Početna / Istraživanja / Indexova anketa: Bandićevi birači bi prije izabrali Hebranga ili Vidoševića nego Josipovića

Indexova anketa: Bandićevi birači bi prije izabrali Hebranga ili Vidoševića nego Josipovića

kandidatiBliže se predsjednički izbori, a prema brojnim anketama na vodeće tri pozicije se nalaze SDP-ov kandidat Ivo Josipović, odbjegli SDP-ovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te šef Hrvatske gospodarske komore i bivši HDZ-ovac Nadan Vidošević, koji stoji znatno bolje od HDZ-ove uzdanice Andrije Hebranga.

Dva fronta SDP-a: Josipovićevi birači bi u drugom krugu radije ostali kod kuće nego dali svoj glas Bandiću, Bandićevi bi prije izabrali Hebranga ili Vidoševića nego Josipovića

Rezultati anketa na Indexovoj temi Predsjednički izbori 2009, pokazuju kako bi Josipovićevi birači da u drugom krugu moraju birati između Bandića i Vidoševića odabrali Vidoševića, da moraju birati između Hebranga i Bandića jednostavno bi ostali kod kuće, a kad bi morali birati između Hebranga i Vidoševića, pola bi ih ignoriralo izbore, a pola bi ih se opredijelilo za Vidoševića.

Bandićevi birači bi pak u drugom krugu, kad bi morali birati između Josipovića i Vidoševića, većinski odabrali Vidoševića, u borbi između Josipovića i Hebranga veću bi podršku dobio Hebrang, a između Hebranga i Vidoševića bi gotovo ravnomjerno rasporedili glasove.

Vidoševićevi birači bi se priklonili Josipoviću

Da u drugom krugu moraju birati između Josipovića i Bandića ili Josipovića i Hebranga, Vidoševićevi birači bi se opredijelili za Josipovića. Kad bi morali birati između Hebranga i Bandića, više od četrdeset posto bi ih ostalo kod kuće, dok bi ostali ravnomjerno raspodijelili svoje glasove dvojici kandidata, pokazuju rezultati anketa na Indexovoj temi Predsjednički izbori 2009.

Hebrangovim biračima Bandić četiri puta draži od Josipovića

Kad bi Hebrangovi birači u drugom krugu morali birati između Bandića i Josipovića, na stranu zagrebačkog gradonačelnika bi ih se svrstalo gotovo četiri puta više nego li na stranu SDP-ovog kandidata Josipovića. U duelu između Josipovića i Vidoševića, većinsku podršku Hebrangovih birača bi dobio Vidošević, dok bi u utrci između Bandića i Vidoševića, bivši HDZ-ovac dobio neznatnu prednost.

Birači Damira Kajina, Vesne Pusić i Slavka Vukšića na Josipovićevoj strani

Uđe li Josipović u drugi krug, a njihov kandidat ne, birači Damira Kajina, Vesne Pusić i Slavka Vukšića će stati na Josipovićevu stranu i to njih čak 80 posto. Ako Josipović ne prođe u drugi krug, priklonit će se Vidoševiću bude li jedan od kandidata. Ne bude li ni njega u utrci – ostat će kod kuće.

Ne uđu li Primorac i Jurčević u drugi krug, njihovim biračima je potpuno svejedno tko će voditi državu

Rezultati anketa na Indexovoj temi Predsjednički izbori 2009 pokazuju i zanimljivu podjelu koja će se dogoditi među Primorčevim biračima ne uđe li njihov kandidat u drugi krug. U toj im je situaciji svejedno hoće li ih voditi Josipović, Bandić, Vidošević ili Hebrang, jer se svakome od njih u međusobnim duelima priklanja 30-ak posto Primorčevih birača, dok će ih također 30-ak posto drugi izborni krug pratiti iz fotelja, a ne na biralištima. Ista struktura podjele među biračima postoji i kod kandidata Josipa Jurčevića.

Birači Vesne Škare-Ožbolt i Borisa Mikšića u drugom krugu ostaju kod kuće

Ne uđu li njihovi kandidati u drugi krug, birači Vesne Škare Ožbolt i Borisa Mikšića većinski će ostati kod kuće i bojkotirati drugi izborni krug.

Tuđmanovi birači će se prikloniti Hebrangu

Birači Miroslava Tuđmana u drugom će se krugu većinski opredijeliti za Andriju Hebranga, a ne bude li ni njega u utrci, treći izbor im je Bandić. Budu li morali birati između Josipovića i Vidoševića, radije će ostati kod kuće nego li izaći na birališta.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments