Početna / Istraživanja / Cro demoskop: Sve manje nepoznanica – velika borba za drugo mjesto

Cro demoskop: Sve manje nepoznanica – velika borba za drugo mjesto

Sve zanimljivija utrka oko nasljednika predsjednika Mesića, odnosno preferencija kandidata i ovaj je mjesec bila sastavni dio redovitog istraživanja CRO Demoskop, kojeg već šest godina redovito, iz mjeseca u mjesec provodi agencija Promocija plus na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika iz cijele zemlje.

U skoro godinu dana koliko traje i naše mjerenje preferencija kandidata za predsjednika države, u javnosti se vrtilo mnoštvo imena. Dva mjeseca prije izbora nema više nikakvih nepoznanica: izbori su 27. prosinca, u utrku ulaze i Milan Bandić i Dragan Primorac. Izdvojila su se pet nešto ozbiljnijih kandidata za novog „stanara“ Pantovčaka, nema dogovora za zajedničkog kandidata tzv. kastavske koalicije, te poprilična gužva na desnom krilu (barem prema privlačnosti istaknutih kandidata za glasače stranaka desnog centra i desnice). Osim toga, predsjednik Mesić, koji uživa veliku popularnost u javnosti, još uvijek nije, a vjerojatno niti neće prije drugoga kruga, označiti svoga „favorita“.

A što kažu brojke o rejtingu pojedinih kandidata, nešto manje od dva mjeseca od prvog kruga izbora za Predsjednika republike? Na prvom je mjestu Ivo Josipović s izborom od 24,9% (prije mjesec dana 27,1%, a prije dva 28,6%). Njegovo je biračko tijelo dominantno regrutirano iz SDP-a, ali dobiva glasove i glasača drugih lijevih stranaka (HNS, IDS), a nije neprihvatljiv niti glasačima HSS-a, HSU-a, te donekle niti HDZ-a. Za drugo se mjesto vodi grčevita borba između dva stranačka „disidenta“: Milan Bandić je s izborom od 14,5% u blagoj prednosti u odnosu na Nadana Vidoševića koji sada ima potporu od 13,4%. U odnosu na rezultate prije mjesec dana, za razliku od Josipovića koji je otklizao u slabije rezultate, ova dva kandidata bilježe porast izbora (Bandić od 0,9 postotnih poena, a Vidošević od 1,3). Ono što je zanimljivo kod ova „disidentska“ kandidata da se oba razvijaju na populističkijoj matrici. Doduše, Bandić blago naslonjeniji na tradicionalnije biračko tijelo, a Vidošević na liberalnije. Zanimljiva je pozicija Andrije Hebranga, kandidata vodeće stranke vladajuće koalicije, koji je na četvrtom mjestu s izborom od 9,4%. Za HDZ bi neulazak njihovog službeno nominiranog kandidata (jer to nisu niti Vidošević, a niti Primorac) u drugi krug bio pravi izborni poraz, s dalekosežnim posljedicama na unutarstranački život i odnose ali i na legitimaciju vladajuće većine. Vesna Pusić je još jedina kandidatkinja koja u ovom trenutku bilježi nešto značajnije rezultate (8,6%). Svi ostali kandidati se kreću ispod 4% (D. Kajin, D. Primorac, Vesna Škare Ožbolt…).

Zanimljiva je i distribucija glasova dvije vodeće političke stranke. Najprije o onoj nešto zanimljivijoj distribiciji. HDZ-ovo se biračko tijelo raspršilo na više „svojih“ kandidata, među kojima Andrija Hebrang ima blagu prednost (27% HDZ-ovog biračkog tijela). Međutim, HDZ-ove glasače kradu još dva stranačka disidenta: Vidošević (16%) i Primorac (6%). Ali, najopasniji protukandidat Hebranga u ovom biračkom tijelu je Milan Bandić (drugi izbor birača HDZ-a s rezultatom od 17%). Zanimljivo je da još uvijek 13,5% birača HDZ-a ne zna za koga će glasovati (dva i pol puta više od udjela neodlučnih među glasačima SDP-a). Toliki udio neodlučnih unutra biračkog tijela HDZ-a daje nadu Hebrangu da će stranačka mobilizacija usmjeriti izbor na njegov „mlin“, ali bez nade nisu niti ostali kandidati koji bilježe veći izbor u ovom biračkom tijelu.

SDP-ovo biračko tijelo je nešto manje raspršeno i uz glavnog kandidata, Ivu Josipovića (izbor za 55% birača ove stranke). Drugi izbor u ovom biračkom tijelu je Vesna Pusić (11%), dok je Vidošević s izborom od 8% ispred stranačkog disidenta M. Bandića koji je izbor 7% birača SDP-a.

Zanimljiv je i podatak o još uvijek velikom udjelu izraženih apstinenata (oko 36%) i neodlučnih (oko 13,3%) što može predstavljati izazov i/ili nadu svim kandidatima koji su ušli u ovu utrku.

Izvor: Promocija plus

Ostavite komentar

comments