Početna / Istraživanja / Istraživanje Tportala: Samo troje kandidata kumovalo bi sirotinji

Istraživanje Tportala: Samo troje kandidata kumovalo bi sirotinji

kandidatisviVesna Škare Ožbolt, Nadan Vidošević i Josip Jurčević jedino su troje od 12 predsjedničkih kandidata koji su prihvatili biti kumovi na krštenju petog djeteta siromašne obitelji hrvatskog branitelja.

Svi se pretendenti na Pantovčak kunu kako im je stalo samo do građana i prosperiteta Hrvatske, kako su ušli u borbu za predsjedničku lentu samo zbog interesa tzv. malog čovjeka. Kampanja je agresivna, smiješe nam se s plakata, zapljuskuju obećanjima s malih ekrana, stranica novina, eter je gotovo zagušen njihovim zaklinjanjima u naše bolje sutra. Baš svaki od 12 kandidata ima svoje internetske stranice na kojima pozivaju građane da im se otvoreno obrate sa svim pitanjima koja ih muče.

Zato smo novinarskim istraživanjem pokušali doznati odgovaraju li doista na pitanja građana i jesu li uopće spremni pomoći ljudima u nevolji.

Odabrali smo dva prikrivena identiteta i 18. studenog na adrese svih izbornih stožera uputili smo e-mailove s jednostavnom zamolbom svakom pojedinom kandidatu za kumstvo petom članu u obitelji nezavidnog socijalnog stanja.

Predstavili smo se kao Franjo Dugalija, odnosno Eta Balić iz Male Črešnjevice kod Pitomače i poštovanoj gospodi napisali kako smo sretni što su se kandidirali za predsjednika i da se nadamo da će Hrvatsku konačno voditi pravi čovjek.

‘Ja sam student agronomije i konobarim da bih se školovao jer je moja obitelj siromašna. Imam sestru koja će oko Božića roditi peto dijete, muž joj je dragovoljac Domovinskog rata i još nije riješio penziju, a svi žive od zemlje.

Zanima me možemo li računati na Vas to jest hoćete li bit kum mom malom nećaku kad postanete predsjednik. Naša obitelj bila bi Vam zahvalna. Srdačan pozdrav!’, pisalo je u našim e-mailovima (za Etu je, naravno, promijenjen rod u kojemu se obraća, ali je sadržaj dopisa bio isti).

Odgovore smo odlučili čekati tjedan dana, nakon čega se ispostavilo da je samo četvero kandidata uopće odgovorilo na naše e-mailove i da ih je tek troje zdušno prihvatilo kumstvo novom članu mnogobrojne obitelji siromašnog hrvatskog branitelja. To su Vesna Škare Ožbolt, Nadan Vidošević i Josip Jurčević.

Prva je, 19. studenog kumstvo prihvatila kandidatkinja Škare Ožbolt: ‘Poštovani Franjo, zahvaljujem na poruci i potpori koju mi pružate. Naravno da ću doći i biti kuma i tome se jako veselim. Lijep pozdrav Vama i cijeloj obitelji. VŠO’. Dan kasnije pristigao je i odgovor kandidata Jurčevića.

‘Poštovani Franjo, s velikom radošću ću biti kum; bio ili ne bio predsjednik. Lijepi pozdrav Vama i vašoj obitelji. JJ’, pisao je ljubazni kandidat Jurčević, a trećega dana javio se i Vidošević: ‘Poštovana gospođo Eta, najljepše Vam hvala na potpori i povjerenju koje ste mi ukazali. S radošću ću biti kum Vašem nećaku kada postanem treći hrvatski predsjednik. Prenesite moje pozdrave Vašoj cijeloj obitelji. Srdačan pozdrav, Nadan Vidošević’.

Od Andrije Hebranga, Ive Josipovića, Vesne Pusić, Borisa Mikšića, Slavka Vukšića, Dragana Primorca, Miroslava Tuđmana i Damira Kajina nije stigla čak ni kurtoazna zahvala na podršci, a kamo li da bi na bilo koji način, ako ne kumstvom, ponudili pomoć ljudima koji im se obraćaju. Zato bi bilo najbolje da ti kandidati ukinu svoje web-stranice i kontakt adrese te prestanu pozivati građane da im se obrate jer im zapravo uopće niti ne namjeravaju odgovoriti.

Izvor: Tportal.hr

Ostavite komentar

comments