Početna / Istraživanja / Rat anketama: Koja je prava popularnost kandidata?

Rat anketama: Koja je prava popularnost kandidata?

grb-zgAko je suditi po prvim danima zahuktale predsjedničke kampanje, bitku za fotelju Mesića pratiti će i bespoštedni rat anketama. Početkom ovog tjedna Agencija za istraživanje tržišta „ Totus Opinionmetar“  objavila je rezultate ankete među 606 hrvatskih građana po kojoj SDP- ovac Ivo Josipović i nezavisni kandidat Nadan Vidošević vode mrtvu trku za pole position u predsjedničkoj utrci.

Na pitanje znate li za koga biste glasali da su danas izbori, 22 posto ispitanika izjasnilo se za Josipovića, a 20 posto za Vidoševića. Anketa je provedena telefonskim putem slučajnim odabirom u 300 gradova i općina.

Nekoliko dana poslije, iz stožera Ive Josipovića su uzvratili udarac. Agencija „Opinionmetar“ radi irelevantnom metodologijom i grubo manipulira javnim mišljenjem. Prema istraživanju koje je od agencije „Sinergie“ naručio SDP, Josipović pred Vidoševićem uvjerljivo vodi: na reprezentativnom uzorku od 1600 ljudi istraživanje je pokazalo da njih 26 posto podupire Josipovića, a 13 posto Vidoševića.

Tko su zapravo ove dvije široj javnosti malo poznate agencije oko kojih se diglo toliko prašine? „Totus Opinionmetar“  je tvrtka registrirana za istraživanje tržišta koja se na svojim internetskim stranicama hvali novim metodama istraživanja tržišta. Na popisu klijenata, uz „Ledo“ i zagrebačku „Importane galeriju“ – nalazi se i Hrvatska gospodarska komora Nadana Vidoševića. „Sinergy“ je pak agencija za brending koju je 2003. godine osnovao Borislav Malešević, vlasnik tvrtke „Design sistem“  koja je prije dvije godine radila SDP- ovu kampanju za državne izbore.

„Sinergie“ je provodio istraživanja za SDP uoči nedavnih lokalnih izbora koristeći pritom logistiku stranačkih pozivnih centara. Slučajnosti? U zemlji bez pravila ni one nisu isključene.

Izvor: Slobodna Dalmacija, 19.9.2009., strana 2

Ostavite komentar

comments