Početna / Izdvojeno / Ante Tomić: Zašto netko radi budalu od sebe za 0,37 posto glasova

Ante Tomić: Zašto netko radi budalu od sebe za 0,37 posto glasova

slavko vukšić3Na autobusnoj stanici na tlu leži poderan i razmočen plakat predsjedničkog kandidata sa sloganom: “Kad, ako ne sad!”. Ne razumijem baš dobro u čemu je presudnost trenutka, a čini se da ne razumiju ni ostali birači, jer kandidat je s beznačajnim, gotovo infinitezimalnim šansama da se useli u ured na Pantovčaku. Čovjek je, pretpostavljam, mislio na sebe. Uistinu, on je već u ozbiljnim godinama, vrijeme mu neumitno prolazi i ako se sada ne dočepa bar neke počasti, druge prilike neće imati, njegov će život završiti u anonimnosti i neshvaćenosti. Nijedna se ulica neće nazvati po njemu, a njegova poprsja neće krasiti perivoje.

Premda se nevoljnik srčano trudio uvjeriti nas u svoje žalosne zablude o Domovini i Naciji, jutro nakon izbora će ga zateći slomljenog ponosa. Pravit će se vjerojatno da mu nije stalo, ali u sebi će krvariti zbog bijednog postotka koji je osvojio i jedno vrijeme posramljeno će izbjegavati društvo. Ovo mu je posljednje pametno, jer će i drugi izbjegavati njega. Njegovi ga najmiliji neće moći pogledati u lice, sve u strahu da im on u očima ne pročita da ni oni nisu glasali za njega.

Gledam njegovo mokro smeće na asfaltu i ne mogu se pravo načuditi zašto bi itko normalan želio doživjeti tako ružan poraz. Kakvo je neobuzdano častohleplje zaslijepilo čovjeka, tko ga je tako strašno namagarčio da je on s nula cijelih trideset sedam posto glasova dao praviti budalu od sebe.

A nije jedini, nekoliko je takvih luzera bilo na ovim izborima. Ruku na srce, barem polovica kandidata živi s tako grubim nesporazumom s realnošću da bi im psihijatar mogao ustanoviti narcistički poremećaj ličnosti i dati da triput na dan, nakon obroka, piju male ružičaste pilule.

Jutro nakon izbora svi će govoriti o dva kandidata koji su ušli u drugi krug, ali meni će zaista biti zanimljiviji oni koji nisu.

Ravnodušni zaborav koji će pokriti gubitnike i statiste, njihova bol i uvrijeđenost, to je prava ljudska tragedija.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments