Početna / Istraživanja / Neformalna anketa: Bandić u BiH kupi preko 50 posto glasova

Neformalna anketa: Bandić u BiH kupi preko 50 posto glasova

milan bandićIako tvrtke za istraživanje tržišta u Hrvatskoj tijekom predsjedničkih izbora u svoje ankete ne uključuju dijasporu, po nekim se naznakama može zaključiti kako bi glasanje izvan granica Hrvatske moglo proći.

U anketi provedenoj na portalu bljesak.info iz Bosne i Hercegovine, premoćni broj glasova osvojio je Milan Bandić. Slijede ga Miroslav Tuđman i Dragan Primorac, a Andrija Hebrang je tek na četvrtom mjestu.

Od 1,303 osobe koje su glasale na anketi “Bljeska”, njih 659, ili 50,6 posto glasat će na hrvatskim predsjedničkim izborima za Bandića. Bandić ima ogromnu prednost ispred sljedeća dva kandidata, Miroslava Tuđmana sa 166 glasova ili 12,7 i Primorca sa 159 glasova ili 12,2 posto.

Rezultati ne začuđuju

Slijedi ih Andrija Hebrang, kojemu bi glas dala 71 osoba, ili samo 5,4 posto, te Nadan Vidošević sa 66 glasova ili 5,1 posto. Tek nakon njih dolazi Ivo Josipović sa 62 glasa ili 4,8 posto, pa Vesna Pusić s 37 glasova ili 2,8 posto, Damir Kajin s 12 glasova ili 0,9 posto, te Vesna Škare Ožbolt s osam glasova ili 0,6 posto.

Iako ni u kom slučaju nije reprezentativna, anketa daje zanimljiv uvid u raspoloženje glasačkog tijela izvan granica. Bandić, koji je svoju kampanju i započeo u Hercegovini, posvetio je pristojan dio pažnje pokušavanju

osiguravanja glasova dijaspore. Ne začuđuje pretjerano ni popularnost Dragana Primorca, koji je prisutan svugdje, kao ni nepopularnost Ive Josipovića, koji pretjerano ne računa na glasove izvan granica.

Andrija Hebrang, za kojeg mnogi vjeruju da će svoj predizborni rejting uvelike uspjeti popraviti glasovima dijaspore, možda i ne prođe tako dobro kao što se nada, jer je u svoju promociju izvan granica uložio jako malo.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments