Početna / Istraživanja / Istraživanje Večernjeg lista i RTL-a: Primorac pretekao Hebranga

Istraživanje Večernjeg lista i RTL-a: Primorac pretekao Hebranga

Primorac vidoševićZa Ivu Josipovića politički analitičari i komunikolozi kažu da nema političkog naboja i da teško izlazi iz profesorske uštogljenosti. Međutim, ono što smeta analitičarima birači, čini se, ne zamjećuju kao poseban nedostatak.

Prema istraživanju koje je ugledna agencija Puls provela za Večernji list i RTL televiziju, naime, Josipović premoćno vodi i u drugome bi krugu pobijedio svakoga od jakih predsjedničkih konkurenata koji bi se s njime mogao odmjeriti u finalu.

Milan Bandić i Nadan Vidošević, neovisni kandidati koji u kampanji figuriraju i kao disidenti iz SDP-a i HDZ-a, jedan drugome pušu za vrat. Jednako kao i drugi HDZ-ov disident, bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac i službeni kandidat vladajuće stranke Andrija Hebrang.

Pulsovo opipavanje pulsa javnosti u ovom trenutku izbacuje Primorca kao iznenađenje dana jer je u prvom ozbiljnom istraživanju nakon objave predsjedničke kandidature pretekao, istina za dlaku, Hebranga. Politički analitičar Višeslav Raos doživljava to ipak kao početni efekt.

– Primorac je unio svježinu. Međutim, ne treba zaboraviti da Hebrang iza sebe ima jaku stranačku bazu i uvjeren sam da će ga s vremenom preteći – kaže Raos.

Iako mu, dakle, ankete daju znatnu prednost, analitičari Josipovića upozoravaju na dva utega. Prvi je spomenuti manjak komunikatorskih vještina, a drugi što bi mogao biti doživljen kao projekt Zorana Milanovića.

– Milanovićevi su projekti, kao što znamo, najčešće bili neuspješni – veli Raos.

Anketa sugerira da bi SDP-ov kandidat u drugom krugu najlakše pobijedio Hebranga. Raos smatra da bi to bio iskaz revolta birača prema Vladi. No u HDZ-u su uvjereni da će, uspije li Hebrang ući u drugi krug, upravo on i postati treći hrvatski predsjednik. HDZ-ovo je biračko tijelo veliko i disciplinirano, tumače, i ako u drugom krugu bude kandidat iz HDZ-a, ne treba sumnjati u opću mobilizaciju. I to samo, dodaju, HDZ-ovih tradicionalnih birača, nego svih birača od centra prema desnici.

No Raos smatra da bi takva mobilizacija bila izvediva samo ako bi se HDZ u drugom krugu odlučio za ekstremno žestoku, pa i prljavu kampanju, u kojoj bi se ponovno govorilo o opasnosti od povratka crvenih na vlast, isticala bi se povezanost s Katoličkom crkvom, podsjećalo da se SDP protivio vjeronauku u školama, kako je protiv toga da hrvatska dijaspora sudjeluje na izborima…

Anketa, nadalje, sugerira i da bi Bandićeva nepobjedivost mogla biti samo fama. Ne samo što bi ga pobijedio Josipović nego bi zagrebački gradonačelnik izgubio i u srazu s Nadanom Vidoševićem.

Neki analitičari, naime, ne isključuju mogućnost da se u drugom krugu pojavi upravo ta kombinacija. Pobijedio bi Vidošević, za kojega bi glasovalo 68 posto birača Vesne Pusić, 66 posto Primorčevih i 53 posto Josipovićevih.

– Vidošević i Bandić imaju slične utege. Međutim, Vidoševića nitko ne može optužiti da je pobjegao, kao što može Bandića kad je riječ o njegovu poslu gradonačelnika glavnoga grada – ocjenjuje Raos.

Razbija se i mistifikacija kako će brojne žene glasovati za Vidoševića jer je “lep kao greh”. Njemu bi, jednako kao i Bandiću, glas dalo samo 14 posto žena, a za Josipovića bi se opredijelilo njih 31 posto.

Izvor: SEEbiz.hr

Ostavite komentar

comments