Početna / Intervju / Playboy intervju: Nadan Vidošević

Playboy intervju: Nadan Vidošević

Kada u internetskim tražilicama potražite biografiju Nadana Vidoševića, u ultimativnoj elektronskoj enciklopediji novoga doba, Wikipediji, zateći ćete nervozne domaće urednike. Navodi koje dobivamo ne navode porijeklo citata ni reference, navode vikipedisti. Contentious material about living people that is unsourced or poorly sourced must be removed immediately.

Opasni se materijal mora odmah ukloniti, nalažu i opravdavaju se, zatrpani problematičnim novim prilozima Vidoševićevoj biografiji, očigledno „crno-bijelog predimenzioniranog“ formata. U e-enciklopediji ostavili su samo neupitno: rođen je 30. siječnja 1960. u Splitu, diplomirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu, u roku, 1984. Za saborskog zastupnika izabran je 1993. Iste je godine premijer Valentić imenovao Vidoševića ministrom u resoru ekonomije. Na tom je mjestu opstao dvije godine. Od 1995. do danas predsjednik je Hrvatske gospodarske komore. Hrvat je, stranački neovisan i katolik, to su još jedini važni podaci koji vikipedijanci svijeta o Nadanu mogu trenutno doznati; nije navedena čak ni funkcija predsjednika Uprave Kraša.

Podijeljeni stavovi o Nadanu množe se iz sata u sat, a ni prije njegove kandidature nije ih manjkalo. S onu stranu dnevnopolitičkog vrutka Vidošević se pokazuje kao složena ličnost: političar, ekonomist i menadžer, strastveni sakupljač umjetnina, intelektualac širokih interesa. Vrlo je vjerojatno najtemeljitije klasično obrazovan moderni hrvatski političar. U svojem neposrednom okolišu autoritet postiže bez podizanja glasa, lako stječe naklonost bližnjih u poslovnom i privatnom okruženju. Karizma, šarm i spontana duhovitost omogućavaju mu da osobnim vizijama zarazi sljedbenike. Na pragu pedesete energije mu ne manjka za izvanserijske izazove.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Izvor: Playboy, 2.12.2009., str.43

Ostavite komentar

comments