Početna / Istraživanja / CRO-Demoskop: Kosor, Mesić i Josipović najpozitivniji političari

CRO-Demoskop: Kosor, Mesić i Josipović najpozitivniji političari

Istraživanje političkih preferencija redovitog mjesečnog ispitivanja javnog mnijenja CRO-Demoskop agencija Promocija plus provodi šestu godinu zaredom. Redovito istraživanje društvenih i političkih preferencija ovaj je mjesec provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača i to po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,1% uz razinu pouzdanosti od 95%.

I u ovomjesečnom redovitom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, provedenom 04. i 05. siječnja, ističe se trend pozitivnog doživljaja rada Vlade RH, koji je u ovom mjesecu dosegnuo vrhunac podrške od zadnjih parlamentarnih izbora. Najpopularnija politička osoba, ako se popularnost mjeri rangom pozitivnog doživljaja, ovaj je mjesec Jadranka Kosor, ispred Stjepana Mesića, aktualnog predsjednika Republike Hrvatske i Ive Josipovića, predsjedničkog kandidata SDP-a.

Previranja u HDZ-u nakon odlaska Ive Sanadera, a posebice u posljednjih nekoliko dana, kao i afere koje se već mjesecima p(r)ovlače hrvatskom političkom pozornicom rezultirali su povećanjem izbora vodeće opozicijske stranke – SDP-a čija popularnost raste u posljednjih sedam mjeseci (od 28% u lipnju do 33% u posljednjem mjerenju). Jadranka Kosor stabilizirala je podršku svojoj stranci na razini od oko 24% (ovaj mjesec 23,5%, u prosincu 24,2%, u studenom 24,6%, u listopadu 24,1%). HNS je zadržala poziciju treće političke stranke u zemlji s izborom od 6,2%. HSS je na četvrtom mjestu s izborom od 4,7%. HSU se nalazi u donjem dijelu ljestvice popularnosti s izborom od 2,8%, dok je HSLS nakon izbora novog predsjednika stranke po prvi put od posljednjih parlamentarnih izbora „preskočio“ HSP koji i dalje proživljava duboku političku krizu (unatoč izboru novog predsjednika).

Istraživanje doživljaja najpozitivnijeg političara rezultiralo je najvećom podrškom predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, a čemu je doprinijela njezina odlučnost u rješavanju svih afera u zemlji ali i način razrješenja pokušaja „puča“ u svojoj stranci. Tako je premijerka najpozitivnija politička osoba u zemlji za 21,5% ispitanika, i nakon više od dvije godine s vrha najpozitivnijih političara potisnula je predsjednika Stjepana Mesića koji je ovaj mjesec najpozitivniji političar za 19,7% ispitanika. Na trećem je mjestu predsjednički kandidat Ivo Josipović s 7,8% izbora. Drugi predsjednički kandidat Milan Bandić, na šestom je mjestu s 5% izbora za najpozitivnijeg političara. Između dva predsjednička kandidata „smjestili“ su se Vesna Pusić (5,9%) i Zoran Milanović (5,7%). Među deset najpozitivnijih političara su još i Damir Kajin (2,7%), Nadan Vidošević (2,6%), Željko Rohatinski (2,4%) i Andrija Hebrang (1,5%).

Bivši premijer, a sada i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader, najnegativnija je politička osoba u zemlji u ovom trenutku. Već su prve najave o njegovom mogućem povratku još u studenom izazvale izraženiji negativni stav prema njemu. Tada je njegov negativni doživljaj bio svega 25,9% da bi početkom prosinca taj doživljaj bio 27,9%. Najnoviji događaji su pogurali taj negativni doživljaj do najveće razine koju je neki političar zabilježio od početka istraživanja CRO Demoskop, odnosno od siječnja 2004. godine. Tako je početkom ovog tjedna, u jeku ove političke drame, negativni doživljaj Ive Sanadera bio na svom vrhuncu dosegnuvši 50,9% izbora za „najnegativca“. Svi su političari negativni za 7,7% ispitanika, dok je na ovoj ljestvici „negativaca“ predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, treći s izborom od 6,2%. Od dva predsjednička kandidata negativniji doživljaj bilježi Milan Bandić (2,4%) u odnosu na 0,5 posto koji bilježi Ivo Josipović. Među deset najnegativnijih političara u posljednjih je mjesec dana najveći porast negativnog doživljaja zabilježio predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić (s 1,9% početkom prosinca na ovomjesečnih 4,6%).

Najvažnija tema, odnosno dominantni događaj koji je obilježio posljednjih mjesec dana u našoj zemlji bile su afere koje p(r)otresaju hrvatska državna poduzeća/banku i to prema izboru 30% ispitanika obuhvaćenih istraživanjem. Slučaj “Sanader” (najava povratka i brisanje iz članstva) najvažniji su događaj za 28,9% ispitanika, dok je već „udomaćena“ gospodarska kriza najvažnija tema za 18% ispitanika. Predsjednički izbori i kampanja izbor su za temu mjeseca za 16,2% ispitanika (što je u popriličnom nesrazmjeru s medijskom prisutnošću ove tematike). Sve ostale teme i događaji koji su plijenili pozornost javnosti u posljednjih mjesec dana bilježe izbor ispod dva posto.

Rad koalicijske Vlada zabilježio je najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 3,38, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u svibnju 2008. godine. U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 55,2% ispitanika (prema 39,5% prije mjesec dana), dok je ne podržava (djelomično ili nikako) 30,7% ispitanika (prije mjesec dana 39,3%), uz 14 % s neutralnim odnosom (niti podržavaju niti ne podržavaju). Drugim riječima, nakon obračuna s korupcijom u državnim poduzećima, i rješavanja slučaja „Sanader“ ali i rješavanja zategnutosti sa Slovenijom, premijerka Kosor zadobila je veliku podršku hrvatskih građana/ki i zazivanje prijevremnih izbora, barem s ovog stanovišta, za sada ne bi bio najmudriji potez. Najavljena rekonstrukcija Vlade ima izglede da u javnosti bude prihvaćena s velikom potporom.

Redovito mjesečno ispitivanje političkih preferencija CRO-Demoskop usmjereno je i na odnos prema hrvatskom članstvu u EU. I ovaj mjesec je potpora članstvu ispod 50% (48,9% prema 49,1% iz prethodnog mjeseca). Protiv članstva u EU izjasnilo se 39,9% ispitanika (prema prošlomjesečnih 39,1%), uz 11,2% neodlučnih.

Izvor: Promocija plus

Ostavite komentar

comments