isticanje tekovina antifašizma okosnica je Mesićevog predsjedničkog mandata. Hoće li biti i Vašeg ako ga dobijete?

– Apsolutno. Antifašizam je temelj hrvatske državnosti, zacrtan je u Ustavu, to je civilizacijska tekovina. Uvjeren sam da u Hrvatskoj danas nema nikoga tko bi imao drugačije uvjerenje. Pojava fašističkog znakovlja je na razini pojedinačnih incidenata protiv kojih imamo zakon kojeg treba primjenjivati.

Thompsona, dakle, ne podržavate?

– Thompsona podržavam u njegovim domoljubnim stavovima i u onome što je učinio za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu. U današnjim njegovim stavovima domoljublje se ističe kao pozitivna vrijednost jednaka vrijednostima domoljublja svih europskih naroda i onih izvan Europe.

Nema u Europi »za dom spremni«!

– Upravo sam zaustio reći da s tim domoljubljem nikako nije spojiv pozdrav »Za dom spremni«, ma koliko neki tom pozdravu pokušavaju dati drugačije značenje. To je pozdrav razdoblja fašizma, uz njega su vezane brojne ljudske tragedije i danas postoje brojni ljudi koji osjećaju duboku bol kad vide i čuju taj pozdrav. Zbog toga, ali i zbog zatiranja svakog traga eventualnoj obnovi fašizma, taj je pozdrav za svaku osudu.

Izvor: novilist.hr

Ostavite komentar

comments