Početna / Istraživanja / CRO-Demoskop: Ivo Josipović zadržao prednost iz prvog kruga

CRO-Demoskop: Ivo Josipović zadržao prednost iz prvog kruga

Utrka za nasljednika predsjednika Mesića, odnosno za trećeg hrvatskog predsjednika ušla je u svoju završnu fazu. Što će se dogoditi s biračima drugih („otpalih“) kandidata iz prvog kruga, hoće li kandidati koji su prošli u drugi krug uspjeti motivirati svoje birače da ponovo izađu na birališta, da li se javna podrška kandidata iz prvog kruga i političkih stranaka podudara s preferencijama njihovih birača, neka su od najznačajnijih pitanja koja sebi postavljaju izborni stožeri, politički analitičari ali i naši građani-birači. Odgovore na ove dileme daje veliko istraživanje CRO Demoskop koje već šest godina provodi  istraživačka agencija Promocije plus. Za razliku od redovitih mjesečnih istraživanja koja se provode prva dva radna dana u mjesecu, ovaj put iznimno, kao uostalom i za vrijeme parlamentarnih izbora, provođena su istraživanja i između dva redovita mjesečna istraživanja. Ovo posljednje istraživanje provedeno je 28-29. prosinca na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača i to po spolu, dobi,  obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Nakon poprilično duge pretkampanje i kampanje, i prvog kruga izbora, ostala su dva kandidata – Milan Bandić (nezavisni kandidat) i Ivo Josipović (kandidat SDP-a). Da je kampanja ušla u neku sasvim drugu fazu i poprimila bitno drugačije obrise pokazuju prva dva dana nakon prvog kruga izbora. Upravo u ta prva dva dana je provedeno i istraživanje koje pokazuje da među biračima koji su se izjasnili da će izaći na izbore,  Ivo Josipović bilježi podršku od 53,5 posto dok Milan Bandić u ovom trenutku može računati na potporu 33,7 posto birača. U ovom je trenutku 12,9 posto birača neodlučno. Važno je napomenuti da je zabilježena i velika izborna apstinencija a što može biti rezerva za svakog od kandidata. Ono što je zanimljivo dodati jest i to da je 85,1 posto birača Ive Josipovića tzv. čvrsta biračka jezgra („sigurno će glasati za ovog kandidata“), dok kandidat Milan Bandić među svojim biračima bilježi 72,4 posto onih koji će „sigurno glasati za ovog kandidata“.

Kako će glasati birači ostalih kandidata iz prvog kruga? Formirane su tri skupine izborne podrške. Prvu skupinu čine glasači kandidata koji su se priklonili na stranu Milana Bandića i nju čine birači Andrije Hebranga, Miroslava Tuđmana, Vesne Škare Ožbolt. U drugoj su skupine glasači Vesne Pusić i Damira Kajina koji znatno češće u drugom krugu biraju Ivu Josipovića. Posljednju skupinu čine glasači kandidata iz prvog kruga kod kojih nema izrazitije potpore niti jednom od ova dva kandidata uz važnu napomenu: biračko tijelo Nadana Vidoševića blago naginje na stranu Ive Josipovića dok biračko tijelo Dragana Primorca i Josipa Jurčevića blago naginje na stranu Milana Bandića. Evo i brojki za kandidate koji su dobili više od 3% biračke podrške. Birači trećeplasiranog Andrije Hebranga se u drugom krugu u 56,8% slučajeva opredjeljuju za Milana Bandića, u 12,7% za Josipovića, dok ih je 11,9% neodlučnih uz 18,6% onih koji neće izaći na izbore u drugom krugu. Birači nezavisnog kandidata Nadana Vidoševića nešto češće biraju kandidata SDP-a Ivu Josipovića (40,2%), nego nezavisnog Milana Bandića (33%), uz 12,5% neodlučnih i 14,3% onih koji neće izaći na izbore u drugom krugu. Birači Vesne Pusić će se u drugom krugu opredjeliti za I. Josipovića u 72,5% slučajeva, dok Milana Bandića bira 8,8% birača Vesne Pusić, uz 10% neodlučnih i 8,8% onih koji neće izaći na izbore u drugom krugu. Milan Bandić je izbor 38,2% birača Dragana Primorca iz prvog kruga, a Ivo Josipović 29,1%. Neodlučnih je 12,7%, dok svaki peti birač Dragana Primorca neće izaći na izbore u drugom krugu. Preko pola glasača Miroslava Tuđmana (51,6%) u drugom će krugu zaokružiti Milana Bandića, dok će njih 9,7% zaokružiti brojku ispred imena Ive Josipovića. Još je uvijek 16,1% njegovih birača neodlučnih, ali i 22,6% ih neće izaći na izbore u drugom krugu. Glasači Damira Kajina će u drugom krugu birati Ivu Josipovića u 73,3% slučajeva, Milana Bandića 10%, dok ih je 13,3% neodlučnih i svega 3,3% ih neće izaći na izbore u drugom krugu.

Zanimljiva je i distribucija glasova biračkog tijela političkih stranaka (bilo onih koje su izrazile podršku jednom od kandidata ili se ne izjašnjavaju). Rezultati pokazuju da se ne može reći da se u drugom krugu radi o izbori „ljevice“ i „desnice“ jer oba kandidata bilježe izbornu podršku i na „onoj drugoj strani“. Najprije o najzanimljivijoj distribiciji (jer nemaju svoga kandidata). HDZ-ovo se biračko tijelo većinom se opredjelilo za Milana Bandića (56,8%), dok je Ivo Josipović dobio glas 17,8% glasača HDZ-a. Još je svaki deseti glasač HDZ-a neodlučan (9,3%) dok je najveća apstinencija među biračima stranaka zabilježena upravo u biračkom tijelu HDZ-a (16,1%). Birači SDP-a se znatno češće opredjeljuju za stranačkog kandidata nego za stranačkog disidenta. Ivo Josipović je izbor glasača SDP-a u 78,6% slučajeva, dok je to Milan Bandić za 16,6% birača vodeće opozicijske stranke. Svega je 4% neodlučnih birača ove stranke uz samo 0,9% onih koji neće izaći na izbore. Birači HNS-a znatno češće biraju Ivu Josipovića (71,2%), dok je Milan Bandić izbor glasača ove stranke u 9,6% slučajeva (uz 12,3% neodlučnih i 6,8% apstinenata). HSS-ovo se biračko tijelo dvostruko više opredjelilo za Milana Bandića (50%) nego za Ivu Josipovića (25%), uz po 12,5% neodlučnih i apstinenata. Birači HSU-a su blago naginju na stranu Ive Josipovića (36,7% prema 26,7%), dok birači HSP-a znatno češće biraju Milana Bandića (48,1% prema 25,9%). IDS-ovi birači u 61,1% slučajeva biraju Ivu Josipovića, a u 11,1% Milana Bandića. HSLS-ovi birači podjednako biraju oba kandidata (po 31,3%), dok birači HDSSB-a i Kerumovog HGS-a znatno češće biraju Milana Bandića. Zanimljiva je i distribucija glasova među biračima koji su neodlučni kad je u pitanju izbor stranke. Ovi birači nešto češće biraju Ivu Josipovića (35,1% prema 25,2) ali je još uvijek veliki udio onih koji se nisu odlučili o kandidatu za predsjednika (23,9%) ili koji neće izaći na izbore (15,8%).

U preostalih desetak dana dvojici kandidata i njihovim timovima predstoji velika zadaća: potaknuti veliki dio neodlučnih i apstinenata da izađu na izbore i svoj glas daju upravo njima. U ovim skupinama birača (neodlučni i apstinenti) kandidati i stožeri pronalaze dovoljno nade i puno nemira.

istraživanje

istraživanje2Izvor: Promocija-plus.com

Ostavite komentar

comments