Početna / Intervju / Vidošević: Na izbore ću kao nezavisni kandidat, a ne kao član HDZ-a

Vidošević: Na izbore ću kao nezavisni kandidat, a ne kao član HDZ-a

Vidosevic_interviewNadan Vidošević će se tijekom kolovoza konzultirati s mnogim ljudima iz svijeta politike, društva, gospodarstva. Ako bude zadovoljan njihovim reakcijama na njegovo viđenje “treće Hrvatske”, u rujnu će objaviti kandidaturu za predsjednika Republike.

HDZ vas navodno želi za predsjedničkog kandidata, a vi ste izjavili da to možete biti samo kao nezavisni kandidat. Dakle, kada ćete izići iz HDZ-a?

– Ako bih išao u izbore, išao bih u njih prije svega kao gospodarstvenik, iz pozicije predsjednika HGK, dakle kao nezavisni kandidat. To je logičan nastavak onoga što govorim proteklih godina. HGK već 15-ak godina upozorava na to da naš ekonomski sustav nije održiv. Uostalom, 1994. kazao sam da Njemačka nije jaka radi njemačke marke, nego obratno i da se nikakva stabilnost ne može nadrediti ekonomskom rastu i zaposlenosti nacionalne ekonomije. Jednostavno rečeno, trebamo novi model i snažan zaokret. Tome je pretpostavka nacionalna strategija, ali ne kao dosadašnje, kod kojih se ni vi ni ja ne možemo sjetiti ni jedne odrednice, nego strategija koja će biti razumljiva i putokaz predsjedniku HAZU, pastiru na Velebitu, činovniku i svakome drugom hrvatskom građaninu.

Znači li to da čekate da vas HDZ izbaci? Je li to bila tema tajne večere s Vladimirom Šeksom?

– S gospodinom Šeksom nisam bio ni na kakvoj večeri, a kamoli razgovarao o politici. Nažalost, u medijima objavljena potpuna dezinformacija slika je našega društva, čiji su i mediji sastavni dio. Među ostalim, i zato nam trebaju promjene.

Očekujete li podršku predsjednika Mesića?

– Bio bih krajnje neskroman i prepotentan kada bih rekao da mi njegova podrška ne bi značila. Predsjednik Mesić odradio je svoj mandat kao svojevrsni glasnogovornik svih građana. To su dobri temelji da treći hrvatski predsjednik zajedno sa svim građanima Hrvatske počne promicati i ostvarivati ideju Hrvatske koja živi od rada, a ne od raspodjele.

Jeste li zagovornik prijevremenih izbora?

– U šali bih rekao da bi za HDZ bilo sjajno kada bi mogao mirno sići s vlasti, a za SDP bi bilo jako loše kad bi sada do nje došao. No, sada ozbiljno. Izvanredni izbori bili bi preskupa avantura. Hrvatska je u teškoj situaciji, za koju su odgovorne sve hrvatske vlade od sredine devedesetih godina. Čekaju nas vrlo bolni rezovi u administraciji, zdravstvu, mirovinskom sustavu, stečenim pozicijama. Izazovima ne može odgovoriti ni jedna pojedina politička, pa čak ni društvena snaga. Dakle, pred politikom, ali i svima nama, zajednički je rad na stvaranju bolje Hrvatske.

U ovome trenutku i pastir i akademik mogu vidjeti samo to da je na strani rashoda države smanjeno oko 200 milijuna kuna, a novi nameti idu prema građanima.

– Punjenje proračuna u Hrvatskoj nije problem, ali je problem što se prihodi nisu alocirali u razvoj, nego u potrošnju. Vlada mora naći prostor za smanjenje rashoda, krenuti u beskompromisnu borbu protiv populizma.

Može li to napraviti ova vlada?

– Koliko god smo nervozni jer nam curi vrijeme, bilo bi nepošteno tražiti da premijerka u 20 dana riješi probleme iz proteklih 35 godina, a posebno iz posljednjih 15 godina, u kojima se sustavno vodila politika protiv nacionalnih ekonomskih interesa.

A tko je vodio takvu politiku? I vi ste bili u vlasti.

– Već sam spomenuo što sam govorio 1994. godine, pa sjetite se upozorenja Komore povezano uz naš ulazak u CEFTA-u, naših kritika rebalansa proračuna 1998., nesnalaženja u politici dok smo otvarali jugoistok Europe, nerazumijevanja smisla akcije “Kupujmo hrvatsko”, naših kritika stvaranja kartela banaka, a posljedično njihove prodaje stranom kapitalu bez stvarnoga domaćeg nadzora i sl. Dakle, ne mogu izdvajati pojedinu vladu, govorim o konceptu koji traje predugo, a provodile su ga vlade različita predznaka. Ne znači da je bila riječ o zloj namjeri, možda prije o neznanju ili nesnalaženju. U svakome slučaju, mi smo danas uvozno zavisna ekonomija s industrijskom proizvodnjom nižom od prijeratne, a prije samo nekoliko godina dosegnuli smo prijeratni društveni proizvod.

Ni HGK nije pošteđen kritika. Čačić vas napada zbog članarine za HGK, koja je obvezna.

– Kada je počela kriza, smanjili smo 25 posto varijabilni dio članarine i, bude li trebalo, ići ćemo dalje. Preko Komore veliki je Strossmayer pokrenuo gradnju željeznice u Slavoniji, Gaj Bulat i Vid Morpurgo neodvojivi su dio narodnoga preporoda u Dalmaciji, a djelovali su upravo preko Komore. Komora je u svih svojih 157 godina ostvarivala strateške nacionalne interese i kada nam državnopravne prilike nisu išle na ruku. To čini i danas. Mogu razumjeti da nekima upravo to ne odgovara.

Danas spadate među imućne Hrvate. Sjećaju vas se kao podstanara na Bačvicama potkraj osamdesetih. Jeste li spremni predočiti podrijetlo imovine hrvatskim građanima?

– I spreman i obvezan. Imao sam sreću da za razliku od mnogih nikada nisam bio podstanar. Na upraviteljskim sam funkcijama od svoje 26. godine i bilo bi me sram kada ništa ne bih imao. Ova zemlja mora imati bogate i uspješne ljude, ali ti ljudi moraju pokazati odakle im imovina i da su na nju platili porez.

Uz vas su se vezale i afere u Dalmacijacementu, Hajduku…

– Nikada nisam demantirao napise uperene protiv mene jer sam shvatio da je sakupljanje perja uzaludan posao. Dalmacijacement preuzeo sam na dan kada je najavljen stečaj, kada to nitko drugi nije htio. Danas je to uspješno poduzeće. Bio sam iskreno protiv privatizacije takve industrije stranim kapitalom, bilo bi mi draže da je uspješna u rukama hrvatskoga kapitala. Hajduk je bio na koljenima kada sam došao, a kada sam otišao, bio je peta momčad u Europi. I na kraju su me vlasnici “Kraša”, mali dioničari, pozvali da budem predsjednik njihove uprave. To je za mene najveće priznanje koje sam mogao dobiti tijekom više od dvadeset godina karijere u gospodarstvu i javnom životu.

Dakle, ne bojite se kostura iz ormara kada krenete u kampanju?

– Ne.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments