Početna / Izdvojeno / Bandić vs. Josipović, tko je bolji?

Bandić vs. Josipović, tko je bolji?

banjosIz dana u dan zagrebački gradonačelnik Milan Bandić daje sve više goriva špekulacijama o njegovoj predsjedničkoj kandidaturi. Vrlo otvoreno i nedvosmisleno, Bandić nastavlja klasičnu izbornu kampanju, obilazi Hrvatsku, dijeli šakom i kapom i daje dvosmislene izjave. S jedne strane, uredno i revno kimne glavom i pohvali svaku odluku stranačkog vrha koji se već mjesecima dovija strategiji kako da doskoči Bandićevoj kandidaturi koja bi djelomično raskolila stranku i moguće dovela SDP pred još jedan izborni poraz u bitci koja već izgleda dobivena. S druge strane, radi po svom u potpunosti ignorirajući sve sjednice stranačkih tijela na kojima ga prvaci SDP-a željno očekuju kako bi ga istjerali na čistac.

Sve u svemu, čini se da će na predstojećim predsjedničkim izborima koji će se, po svemu sudeći, održati 10. siječnja iduće godine, Ivo Josipović imati najteži posao. Želi li se dokopati željenoga Pantovčaka, Josipović mora pobijediti konkurenta iz suparničke opcije Andriju Hebranga, konkurente s ljevice Vesnu Pusić i Damira Kajina, populista koji mu puše za vrat u anketama Nadana Vidoševića te konkurenta iz vlastite stranke Milana Bandića.
Kakve su objektivno Josipovićeve šanse protiv Bandića? Može li u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima uglađeni, smireni, široj javnosti gotovo potpuno nepoznati profesor potući dosada nezaustavljivog i sveprisutnog »čovjeka iz naroda«? Ako se Bandićeve i Josipovićeve šanse analiziraju na temelju šest kriterija koji utječu na izborni rezultat – a to su stranačka potpora, (ne)uspjesi u prethodnoj karijeri, osobnost i stil kandidata, program, spektar biračkog tijela koji kandidat zahvaća, te količina novca koji će se uložiti u kampanju – gradonačelnik je u blagoj prednosti pred profesorom kojem ankete trenutno daju dvostruko veće šanse da postane predsjednik. No, ništa nije nepopravljivo, kaže Marijana Grbeša, stručnjakinja za političku komunikaciju sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Ako vrh SDP-a želi spriječiti Bandićev pohod na Pantovčak, Ivu Josipovića pod hitno treba »reanimirati«.

scenariji drugog kruga

– Josipović ima veliki potencijal upravo zato što je široj javnosti nepoznat. Pitanje je samo hoće li Josipović i SDP taj potencijal znati iskoristiti. Uz dobar »packing« i dobru stratešku komunikaciju, kandidata koji je zasada prilično sterilan, beskrvan, bezličan, neupečatljiv, može se popraviti. Ivu Josipovića treba pod hitno »oživjeti« – kaže Grbeša.

U segmentu osobnosti i stila, koji je u personaliziranim predsjedničkim izborima izrazito važan, Milan Bandić možda i u najvećoj mjeri »tuče« Ivu Josipovića. Iako se u njegovom ponašanju ne može sakriti crta bahatosti, a i teško ga se može zamisliti kao dostojnog predstavnika Hrvatske u svijetu koji na istoj razini komunicira s, primjerice, Gordonom Brownom ili Ban Ki-moonom, Bandićev komunikacijski obrazac, kaže Grbeša, jedan je od njegovih velikih aduta.

– Bandićeva energija i komunikacijski obrazac njegovi su najveći aduti. Bandić vrlo uspješno stvara dojam o sebi kao o »čovjeku iz naroda«, nekome tko radi izravno za ljude i rješava izravno njihove probleme. Ljudi se lako identificiraju s njim, zna ljude povući, zna ih zapaliti i motivirati a to je jako bitno. O tome Josipović, koji zasad nema tu motivacijsku crtu, mora voditi računa: što će s drugim krugom kada mora motivirati i one koji mu nisu bili skloni da glasaju za njega? – upozorava Grbeša.

Nađu li se zajedno u drugom krugu Josipović i Bandić, ovaj potonji je izraziti favorit. Već u ovom trenutku, dok kandidaturu još nije niti objavio, Bandić uživa potporu šarolikih društvenih grupacija i formacija – branitelja, Crkve, Dinama i dijela njihovih navijača, dakle, i onih dijelova društva koji nisu tradicionalno skloni ljevici ni socijaldemokraciji. Bandić »zahvaća« široko, pa je vjerojatnije da će se u drugom krugu glasači Andrije Hebranga i Nadana Vidoševića u većoj mjeri prikloniti njemu nego li Josipoviću. Kandidatu SDP-a najveći je adut u kampanji upravo potpora velike stranke kao što je SDP i identifikacija lijevih birača sa njezinim kandidatom, koja Josipovića trenutno i drži na zavidnih 30-tak posto potpore u anketama.

imidž uspješnog gradonačelnika

– Nitko neće imati tako uvjerljiv start kakav ima Ivo Josipović upravo zbog SDP-a i stranačke identifikacije, posebno danas, u vremenima, kada zbog krize i nezadovoljstva vladajućom strankom najjača oporbena stranka uživa visoki rejting. No, ne smijemo zaboraviti da Josipoviću za pobjedu nije dosta samo taj dio SDP-a čiju potporu ima, a da njegov kapacitet koji ima za »grabljenje« preko tog izbornog tijela i nije prevelik, ocjenjuje Grbeša.

Iako bi Bandić mogao za sobom povući dio SDP-ovih birača, vjerojatnije je da će biti puno veći broj onih među SDP-ovcima koji će mu zamjeriti napuštanje stranke i protukandidaturu. U drugom krugu Josipović može računati na glasove birača Vesne Pusić i Damira Kajina no u tom »bazenu« manje je glasova nego li u »bazenu« Hebranga i Vidoševića. Josipović bi do izbora morao poraditi na širenju spektra svojih potencijalnih birača što očito shvaćaju i u njegovom izbornom stožeru jer se u posljednje vrijeme značajno distanciraju od SDP-a i njegove dnevne politike.

Prethodna karijera ujedno je i veliki plus i najveći križ Bandićeve potencijalne karijere.

– Bandić će u kampanji nesumnjivo pokušati prodati svoj imidž uspješnog, sposobnog gradonačelnika ali brojne afere i repovi koji se vuku iza njegove gradonačelničke karijere bit će mu ujedno opasan kamen spoticanja. S druge strane, Josipović u kampanju ulazi neopterećen bremenom duge političke karijere, nema repova, nema velikih afera, percipira ga se kao moralnog, poštenog, skromnog, objašnjava Grbeša.
Izborni program ni jednom ni drugom neće donjeti prednost i prevagu u kampanji. Bandić ga, po principu »moje ime – moj program«, uopće niti nema, dok Josipović reciklira bar desetljeće staru utopiju o kažnjavnju kriminala iz pretvorbe i privatizacije.

financiranje kampanje

Novac za kampanju bit će svojevrsni problem za obojicu kandidata: za Josipovića jer ga ima malo i jer su mu fondovi ograničeni, za Bandića jer ga ima previše i jer su mu fondovi netransparentni, ili narodski rečeno, mutni. Za kampanju Ive Josipovića SDP će izdvojiti pet milijuna kuna, a Josipoviću je, de facto, odlukom stranačkog vrha zabranjeno da se putem agencije koju je namjeravao angažirati ogrebe za neke jače sponzore. Bandić, pak, sponzora ima na bacanje. Problem je samo što se inicijale njihovih imena prečesto može naći na stranicama crne kronike.
Iako su pojedini politički analitičari spremni olako staviti svoj ulog na populista Bandića, jer se i na lokalnim izborima pokazalo da Hrvati vole birati upravo taj politički soj, Ivo Josipović nipošto nije bez šansi. Milan Bandić stoga će do posljednjeg trenutka dobro vagati hoće li se uopće upustiti u predsjednički boj. Ako Josipović i jest kandidat koji će se morati najviše pomučiti da osvoji Pantovčak (naravno, između četiri kandidata sa šansama), Bandić je definitivno kandidat koji će najviše izgubiti ako ne osvoji Pantovčak. Da, ostat će gradonačelnik. Ali past će mit.

Izvor: Novi list, 26.9.2009. , strana 30

kriteriji za izbornu pobjedu:

1. STRANAČKA POTPORA I IDENTIFIKACIJA Josipović + Bandić –
2. PRETHODNA KARIJERA Josipović + Bandiću +-
3. OSOBNI STIL Josipović – Bandić -+
4. PROGRAM Josipović – Bandić –
5. NOVAC Josipović +- Bandić +-
6. SPEKTAR BIRAČKOG TIJELA Josipović – Bandić +

Ostavite komentar

comments