Početna / Izdvojeno / Do 16 sati glasovalo 37,9 posto birača, 4 posto više od prvog kruga

Do 16 sati glasovalo 37,9 posto birača, 4 posto više od prvog kruga

Do 16 sati je glasovalo 37,9 posto birača, izvijestio je DIP. Uskoro opširnije o najnovijim podacima. To je za oko četiri posto više birača nego što ih je izašlo u prvom krugu 27. prosinca do 16 sati. Od 6883 do 16 sati obrađeno je 6289 biračkih mjesta ili 95 posto biračkih mjesta. U DIP-u su zadovoljni ovim porastom izlaza na izbore te vjeruju da će do 19 rezultati biti i još bolji. Na predsjedničkim izborima 2005. u drugom krugu je do 16 sati izašlo je 39,84 posto građana, odnosno dva posto više.

Najveći je odaziv, ako se promatraju gradovi, u Čakovcu (47,46 posto) Zagrebu (45,58 posto) i Varaždinu (45,47), a najmanji u Gospiću (31,56) te Vukovaru (23,48 posto), rekao je Hrvatin. U Vukovaru je, naime, do 16 sati glasovalo samo 7756 birača.

Po županijama, najveći je odaziv u Međimurskoj (44 posto) i Zagrebačkoj (42,97 posto), a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj (27,75 posto) i Šibensko-kninskoj (30,45 posto).

Izgreda nije bilo, a zabilježeni su manji incidenti vezani uz izbornu promidžbu pojedinih kandidata koja je zabranjena na dan izbora. Hrvatin je ponovio kako su u stalnom kontaktu s izbornim povjerenstvima na područjima ugroženima poplavom u Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Struja je na tim mjestima osigurana, birališta su otvorena i svugdje se glasa, rekao je predsjednik DIP-a.

Do 11 sati je glasovalo 12,62 posto birača

Do 11 sati je bila takva situacija da je na predsjedničkim izborima glasovalo 12,62 posto birača. To je za oko dva posto više birača nego što ih je izašlo u prvom krugu 27. prosinca. Obrađeno je 95 posto biračkih mjesta. Najveći odaziv u drugome krugu zabilježen je u gradu Zagrebu (17,10 posto), a najmanji odaziv zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (7,57 posto).

U Hrvatskoj je jutros u 7 sati otvoreno 6550 biračkih mjesta na kojima nešto više od 4 milijuna hrvatskih građana u drugom krugu bira predsjednika države za idućih pet godina i to između nezavisnog kandidata Milana Bandića i kandidata SDP-a Ive Josipovića.

GONG: Promatrači javljaju o slabom odazivu

Drugi krug izbora za predsjednika Rebublike Hrvatske koji je započeo jutros odvija se u skladu s propisanom procedurom, izvijestio je GONG.

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, i nešto većem odazivu u BiH. U protekla dva dana pristigao je veliki broj dojava o kršenju izborne šutnje, mahom od strane neovisnog kandidata Milana Bandića, kao i dojava o sugeriranju glasanja za tog kandidata iz crkvenih redova.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10 posto biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 10 mobilnih timova, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj. Do 10 sati GONG je zaprimio izvještaje sa 199 biračkih mjesta.

Građani se žale da bolesnicima nije omogućeno glasovanje

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje – mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača – sjeverna Hrvatska). Primijećeno je da su birački odbori vrlo dobro educirani, no na nekim mjestima educirani su samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.

GONG je zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi s glasanjem bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta. Ponovno je kao problem uočena činjenica da se ne organizira glasanje za birače u bolnicama, stacionarima i staračkim domovima te tim građanima nije omogućeno da glasuju, dok se primjerice redovito organizira glasanje za osobe u zatvorima ili na brodovima.

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments