Početna / Izdvojeno / Izbori za predsjednika RH: Tko se više zabrinuo ulaskom Kujundžića u igru?

Izbori za predsjednika RH: Tko se više zabrinuo ulaskom Kujundžića u igru?

Kolinda sve teže pliva s utegom HDZ-a oko vrata.

Kolinda Grabar Kitarović 2

Piše: Ante Gugo

Podaci o istraživanju sklonosti birača prema pojedinim predsjedničkim kandidatima, napravljeni na temelju istraživanja što ga je Crobarometar proveo između 1. i 15. rujna, daju puno razloga za zabrinutost Kolindi Grabar–Kitarović. Prema tom anketiranju, Ivo Josipović trenutno ima podršku 48,8 posto birača, dok predsjednička kandidatkinja HDZ-a ima podršku točno 16 posto manje birača. Njih 32,8 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar–Kitarović da su izbori bili u prvoj polovici rujna.

Za analizu budućeg razvoja situacije u nadmetanju ozbiljnih predsjedničkih kandidata vrlo je značajno napomenuti da u vrijeme istraživanja Milan Kujundžić nije bio potvrdio svoje sudjelovanje u predsjedničkim izborima. Sad kad je to napravio, Kolinda Grabar–Kitarović mora biti još zabrinutija. Bilo bi pogrešno misliti da Josipović može zbog toga biti još sigurniji. Razloga za zabrinutost sada ima i on.

Ako pogledamo istraživanja o biračkoj preferenciji stranaka, onda dođemo do plafona od 35 posto koji uživa ljevica u Hrvatskoj. Aktualni predsjednik Ivo Josipović sad uživa podršku skoro 49 posto biračkog tijela. U izravnom srazu s Kolindom morat će samo paziti da ne napravi neku ozbiljniju pogrešku jer po sistemu matematičke vjerojatnosti može dobiti još ta dva postotka. Naime, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja nikako ne uspijeva pronaći pravi način komunikacije s biračima, a ni potezi stranke čiji je kandidat ne idu joj nimalo u prilog. Obračuni s Dubravkom Šuicom u dubrovačkom HDZ-u koji se pokušavaju, ali ne mogu sakriti od javnosti, odlazak ugledne Martine Dalić, organizacija tribine o stanju u javnom zdravstvu bez upućivanja poziva Dragi Prgometu, zamjeniku predsjednika stranke, šefu klinike na Rebru i profesoru na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, nisu potezi koji bi vidljivima učinili razloge zbog kojih bi netko trebao dati svoj glas toj stranci ili njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji.

Martina Dalić2

Taktičke pogreške koje svakodnevno rade planeri zbivanja u HDZ-u toliko su česte da se to više i ne može nazivati pogreškama, nego je očito riječ o strategiji. Taktički potezi koji su povezani jedan s drugim nazivaju se strategijom. Pitanje je samo što je cilj te strategije. Kolindina pobjeda ne može biti.

Dakle, Ivo Josipović sasvim je lagodno i bezbrižno ušao u ovu kampanju i na krilima onih 14 posto birača koji nisu simpatizeri ljevice, ali nisu ni Kolindu Grabar–Kitarović prepoznali kao svoju kandidatkinju. Nema pouzdanog istraživanja o tome što njih veže uz Josipovića, kojem je popularnost počela rasti nakon što je HDZ-ova kandidatkinja počela kampanju. Prije ovog zadnjeg istraživanja, Josipović je kao predsjednik uživao podršku 55 posto građana, dok se sad taj postotak popeo na 60 posto. Istovremeno, porasla je i ocjena kojom građani ocjenjuju njegov rad. Dok ga je Kolinda žestoko kritizirala, građani su mu ocjenu podigli s 2,97 na 3,09.

Ove činjenice upućuju na mogućnost da je dio onih koji nisu ideološki vezani uz ljevicu odustao od mogućnosti da svoj glas dade HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji. Međutim, u međuvremenu je svoju predsjedničku kandidaturu potvrdio Milan Kujundžić. Josipović ne može biti siguran da ovaj dio labilnog glasačkog tijela koji nije ideološki opredijeljen neće svoj glas možda dati Kujundžiću.

Nedavno sam napisao da je Milan Kujundžić previše mudar političar da bi se kandidirao. Razlog za tu tvrdnju bilo je sjećanje na to kako je nastupao u kampanji za euroizbore, ali i činjenica da su njemu osobno, ali i stranci Hrvatska zora parlamentarni izbori puno važniji. Čak im mogu biti presudni. Nakon gubitka izbora za Europski parlament, gubitak još jednih izbora bio bi prevelik gubitak za Kujundžića. Međutim, u ovom kratkom vremenu otkad sam to ustvrdio, nastupi Kolinde Grabar-Kitarović bili su takvi da je Kujundžić ugledao sasvim realnu šansu da ostvari uspjeh i bez pobjede na predsjedničkim izborima. Za razliku od HDZ-ove kandidatkinje, koja je za svoje prvo pojavljivanje izabrala nastup na slabo gledanoj lokalnoj televiziji kod kontroverznog voditelja, Kujundžić je svoje sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji potvrdio u najgledanijoj emisiji HTV-a. Napravio je to u vrlo sigurnom i dopadljivom nastupu bez ijedne greške u emisiji „Nedjeljom u 2“, u kojoj je Kolinda nastupila samo tjedan ranije, ali tako da bi to vjerojatno najradije zaboravila.

