Početna / Intervju / Vidošević: Hrvati moraju graditi jedinstvenu i snažnu BiH!

Vidošević: Hrvati moraju graditi jedinstvenu i snažnu BiH!

nadan_vidosevicBiH i Hrvatska, kao i ostale države i narodi Balkana, zaslužuju, nakon krvavog 20. stoljeća, stoljeće mira i prosperiteta, tvrdi Nadan Vidošević, jedan od kandidata za budućeg predsjednika Republike Hrvatske. Vidošević, inače predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Uprave “Kraša”, uvjeren je da ima kvalitete hrvatskog lidera za 21. stoljeće. Na službenoj web-stranici već se titulirao “trećim hrvatskim predsjednikom”.

Šta je bio Vaš osnovni motiv da se kandidirate? Ipak ste imali uspješnu karijeru u ekonomiji.

– Ako Hrvatska želi biti gospodarski prosperitetna država za svoje građane, treba joj treći predsjednik kao jamac ekonomske, a time ukupne stabilnosti. Nisam se bavio politikom do 1989. godine, a tada kada se stvorila prilika za ostvarenje sna o slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj, uključio sam se u politički život.

Vjerovao sam da će odmah nakon demokratskih izbora stvari ići lako, a da će se Hrvatska, kao i druge države proizašle iz jugoslavenske federacije, uskoro naći u EU, po uzoru na Skandinaviju. Nažalost, taj san se tada nije ostvario. Sljedećih šest godina pretvorile su se u borbu za opstanak, priznanje i, na kraju, slobodu. Nakon “Oluje” napustio sam politiku, vjerujući da više mogu dati u gospodarstvu. Sada je Hrvatska ugrožena ekonomski i opet ne želim stajati po strani. Hoću se boriti za njenu ekonomsku nezavisnost. Niste nezavisni ako vašom zemljom upravljaju vjerovnici.

Ako je tako, što će biti Vaš angažman ukoliko pobijedite na izborima? Prije svega na planu ekonomije, jer je Hrvatska snažno pogođena krizom.

– To nije iznenađenje za nas koji smo u hrvatskom gospodarstvu. Nije se moglo unedogled živjeti na tuđi račun, zaduživanjem, privatizacijskim prihodima ili doznakama naših ljudi u inozemstvu. Nažalost, “glavne zvijezde” postali su oni koji državne ili gradske i općinske budžete koriste za svoju promociju, a ne oni koji na tržištu u zemlji i svijetu traže prostor za hrvatski proizvod. Time i za bolji životni standard naših građana.

S kolikom predanošću vjerujete da možete pobijediti?

– Ako ono što govorim bude prepoznato od hrvatskih građana, neću imati ozbiljnog protukandidata.

Otkud tolika samouvjerenost? Što mislite da je Vaša osnovna prednost na predstojećim predsjedničkim izborima?

– Upravo to što sam sada kazao. Na potpuno drukčiji način interpretiram ulogu predsjednika Republike Hrvatske. On je, prema mom mišljenju, ključna osoba za održavanje gospodarske i opće političke stabilnosti. Gospodarska diplomacija je najbrži put do novih radnih mjesta, obavještajni sustav uz opću podršku politike, najveća je snaga u najtežoj borbi koja je pred nama, a to je obračun s korupcijom i kriminalom.

Oružane snage su u svim demokratskim državama najsnažniji podupiratelj tehnološkog napretka, a time i gospodarskog i znanstvenog. Sve su to ovlasti i odgovornosti hrvatskog predsjednika Republike. Moj dosadašnji rad je potvrda da to znam i mogu iskoristiti za prosperitet Hrvatske, bolji život njenih građana.

Vjerujete li da će ove predsjedničke izbore u Hrvatskoj odlučiti glasači iz dijaspore, odnosno oni iz BiH?

– Odlučivat će svakako i glasači u BiH.

Vjerojatno i Vi računate na podršku Hrvata u BiH. Kako onda gledate na njihov položaj? Smatrate li da oni i dalje trebaju imati pravo glasa u Hrvatskoj i odlučivati o sudbini zemlje u kojoj ne žive?

– Stečena građanska prava su neotuđiva. Pravo glasa je jedno od tih prava. Hrvati imaju dvije domovine i to mora biti naša blagodat.

Trebaju li Hrvati dobiti svoj entitet, što potajno priželjkuju u okviru predstojećih ustavnih promjena, ili, pak, trebaju graditi jedinstvenu i snažnu BiH?

– Moraju graditi jedinstvenu i snažnu BiH! Ali, to ne znači odricanje od jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda. Prosperitetna i stabilna BiH je interes Srba, Bošnjaka i Hrvata, ali i zemalja u okruženju, prije svega mislim na Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Pazite, HDZBiH i HDZ 1990. ponovo su na čestim konsultacijama sa službenim Zagrebom u vezi s budućnošću BiH. Da li će Hrvatska, kao devedesetih, dati podršku  predstavnicima Hrvata u BiH za secesionističke planove i reinkarnaciju “Herceg-Bosne”?

– Politika svih relevantnih političkih čimbenika u RH je jedinstvena europska BiH. Zagreb će uvijek biti potpora na europskom putu BiH, jer je to vitalni interes RH, ali isto tako  očekujemo da unutar BiH ni na koji način ne dođe do umanjivanja prava konstitutivnih naroda. Bh. Hrvati iz BiH se ne zloupotrebljavaju iz Zagreba, ali Zagreb može reći svoj stav. Hrvatska mora uvijek biti iskreni oslonac BiH i u njoj nalaziti trajnog strateškog partnera.

Hrvatski narod u BiH, svojoj domovini, mora preko svog autentičnog političkog vodstva kreirati poziciju unutar BiH. Hrvatski narod u BiH ima dovoljno sjajnih pojedinaca koji mogu osigurati bolju budućnost svom narodu, ali i svim građanima BiH.

Andrija Hebrang nedavno je poručio Hrvatima u BiH da ne gledaju u Sarajevo kao svoj glavni grad. Što je Vaša poruka?

–  Za moj narod to bi bilo loše i ja ću se tome suprotstaviti. Moj narod ima, kao što sam već rekao, dvije domovine i dva glavna grada. Zagreb i Sarajevo.

Da li je Hrvatska zabrinuta aktualnim događanjima u BiH? Radikalizam i dalje buja, kriza je očita, a svijet upozorava da je BiH pred raspadom?

– Ovo je prilika za narode u BiH, za nas susjede, za Europsku uniju i za globalne sile da pokažu kako ovo može biti stoljeće mira i svake tolerancije. Sjetite se Europe uoči nastanka Švicarske konfederacije. Zar danas ne možemo baš u BiH pokazati suživot naroda, konfesija, prava svih građana bez obzira na razlike u europskom duhu? BiH je izazov svijetu.

Izvor: dnevniavaz.ba

Ostavite komentar

comments