Početna / Intervju / Sadašnji izbori teško mogu biti regularni

Sadašnji izbori teško mogu biti regularni

Kajin12Danas se ne plaća samo nastup u nekom mediju, nego i da oni drugi ne nastupe. Najgore je što dio predsjedničkih kandidata to prepoznaje, ali ništa ne čini da se to promijeni.

Damir Kajin, predsjednički kandidat IDS-a, u izbornoj kampanji za predsjednika Republike praktično je još od ljeta. Proteklih tjedana intenzivirao je putovanja Hrvatskom, posjetio je i birače izvan državnih granica, dok je u Hrvatskom saboru imao niz zapaženih istupa. Ipak, stječe se dojam da ga glavni mediji izbjegavaju iako je na početku utrke imao solidnu podršku birača. To je, svakako, stoga što IDS ima »šuplje džepove«, ali i zbog posve neovisne pozicije prema glavnim centrima društvene moći u zemlji.

Mediji su predsjedničke kandidate podijelili u dvije skupine koje možemo nazvati »favoritima« i »marginalcima«. To se najbolje vidi po podjeli uloga na komercijalnim televizijskim mrežama. Jeste li i Vi kandidat »drugog reda«?

– Na ovim izborima došlo je do neočekivanog tretmana pojedinih kandidata. Ali, mnogi će se iznenaditi, kao što su se iznenadili i izborom Stipe Mesića 2000. godine, odnosno rezultatom Borisa Mikšića 2003. Političke elite bit će zatečene rezultatima koje će izbori pokazati.

Što određuje ove izbore?

– Došlo je do reinkarnacije Ive Sanadera u tijeku izborne kampanje jer on želi i dalje utjecati na političke procese u zemlji. Također, pokazalo se da krupni kapital ima svoje kandidate, ali ja ne želim vjerovati da će im birači dati povjerenje. Mi smo danas u teškoj situaciji i trebamo pokazati zajedništvo, kao što smo pokazali 1991. Dakle, jasno je da izbore određuje velik novac kojim raspolaže dio kandidata. Volio bih da svi mi, kandidati, predočimo izvore financiranja, jer će se u protivnom sa sigurnošću moći reći kako se radi o prljavom novcu. Prljavi novac u bilo kojoj kampanji gori je od najgore korupcije.

Zašto smatrate da krupni kapital, tzv. hrvatski tajkuni, žele osvojiti Pantovčak?

– Krupni kapital želi osvojiti institucije. One im ne trebaju zbog njihovog budžeta, jer Ured predsjednika ima proračun od 50 milijuna kuna, dok Grad Zagreb ima sedam milijardi kuna, a Zagrebački holding još toliko u proračunu. HGK raspolaže pak s proračunom od 225 milijuna kuna. No institucije im trebaju jer u Hrvatskoj još ima bogatstva za »čerečiti«. Bez toga krupni kapital ne može opstati. A s tim ima veze i prljava kampanja koju vode komercijalne televizije.

Možete li to objasniti?

– Najprije sam mislio da je kod komercijalnih televizija stvar u novcu. No uvjeravaju me da nije bitan novac nego vlasnička struktura i sastav upravnih odbora tih televizija. Rekli su mi – ako si protiv sporazuma sa Slovenijom i za povlačenje HV-a iz Afganistana, onda ti neće dati šansu da tu svoju politiku prezentiraš i obnašaš. Stoga mislim da ovi izbori teško mogu biti regularni. Vlasnici komercijalnih televizija nameću nam svoj stav i zemlja će, na kraju, biti podijeljena i jadna. Već tamo oko Uskrsa vlast bi se mogla valjati ulicama, kad eskaliraju problemi oko proračunskih izbora.

Drugim riječima, krupni kapital nema samo svoje kandidate nego, preko dijela medija, regulira izbornu kampanju i postavlja pravila?

– Imaju kandidate i određuju pravila igre. Danas se ne plaća samo nastup u nekom mediju, nego i da oni drugi ne nastupe. Najgore je što dio predsjedničkih kandidata, ljevičara i demokrata, to prepoznaje, ali ništa ne čini da se to promijeni. Pozivam dr. Josipovića i dr. Pusić da ne sudjeluju u toj prljavoj igri, iako je to teško od njih tražiti i očekivati.

Koliko ćete glasova, u takvim uvjetima, osvojiti?

– Prema agenciji Puls, početkom rujna imao sam 6,9 posto glasova. Siguran sam da ću te glasove osvojiti. Želim vjerovati da ću biti iznenađenje ovih izbora. Dobit ću mnogo više glasova izvan Istre nego što se predviđa. Od trenutka objave tog Pulsovog istraživanja možda sam bio nekoliko sekundi u Dnevniku Nove TV te uopće nisam bio u vijestima RTL-a, pa neće me nitko uvjeriti da je to slučajnost!

Kako Vas primaju birači, jeste li preoštri kad govorite o politici?

– Ili su za ili su protiv. To sam primijetio ovih dana u Zadru. Ali želim naglasiti da je moja politička pozicija u proteklih 20 godina jednaka.

Po čemu ćemo pamtiti Mesića?

– Mesić odlazi u povijest, pamtit ćemo ga kao jamca stabilnosti institucija te širenja dobrih odnosa sa susjedima. Na neke stvari nije mogao utjecati, pa smo 2000. imali deset milijardi eura duga, dok danas imamo 42 milijarde. Ostali ekonomski pokazatelji, nezaposlenost, BDP i izvoz, bili su također bolji nego danas. Žalosno je što moram primijetiti kako Hrvatska u dvadeset godina svoje samostalnosti nije napravila ni upola veliki razvoj, kao bivša Jugoslavija u svojim četrdeset godina.

Kako to mislite?

– Nakon Drugog svjetskog rata, ovdje se razvila država koja je imala izgrađene privredne grane, socijalnu skrb, obrazovni sustav i druge elemente na kojima se zasniva i naš sadašnji razvoj. Razvijala se brodogradnja, turizam, industrija, poljoprivreda, da bismo sada imali samo dijelove tih sustava, a u ponekim sustavima niti to. Hrvatska nije iskoristila naslijeđene potencijale. Uzrok tome djelomice je rat u kojem smo bili napadnuti, ali dobrim dijelom i naša nesposobnost. Bojim se da smo potrošili dvadeset godina da shvatimo, te upropastimo, neke stvari.

Posljednjih dana uočavaju se žestoki obračuni među kandidatima izniklima iz HDZ-a koji se tuku za isti birački korpus. Spominje se i Bandić, kojeg ste na početku kampanje prozvali zbog jabuka.

– Činjenica je da Bandić na svojim skupovima planira podijeliti oko milijun jabuka. Nakon što sam ustvrdio da mu ih je dao Ivica Todorić, sam se Todorić oglasio u dva intervjua, koji su izašli u istom danu, te rekao da će Bandić platiti te jabuke. Zbog te svoje tvrdnje dobio sam besplatna plakatna mjesta od jednog poslovnog čovjeka koji mi je rekao da sam jedino ja uspio natjerati šefa Agrokora na takav potez. Što se tiče Primorca i Bandića, ne smatram da je Bandić Sanaderov igrač. Prije bih rekao da je to Primorac, kojeg Sanader drži u džepiću pored srca. Sanaderov igrač prije je i Vidošević nego Bandić. No, niti jedan od njih prilike u Hrvatskoj ne želi mijenjati. Oni ih žele konzervirati, što odgovara Sanaderu i njegovoj ekipi. Zato Sanaderovu politiku treba što prije demantirati, a to do izbora ne može nitko osim predsjednika Mesića. To treba biti posljednja Mesićeva pomoć Hrvatskoj u borbi protiv korupcije i za zaštitu institucija.

Kako ćete se boriti protiv Sanaderova naslijeđa kad je premijerka Jadranka Kosor njegova višegodišnja desna ruka?

– Kad govorimo o Jadranki Kosor i HDZ-u, govorimo o ekipi upitnog legitimiteta. Većinu u Saboru, legalitet, imaju dok elektronsko glasovanje ne pokaže suprotno. Oni ne mogu izvući zemlju iz krize, ali mogu nas još dublje zakopati. Krivicu snosi i opozicija, koja kao da ne želi vlast u teškim vremenima. Misle li da će Jadranka Kosor riješiti najveće ekonomske probleme, poput brodogradnje i otpuštanja, jako se varaju. Rekao sam Milanoviću da ne misli da će ona povući te poteze. Uostalom, jako me zasmetalo to što se nije javio za riječ oko Kalmete. Kosoričina vlast će vegetirati, čekati sljedeće izbore, poslije kojih će nova vlast morati povući sve nepopularne i teške poteze.

Izvor: Novi list, 21.12.2009., str.26, Novi list.hr

Ostavite komentar

comments