Kujundžić razloge za optimizam temelji i na novom nizu pogrešaka koje je napravila Kolinda Grabar–Kitarović. Za razliku od nje on je pokazao da nema problema sa izjašnjavanjem o svjetonazorskim pitanjima. Njemu niti vlastita stranka nije uteg oko vrata kao što je HDZ svojoj kandidatkinji. Kujundžić je simpatije osvojio stavom da je bolje imati stav, nego ga nemati, jer stav možeš pred jačim argumentima i korigirati, a ako nemaš što popraviti, onda si ništa.

Kolinda je na drugoj strani izgubila simpatije javnosti podcjenjujući hrvatske vojnike, govoreći da su oni zbog odluka predsjednika Josipovića „topovsko meso u Afganistanu“. Na trenutak je bila zaboravila da je do jučer bila dužnosnica NATO saveza koji vodi operacije u toj azijskoj državi.

Kolinda se danas ispravila pa je rekla da je mislila reći da narod to tako doživljava. Time je samo podsjetila na pomalo zaboravljeni gaf. No, to nas opet vraća na priču o ljudima koji Kolindi planiraju kampanju i koji je savjetuju. Ako već nije stigla posjetiti Ružicu Čavar isti dan kad je nesretna starica bila žrtva brutalnog nasilnika, nije to trebala raditi niti nakon pet dana, čak nakon Milana Bandića. I on je uz sve svoje obveze to stigao prije napraviti.

Kolindino pojavljivanje na tribini među navijačima na rukometnoj utakmici u zagrebačkoj Areni bio bi odličan potez da nije samo dvije stvari.

Prvo, kad se na fotografiji ne bi vidjelo koji ljudi je okružuju i drugo, kad stranačka mašinerija ne bi tu fotografiju upotrijebila za jeftin i smiješan propagandni trik s napomenom da je Josipović sjedio u VIP loži, a buduća predsjednica u narodu. Ovakvi pokušaji promidžbe kandidata vrijeđaju inteligenciju birača. Čak i slabije obrazovani birač zna da Josipović mora u VIP ložu zbog mjera osiguranja.

Istraživanje Crobarometra kaže i da je zasad nešto manje od 10 posto neodlučnih vezano uz izbor predsjednika Republike. Uz onako uvjerljiv i siguran nastup Milan Kujundžić ima najviše razloga vjerovati da ih baš on može privući.

Sljedeće istraživanje bit će možda najvažnije, ne samo dosad, nego i od svih koja će biti održana do samih izbora. To istraživanje dat će nam odgovore na pitanje s kolikim postotkom popularnosti nakon objave kandidature kreće Milan Kujundžić. Je li nekoga preoteo Josipoviću, je li se smanjio broj neodlučnih, je li Kolinda Grabar–Kitarović zaustavila pad, je li možda čak i smanjila razliku između sebe i Josipovića, je li službenom objavom Kujundžićeve kandidature zaustavljen rast Ive Josipovića?

Milan kujundžić Nedjeljom u 2

Uz rezultate ovih istraživanja treba svakako s velikom radoznalošću očekivati i rezultate popularnosti stranaka. Za Kolindu nije nimalo beznačajan podatak hoće li HDZ porasti ili će nastaviti stagnirati. Hoće li birači prihvatiti činjenicu da su Karamarku Darinko Kosor i Ladislav Iličić bolji suradnici od Prgometa, Šuice, Martine Dalić, Stiera…

Protekli tjedan Ivu Josipovića stavio je u centar pozornosti samo u toliko što mu je spočitavano da je zabranio klapi HRM-a „Sveti Juraj“ izvođenje himne na obilježavanju godišnjice smrti prvog poginulog branitelja pripadnika HRM-a, Josipa Vranića. Zatražio sam objašnjenje ovog postupka u Uredu predsjednika Republike. Kratko mi je rečeno da je skoro cijeli prošli tjedan Josipović bio na zasjedanju Glavne skupštine UN-a i da oni prvi put čuju za tu zabranu. Ovdje je značajno napomenuti da sam pokušao u HDZ-u provjeriti i neke stvari vezane uz odluke stranke koje mogu imati utjecaja na Kolindinu kampanju, ali u toj stranci drže se pravila da ne odgovaraju na upite portala PolitikaPlus.

Ova trenutna faza predsjedničke predizborne kampanje neće biti nimalo zanimljiva zbog sraza Josipovića i Kolinde Grabar–Kitarović. U centru pozornosti bit će pitanje može li Milan Kujundžić dovesti u pitanje Kolindin status kao najozbiljnijeg Josipovićevog protukandidata. U ovom trenutku Kujundžiću nedostaje jaka stranačka potpora, ali to mu i nije neka prepreka sve dok HDZ ovako podupire svoju kandidatkinju.

Izvor: Politika Plus

Ostavite komentar

comments