Početna / Intervju / Vesna Pusić: Očekujem prijevremene izbore

Vesna Pusić: Očekujem prijevremene izbore

Do predsjedničkih izbora nema još mnogo vremena. Za dva-tri mjeseca, neki kažu krajem prosinca, hrvatski birači izabrat će novog stanara Pantovčaka. Velike šanse za „osvajanje“ tog posla na političarskoj burzi rada, koja se zove izbori, ima dr. Vesna Pusić, saborska zastupnica HNS-a, koju javnost vrlo dobro poznaje. S dr. Pusić razgovarali su novinari Glasa Istre u njezinom izbornom stožeru, u zagrebačkoj Tomićevoj ulici, gdje se sve više osjeća predizborna, napeta atmosfera.

Ankete pokazuju da ste na četvrtom mjestu među očekivanim predsjedničkim kandidatima, odnosno na trećem, ako se iz njih izuzme Milan Bandić. Kako ste zadovoljni startnom pozicijom?

– Po anketama sam treća, uzmemo li u obzir oficijelne kandidate. To je kao startna pozicija OK, ali mogu ići puno više od toga. Kad kampanja počne, očekujem uzlet. Naime, sada birači još ne prepoznaju da se radi o osobama, već se odlučuju ovisno o stranačkoj pripadnosti. Gleda se i na „senzacija efekt“, na neočekivano i neobično u ponudi predsjedničkih kandidata. Ali, vjerujem da će u prvi plan doći osoba, jer će izabrani kandidat morati držati odmak od svake vlade i stranke. Predsjednik mora zadržati svoj mali, ali ne beznačajni utjecaj na rad institucija.

Tko vam više krade glasove, Vidošević ili Bandić?

– Bandić i Vidošević djeluju da sličnom prostoru, osim što u Zagrebu Bandić ima i dio SDP-ovih glasova. Dvije velike stranke imaju po dva kandidata, jedan je oficijelni, a drugi otpadnik. Obojica se „preklapaju“, populisti su i stranački otpadnici. Teško je odrediti ideologiju i svjetonazor ta dva kanididata. Biračima se govori ono što PR agencije procijene da žele čuti. To je klasični populistički pristup. Izbori su već poprimili estradni štimung, kao da se bira miss ili mister, govori se o izgledu kandidata, a ne o svjetonazoru i kvalifikacijama za bavljenje tim poslom. Za taj posao treba znanja i vještina, o čemu se sada u javnosti malo govori.

Nije li Vidošević „umiveni Kerum“, s porukom „ja sam bogat, budite i vi“?

– Teško mi je to očitati. Dojam je da je glavni adut Nadana Vidoševića da je zgodan i simpatičan. To sigurno nije loše, ali koje kvalifikacije još ima, možda će se vidjeti kroz kampanju. Meni to nije antipatično, jer prvi put imamo situaciju u kojoj će birači za nekog muškarca glasati zato što je lijep, dok će za ženu glasati zbog sposobnosti. Tako nešto se ne događa često.

Zašto da birači glasaju za Damira Kajina, potpredsjednika IDS-a?

– Kajinov nastup doprinosi i njemu i stranci. On se izborio za veliku vidljivost, mnogo veću nego što je osigurava rejting njegove stranke. Sigurno računa na velik broj istarskih glasova te na dio drugih birača. U završnici, kako je sam rekao, Kajin će podržati kandidata lijevog centra, ma tko on bio. Njegova kampanja ima smisla sa stajališta IDS-a i Kajina, no jasno im je da postoji granica do koje mogu doći.

Vaš glavni protukandidat je Ivo Josipović. Mnogo je prigovora da se ljevica, odnosno stranke lijevog centra, mogla dogovoriti o zajedničkom predsjedničkom kandidatu?

– Pustimo neka birači odluče o tome! Predsjednička kampanja nije ista kao i parlamentarne. Tu nema D’Hondtove metode računanja i zbrajanja glasova te ultimatuma ‘jakih listi’ i pribrajanja glasova. Sada se ne biraju stranke nego konkretne osobe i tu se bira po, jednostavno, drukčijim pravilima. Naravno da stranka iz koje dolaziš ima veliku ulogu, ali mjesto predsjednika je nadstranačko. Predsjednik ima najveći politički legitimitet u Hrvatskoj, zbog kojeg je i kontrolor cijelog političkog sustava. Njegovo mjesto ima veliku važnost i težinu.

Cijeli članak pogledajte klikom na link: Očekujem prijevremene izbore.

Izvor: Glas Istre, 28.9.2009., str. 4

Ostavite komentar

comments