Početna / Istraživanja / CRODEMOSKOP: Josipović u vodstvu, Grabar Kitarović zaostaje

CRODEMOSKOP: Josipović u vodstvu, Grabar Kitarović zaostaje

rejting_kandidata_za_hr_predsjednika_novi_mediji.jpg.655x300_q85_crop_upscale

U okviru redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, i ovaj je mjesec ekskluzivno za HRT ispitivan rejting kandidata za hrvatskog predsjednika.

Da su početkom ovog tjedna održani izbori za novog predsjednika RH, za Ivu Josipovića glasovalo bi 48,9 posto hrvatskih građana/ki (prema 48,4 posto iz kolovoza). Na drugom je mjestu Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 32,5 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 33,6 posto). Na začelju ljestvice kandidata je Milan Kujundžić s 6,8 posto izbora.

Kad se govori o trendu rezultata troje kandidata u posljednja tri mjeseca, Milan Kujundžić ima najpozitivniju tendenciju, dok ostalo dvoje kandidata u promatranom razdoblju ima lošiju tendenciju.

Tako je rujanski izbor Milana Kujundžića porastao prema onom u srpnju (+2,5 postotnih poena), ali i prema kolovozu (+2,1 postotnih poena). Ivo Josipović je u ovomjesečnom istraživanju u odnosu na mjerenje provedeno početkom srpnja zabilježio negativnu tendenciju (s 0,3 postotnih poena), ali i pozitivnu u odnosu na kolovoz (+0,4 postotna poena). HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je u odnosu na oba mjesečna mjerenja zabilježila negativnu tendenciju (u odnosu na srpanj s minusom od 2,7 postotnih poena, odnosno prema kolovozu s minusom od 1,1 postotnih poena).

glasaci_SDPa_novi_mediji

Zanimljiva je distribucija glasova birača važnijih hrvatskih stranaka i pretežiti odabir među tri aktualna kandidata. Od 18 stranaka koje u istraživanju imaju udio veći od 0,5 posto Ivo Josipović je pretežiti izbor za glasače 12 stranaka, Kolinda Grabar Kitarović 4 stranke, dok je a Milan Kujundžić najčešći izbor među biračima dviju stranaka.

glasaci_HDZa_novi_mediji.jpg.655x300_q85_crop_upscale

Kad je riječ o glasačima dvije najveće hrvatske stranke glasači SDP-a biraju “svog” kandidata Ivu Josipovića u 93,8 posto slučajeva, dok njih 2,1 posto daje prednost Kolindi Grabar Kitarović. S druge strane, distribucija glasača HDZ-a nešto je raznolikija: za Kolindu Grabar Kitarović glasuje 76,4% birača ove stranke, Ivu Josipovića 12,9% i Milana Kujundžića 5,1%.

Izborna kampanja, odnosno izborno naguravanje, ulazi u zanimljiviju fazu koja bi mogla iznjedriti nove kandidate, zaoštriti međusobnu predizbornu komunikaciju, te time unijeti i novu dinamiku u izbornu utakmicu.

Izvor: hrt.hr

Ostavite komentar

comments