Početna / Izdvojeno / Bandić »sondira« europski teren novcem Zagrepčana

Bandić »sondira« europski teren novcem Zagrepčana

bandicSDPZAGREB – Na račun zagrebačkih poreznih obveznika gradonačelnik Milan Bandić krenuo je u obilazak europskih metropola, kako bi »sondirao teren« za svoju predsjedničku kampanju, te »dobio podršku svojih kolega gradonačelnika«. Nepoznato je koliko će novca građana otići na taj inozemni segment Bandićeve kampanje, s obzirom na to da kako je gradonačelnik prekjučer najavio obilazak Moskve, Münchena i Rima.

Međutim, posljednja dva grada nisu navedena u predviđenom planu službenih putovanja Ureda gradonačelnika i delegacija Grada Zagreba. U polugodišnjem izvješću o izvršenju gradskog proračuna, koji je prošli mjesec usvojila Gradska skupština, stoji kako je Ured gradonačelnika u prvih šest mjeseci na službena putovanja potrošio 277.107 od 1.042.500 predviđenih proračunskih kuna, odnosno oko 27 posto. Premda je Bandić tijekom ljeta intenzivno obilazio Hrvatsku, kako se izrazio »od sjevera do juga«, realno je da je veći dio od preostalih više od sedamsto tisuća kuna preostao za Bandićevo buduće »sondiranje« inozemstva, ali i Hrvatske.

Na naš upit, u gradskoj upravi nisu znali odgovor da li turneja uključuje još koji europski grad.

– Gradonačelnik će obići gradove koje je najavio. Neki posjeti se događaju i po pozivu, a ne samo na temelju unaprijed dogovorenog programa posjeta, poručili su iz Bandićevog ureda. Iz gradske uprave nismo dobili odgovor ni na pitanje tko je sve uključen u gradonačelnikovu delegaciju, niti iz kojih izvora se financiraju nepredviđeni posjeti. Sigurno je tek da se radi o novcu Zagrepčana.

Bandićevi prijatelji – homofobi i neofašisti

Prva na popisu Bandićevih destinacija je Moskva, gdje će gradonačelnika dočekati Jurij Lužkov koji je na čelu ruske metropole punih sedamnaest godina. S Bandićem ga veže ljubav prema mega-projektima koji su se našli na udaru struke i javnosti zbog demoliranja povijesnih zgrada, kao i niz optužbi zbog korupcije i pogodovanja rođacima i poznanicima. Lužkovu je zbog izjava o Sevastopolju zabranjen i ulazak na teritorij Ukrajine, zbog kleveti je tužio umjetnike, a u žižu svjetske javnosti došao je svojim oštrim protivljenjem homoseksualnim paradama koje je nazvao »sotonskim«. Ruska policija nije se libila uhapsiti ni Marca Cappata, talijanskog europarlamentarca koji je pokušao od Lužkova ishoditi održavanje gay parade. U Rimu će, pak, Bandiću domaćin biti Gianni Alemanno, bivši pripadnik neofašističke stranke »Movimento Sociale Italiano–Destra Nazionale«.

Izvor: 16.10.2009. Novi list, strana 14

Ostavite komentar

comments