Početna / Istraživanja / Najmarljiviji birači su muškarci stariji od 45 godina

Najmarljiviji birači su muškarci stariji od 45 godina

Anketa Večernjeg lista i RTL-a najavljuje odziv glasovanju od 68 posto, a na prošlim izborima za predsjednika RH 2005. bio je samo 51 posto.

Znate li tko su Tomislav Petrak i Mladen Kešer? Odgovor glasi: dvojica kandidata na izborima za predsjednika Republike 2005. godine koji su osvojili zajedno manje od 10.000 glasova ili 0,4 posto te bili uvjerljivo zadnji između 13 kandidata.

Najveće iznenađenje prošli put priredio je autsajder Boris Mikšić, čijih je 18 posto glasova bilo glavnim razlogom što je Stipe Mesić po pobjedu morao u drugi krug protiv današnje premijerke Jadranke Kosor.

Na prošlim je predsjedničkim izborima odziv bio razmjerno nizak, samo 51 posto, jer je ipak u utrci bio Mesić kao favorit bez ikoga tko bi mu mogao ugroziti pobjedu. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti odziv na današnjim izborima.

4,1 milijun s pravom glasa

Anketa Večernjeg lista i RTL-a najavila je odziv od čak 68 posto. Prema njoj najmarljiviji su birači muškarci stariji od 45 godina koji žive u Zagrebu ili na selu u Lici.

Među anketiranim muškarcima čak njih 74 posto kaže da izlazi na izbore, za razliku od 63 posto žena. Očito je, kad bi žene pokazale nešto više zanimanja za današnji izlazak na birališta, rezultati bi mogli biti ponovno iznenađujući. Ipak, podatke o odzivu birača valja uzeti s rezervom jer nitko zapravo točno ne zna koliko Hrvatska ima birača.

No posve je sigurno da ih nema čak 4,1 milijun u Hrvatskoj jer je to praktično broj svih stanovnika u zemlji, među kojima su i svi oni koji nemaju pravo glasa jer su mlađi od 18 godina.

Kako je broj birača posve sigurno manji od broja na popisu, i odziv će time biti veći. Na izborima prije deset godina u drugi krug ušli su Dražen Budiša, kao jedan od favorita od početka predsjedničke utrke, i S. Mesić koji je u utrku ušao kao autsajder, a Mate Granić, koji je prije toga već pozirao u predsjedničkim pozama, bio je najveći gubitnik.

Autobusima iz BiH

Na prošlim predsjedničkim izborima izbijali su žestoki sukobi između Mesića i Jadranke Kosor, koji danas dobro surađuju. Kosorovoj je tada Sanader dao zadatak da odradi izbore u kojima nije imala izglede te je na kraju Mesić uvjerljivo pobijedio sa 66 posto glasova.

I te je izbore obilježio organiziran prijevoz birača autobusima iz Hercegovine u južnu Dalmaciju, s dubrovačkog područja u Hercegovinu…

Ondje je pak uvjerljivo pobijedila današnja premijerka, sa 83 posto.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments