Početna / Istraživanja / CRO-Demoskop Jadranka Kosor u zemlji afera – čvrsta ruka hrvatske politike

CRO-Demoskop Jadranka Kosor u zemlji afera – čvrsta ruka hrvatske politike

jadranka kosor▪ Trend rasta izborne podrške SDP-a, ali i stabiliziranje izborne podrške HDZ-u nakon velikog ljetnog šoka.

▪ Mesić uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji, Kosor premašila popularnost Josipovića

▪ Ocjena rada Vlade RH najviša od početka mjerenja od posljednjih parlamentarnih izbora: premijerka Kosor konkretnim akcijama dokazala svoju odlučnost u borbi protiv korupcije

▪ Hrvatski građani/ke iz mjeseca u mjesec variraju u podršci članstvu EU – ovomjesečni pad podrške članstvu unatoč zatvaranju 3 poglavlja pregovora

Istraživanje političkih preferencija redovitog mjesečnog ispitivanja javnog mnijenja CRO-Demoskop agencija Promocija plus provodi šestu godinu zaredom. Redovito istraživanje društvenih i političkih preferencija provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača i to po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,3% uz razinu pouzdanosti od 95%.

I u ovomjesečnom redovitom istraživanju CRO Demoskop, provedenome 30. studenoga i 1. prosinca, ističe se trend pozitivnog doživljaja rada Vlade RH, koji je u ovom mjesecu dosegnuo vrhunac podrške od zadnjih parlamentarnih izbora. Najpopularnije osobe u Hrvatskoj aktualni su politički akteri: Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, Jadranka Kosor, predsjednica Vlade i Ivo Josipović, predsjednički kandidat.

Previranja u HDZ-u nakon odlaska Ive Sanadera i afere koje se p(r)ovlače mjesecima hrvatskom političkom pozornicom rezultirali su pokazivanjem više povjerenja prema opozicijskoj stranci – SDP-u čija popularnost raste u posljednjih šest mjeseci (u prosincu 31%, u studenome 30,8% u listopadu 30,2%, rujnu 30,5%, kolovozu 28,8%, srpnju 28,4%, lipnju 28%). Jadranka Kosor je stabilizirala stranku nakon abdikacije Sanadera, te je nakon pada potpore ona djelomično vraćena i stabilizirana na oko 24% (ovaj mjesec 24,2%, 24,6% u studenome, 24,1% u listopadu, 21,9% u rujnu, 22% u kolovozu, 23,7% u srpnju i 27,3% u lipnju). HNS je od posljednjih parlamentarnih izbora treća stranka, a ovaj mjesec s izborom od 6,8%. HSS se zadržao na četvrtom mjestu s izborom od 5,2% čime se ova stranka ponovo vraća iznad izbornog praga na nacionalnoj razini. HSU se nalazi u donjem dijelu ljestvice popularnosti i drži prošlomjesečnih 3,3% izbora. HSP u ovomjesečnom istraživanju bilježi 2,2% izborne podrške. Izbor ostale tri parlamentarne stranke (HSLS, HDSSB, IDS) manji je od 2%. Zanimljivo je i prvo pojavljivanje Kerumove stranke u redovnom mjesečnom istraživanju, i HGS bilježi izbor od 2,1% ispitanika/ca. Sve ostale stranke, koje su i izvanparlamentarne, bilježe izbor u ukupnom zbroju od 1,7% (DC, PGS, Ljevica Hrvatske, SDSS, nezavisne liste…).

Istraživanje doživljaja najpozitivnijeg političara rezultiralo je najvećom podrškom predsjedniku republike, Stjepanu Mesiću, koji će uskoro predati predsjedničku fotelju jednom/oj od predsjedničkih kandidata/kinja. Većina predsjedničkih kandidata/kinja, u odnosu na prošlomjesečne rezultate, zabilježila je pad pozitivnog doživljaja (I. Josipović -1,11, N. Vidošević -2,21, M. Bandić -0,81, V. Pusić -1 postotnih bodova). Andrija Hebrang se zadržao na istoj razini doživljaja za najpozitivnijeg političara (1,9%). Najveće iznenađenje je podrška Draganu Primorcu koja je u odnosu na prošlomjesečno istraživanje porasla za 1,83 postotnih bodova (a što je imalo i svoj odražaj na plsamanu ovog kandidata u preferenciji kandidata za predsjednika). Među prvih deset najpozitivnijih političara još samo Jadranka Kosor bilježi veću podršku u odnosu na prošli mjesec u izboru „najpozitivca“ (+1,22), dok su pad pozitivnog doživljaja zabilježili Z. Milanović (-0,12) i D. Kajin (-0,58). U brojkama: na vrhu ljestvice uvjerljivo je prvi Stjepan Mesić s 21,8% izbora. Na drugom je mjestu premijerka Kosor s 10,7% izbora u prednosti od 0,3 postotna boda nad predsjedničkim kandidatom SDP-a, Ivom Josipovićem s 10,4% izbora. Slijede „nezavisni“ predsjednički kandidat, M. Bandić s 6% izbora i njegov sad već bivši stranački šef Zoran Milanović s izborom od 5,2%. U prvih deset pozitivaca redom su sve predsjednički kandidati/kinje: N. Vidošević (3,4%), V. Pusić (3,2%) i D. Kajin (2,9%), D. Primorac (2,3%) i A. Hebrang (1,9%), a što je izravna posljedica njihove kampanje.

