Početna / Istraživanja / Preokret- ankete protiv stranaka: 44 posto dobivaju nezavisni kandidati

Preokret- ankete protiv stranaka: 44 posto dobivaju nezavisni kandidati

glasačka kutijaAko je vjerovati pulsu koji među građanima redovito mjere agencije za ispitivanje javnog mišljenja, nezavisni predsjednički kandidati na ovim bi izborima mogli osvojiti rekordan broj glasova.

Ranije 23 posto

Prema posljednjoj terenskoj Pulsovoj anketi objavljenoj početkom mjeseca, osmero nezavisnih uživa ukupno 43,5 posto podrške. Gotovo identičan zbroj dobila je i agencija Promocija Plus (43,7 posto) u telefonskom istraživanju provedenom prvih dana prosinca.

Pet godina ranije, na predsjedničkim je izborima bilo je sedam nezavisnih kandidata, no oni su osvojili tek 23,7 posto glasova, i to uglavnom zahvaljujući strelovitom usponu Borisa Mikšića.

– U Hrvatskoj pada povjerenje prema stranačkom establišmentu. Taj trend pokazao se i na posljednjim lokalnim izborima, kada je u cijelom nizu sredina otvorio put nezavisnim kandidatima, posebno onima iz svijeta biznisa koji su u izbore mogli uložiti dosta novca – ističe politički analitičar prof. dr. Ivan Rimac, koji upravo ovih dana sa skupinom znanstvenika dovršava analizu koja bi trebala otkriti razloge pada povjerenja u političke stranke.

Dio toga, otkriva on, posljedica je teškoća u tranziciji, a dio nezadovoljstva aktualnom vlašću, koje se onda automatski prelijeva na sve stranke. Ipak, dr. Rimac upozorava da model koji je upalio na lokalnim izborima ne mora uspjeti i na predsjedničkima.

– Birači po drugim kriterijima biraju predsjednika države nego što biraju gradonačelnika ili načelnika općine. Za gradonačelnika može proći osoba koje je neozbiljna, no vrlo će teško proći za predsjednika jer birači traže dodatan kredibilitet – smatra dr. Rimac, koji drži da su političke stranke u krizi, ali ne i pred svojim osipanjem.

– Da bi se postojeće političke stranke osule, potrebno je da se pojavi nova, karizmatska osoba ili stranka koja ima potpuno drukčiji pogled na budućnost Hrvatske i nudi neka potpuno nova rješenja. Toga za sada još uvijek nema – zaključuje dr. Rimac.

Izvor: Slobodna Dalmacija.hr

Ostavite komentar

comments