Početna / Istraživanja / Analiza rejtinga kandidata od početka godine do danas

Analiza rejtinga kandidata od početka godine do danas

Predsjednički izbori i potencijalni kandidati uzimaju sve veći zamah u medijskom prostoru i javnim raspravama. Kandidata je sve više, a konačni službeni broj će biti poznat tek od rujna.

Sa sigurnošću možemo govoriti o Ivi Josipoviću kao predsjedničkom kandidatu SDP-a, Andriji Hebrangu kao kandidatu HDZ-a, Damiru Kajinu kao kandidatu IDS-a, Vesni Pusić kao kandidatkinji HNS-a i nezavisnom kandidatu Borisu Mikšiću koji će po drugi put pokušati sa svojom kandidaturom.

Najvjerojatniji kandidat je i Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore koji će konačnu potvrdu kandidature najvjerojatnije objaviti u rujnu. Priča se i o televizijskom voditelju, Denisu Latinu, a sve glasnija su nagađanja i o kandidaturi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kao i bivšeg premijera Ive Sanadera.

Agencija Promocija Plus od početka godine ispituje javno mišljenje o popularnosti kandidata s čijim se imenima barata kao kandidatima za predsjednika.

Rejting kandidata_grafSDP je prva stranka koja je otvoreno istaknula svog kandidata. Unutarstranački izbori između Ljube Jurčića i Ive Josipovića donijeli su pobjedu Josipoviću, čime je on postao kandidat najjače oporbene stranke u Hrvatskoj. Istraživanje objavljeno u veljači davalo mu je podršku 9,3 % ispitanika, a najbolji rezultat koji ni u posljednjem istraživanju nije postignut objavljen je u ožujku, 15,6 %. Pad popularnosti bilježi se sve do istraživanja objavljenog u srpnju, kada Josipović ima podršku 14,4 % birača. Ovaj rezultat treba gledati s rezervom i najvjerojatnije se radi o većoj popularnosti SDP- ova kandidata. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci u istraživanje je uključen i Ljubo Jurčić, pa će sigurno dio Jurčićevih „glasača“ dati podršku stranačkom kolegi.

Iako Radimir Čačić uživa nešto veću potporu biračkog tijela, HNS se ipak odlučio za Vesnu Pusić kao svog kandidata za Pantovčak. Međutim, prema istraživanjima javnog mijenja u HNS-u nemaju previše razloga za optimizam. U veljači je Vesna Pusić imala naklonost tek 6,6 % glasača, a najveću potporu imala je u svibnju, 6,9 %. Istraživanje u srpnju pokazalo je podršku od samo 5,4 posto birača, ali u obzir treba uzeti činjenicu da je u istraživanja bio uključen i Radimir Čačić, tako da će se sigurno dio Čačićevih glasača odlučiti za Vesnu Pusić nakon njegova povlačenja iz predsjedničke utrke.

Istraživanje u veljači najveće šanse davalo je Nadanu Vidoševiću, gospodarstveniku kojeg je tada 10,4 % birača željelo za predsjednika. U ožujku, popularnost mu je porasla za dodatnih 5,4 %,, dok u travnju počinje njegov pad na listi favorita. Prema istraživanju s početka srpnja smjestio se na četvrto mjesto s potporom 10,7 % posto ispitanika.

Andrija Hebang i službeno je postao kandidat vladajuće stranke. Nakon obavljenih liječničkih pregleda, Jadranka Kosor predstavila je kandidata HDZ-a. Prema rezultatima istraživanja, Andrija Hebrang ne uživa veliku popularnost među biračkim tijelom. Rezultat od oko 5 % od početka godine ne može nikoga zadovoljiti, a pogotovo je razočaravajuća potpora od svega 3,6 % iz srpnja.

Najzanimljiviji podaci vezani su uz bivšeg premijera Ivu Sanadera. Unatoč sve težoj političkoj i gospodarskoj situaciji u zemlji, od uvrštavanja Sanaderovog imena u istraživanja u lipnju i srpnju, bivši premijer preuzeo je vodeće mjesto na listi. Podrška iz lipnja od 11,9 % posto u srpnju se povećala na čak 16, 2 %. Riječ je o rezultatu koji ga u slučaju kandidature stavlja na sam vrh ljestvice potencijalnih kandidata za novog hrvatskog predsjednika. Jedino što je uz njegovo ime za sada potvrđeno jest aktivno sudjelovanje u predizbornoj kampanji stranačkog kolege Andrije Hebranga.

Ostali potencijalni kandidati nemaju prevelike šanse za pobjedu i nitko od njih ne prelazi granicu od 5 %., a riječ je o Denisu Latinu i Borisu Mikšiću kao samostalnim kandidatima te Damiru Kajinu, kandidatu IDS-a.

Izvori: Promocija Plus i predsjednickiizbori.com

Ostavite komentar

comments