Odlazak Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera, izazvao je „šok u javnosti“ (premda je upitno koliko i pozitivan šok kojeg ističe bivši premijer). Najave njegovog povratka izazvale su samo negativniji stav prema njemu, što donedavnih stranačkih kolega i suradnika, što javnog mnijenja. U ovomjesečnom je istraživanju izbor Ive Sanadera za najnegativnijeg političara iznosio 27,9% (porast od 2 postotna boda u odnosu na prošli mjesec). Na drugom mjestu negativnog doživljaja političara je HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang s 14,5% izbora (prije mjesec dana 14,2%). Svi su političari negativni za 11,8% ispitanika, što je nakon prošlomjesečnog potpunog nezadovoljstva javnog mnjijenja ipak mali napredak. Vladimir Šeks, na četvrtom je mjestu ljestvice negativnog doživljaja s izborom od 5,6%. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović s 4,9% izbora nalazi se na petom mjestu, a slijedi ga Milan Bandić s 3% (za +1,8 postotnih bodova je negativniji otkad je započeo predsjedničku kampanju). Predsjednik Mesić na sedmom je mjestu s 2,7%. Slijedi ga Ivan Šuker, novi potpredsjenik Vlade 2,4%, Damir Kajin, predsjednički kandidat s 2% i Luka Bebić 1,9%. Premijerka Kosor u ovomjesečnom istraživanju NIJE među prvih deset „negativaca“. Čini se da njezine smjele i odlučne akcije imaju dobar prolaz i kod glasača HDZ-a i kod glasača oporbe.

Najvažnija tema, odnosno dominantni događaj koji je obilježio prethodni mjesec u našoj zemlji bile su afere koje p(r)otresaju hrvatska državna poduzeća (51,7%). Obračunavanje premijerke s korupcijom važnije je od druge po važnosti teme mjeseca – gospodarske krize u zemlji(16,7%). Širenje svinjske gripe i rasprave o tome treba li se cjepiti ili ne, odnosno koliko je cjepivo efektivno a koliko štetno, obilježile su mjesec za 9,6% građana/ki. Prihvaćanje Sporazuma o arbitraži granice sa Slovenijom i rasprave u vezi s tim, četvrti je najvažniji događaj u izboru od 7,1%. Promjene u Vladi (izbor novih potpredsjednika Vlade, i ministra gospodarstva) najvažnija je tema za 5,1% ispitanika, dok je propast trgovačkog centra Pevec izbor u 2,2% slučajeva. Studetske blokade fakulteta (2,1%), predsjednička kampanja 2% i obilježavanje obljetnice pada Vukovara 1,2% teme su koje su dominirale prošlomjesečnom domaćom političkom arenom. Sve su ostale teme i događaji zabilježile izbor ispod 1%.

Rad koalicijske Vlada ima najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 2,94, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u svibnju 2008. godine. U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 39,5% ispitanika (prema 39,4% prije mjesec dana), dok je ne podržava (djelomično ili nikako) 39,3% ispitanika (prije mjesec dana 44,3%), uz 21,2 % s neutralnim odnosom (niti podržavaju niti ne podržavaju). Drugim riječima, nakon obračuna s korupcijom u državnim poduzećima, zaatvaranju 3 poglavlja u pregovorima s EU, prijedloga rebalansa proračuna, rješavanja zategnutosti sa Slovenijom, ali i najavom smanjenja kriznog poreza ukoliko se pokaže mogućnost za time, premijerka Kosor umirila je javno mnijenje.

Redovito mjesečno ispitivanje političkih preferencija CRO-Demoskop usmjereno je i na odnos prema hrvatskom članstvu u EU. U odnosu prema članstvu u EU opet slijedi pad podrške članstvu i sada iznosi 49,1% (prema 51,3% iz prethodnog mjeseca). Protiv članstva u EU izjasnilo se 39,1% ispitanika (prema prošlomjesečnih 38,4%), uz 11,8% neodlučnih (u listopadu 10,3%).

Izvor: Promocija plus.com

Ostavite komentar

comments