Početna / Izdvojeno / Jad i bijeda: Ni Milanović ni Josipović nemaju pojma o Sanaderovim i Bandićevim aferama

Jad i bijeda: Ni Milanović ni Josipović nemaju pojma o Sanaderovim i Bandićevim aferama

Josipović_milanovićIvo Sanader izvršio je puč u HDZ-u. Opstanak Vlade dolazi u pitanje. Govori se o korupciji i Sanaderovu strahu od kaznenog progona. Spominju su Hypo i Poštanska banka. Javnost se digla na noge. Koalicija se digla na noge. Ankete pokazuju koliko građani mrze i preziru Sanadera. Narod psuje Sanadera i pita se gdje je izlaz, gdje je spas… Gdje je alternativa?

Milanović prtlja nešto s daljinskim upravljačem

Eno je, skutrila se pod stolom. Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a koji je cijelu kampanju posvetio borbi protiv korupcije, o Sanaderovu puču je izjavio: “To je unutarnja stvar HDZ-a. Hrvatska politička scena treba prepoznati što to znači, je li to demokratski korak naprijed ili korak unazad”. Korak naprijed? Unutarnja stvar HDZ-a? Tek treba prepoznati što to znači?

Njegov stranački šef Zoran Milanović, onaj za kojeg tvrde da nešto prtlja s daljinskim upravljačem, cijelu nedjelju mudro je odšutio. Ili opet ima gripu. Poslao je zato Ranka Ostojića, možda čak s daljinskim upravljačem, da ispred crvenog panoa pročita s papira nešto nesuvislo o čovjeku kojeg se – zajedno s Bandićem – percipira kao najopasnijeg čovjeka u politici. Potpredsjednica Željka Antunović odbila je bilo što komentirati.

“Ne bi se šteli mešat”

I to je najveća oporbena stranka. Ona koja bi trebala predstavljati alternativu. Pritiskati i upozoravati na greške. Preuzeti vlast. Svima je jasno što Sanaderov povratak znači, osim SDP-u. Oni se “ne bi šteli mešat”. “Treba tek vidjeti što to znači”. Treba vidjeti što znači povratak čovjeka kojeg se povezuje sa svakom aferom. Koji je uvaljan u prljave poslove. I koji se politički aktivira samo dan nakon što je Josip Protega završio u pritvoru zbog malverzacija u HPB-u, jedinoj državnoj banci.

Jadranka Kosor je spasiteljica

I kad je već tako, kad se javnost digla na noge, a među građanima prošilila panika od toga na što je sve spreman Sanader i je li to bonapartistički povratak na vlast, dakle kad je počelo grmiti i sijevati, SDP se sakrio pod stol. Koga narod vidi? Jadranku Kosor.

Ona se percipira kao spasiteljica. Kao odlučna političarka koja će se obračunati sa Sanaderom. Kao svjetlo kontra tame. Umjesto da SDP preuzme svoju prirodnu ulogu opozicije, da se upravo u kriznom trenutku nametne kao alternativa, odlučio je tu privilegiju ostaviti samom HDZ-u. Onom “poštenom” dijelu HDZ-a. HDZ-u “umivenog lica i dobrih namjera”. Zaboga, čak i Hebrang zvuči kao svetac kad poziva Sanadera na red.

Vlast ne pada tako lako u ruke

Slična je priča i o Bandiću. Ivo Josipović, onaj koji glumi kaktusa i propagira famoznu novu pravednost (ima li stare?), izjavio je kako “ne zna je li Bandić korumpiran”. Poslije se pravdao da njegovi birači od njega traže pristojnost i suzdržanost. Pa je tako suzdržan i pristojan bio i sada, kad je Sanader banuo na vrata. Tek kad ga je Bandić opandrčio s onom Zlaticom i Komercijalnom bankom, sjetio se – onako prigodno raskuštran – da je Bandić namještao poslove kumovima, da je mešetario sa zemljištem Croatiabusa, da se fiktivno rastao od žene kako bi kupio društveni stan, mahao je čak i Bajićevim kaznenim prijavama. Ali ipak nije objasnio zašto je onda s takvim čovjekom bio na stranačkoj listi na izborima za Hrvatski sabor.

Uglavnom, to je oporba. To je alternativa. To su oni koji računaju na glasove razočaranih birača, poštenih ljudi, svih onih nezadovoljnih HDZ-ovom vladavinom. Misle da će im vlast pasti u ruke, kao što Josipoviću – ni krivom, ni dužnom – pada Pantovčak u ruke. Ali ovo ne ide baš tako.

Je li oporbena šutnja doista zlato?

Kosor je ta koja će se obračunati sa Sanaderom. Mladen Bajić je taj koji će, poput strvinara, “dočekati” padajućeg Sanadera, kao što je dočekao i druge HDZ-ove “pale anđele”. SDP čeka da sve bude gotovo, pa da opet šuti. Kao što je šutio u Saboru dok je trebalo rešetati Sanadera. Kao što šuti u Gradskoj skupštini kad treba rešetati Bandića, dižući čak i ruku za njegov proračun. Kao što je šutio sve ove godine na Bandićeve afere. Kad će, pobogu, govoriti, ako neće sada?

I na kraju, doista se sve svodi na zaključak: HDZ pokvari, HDZ popravi, HDZ ide dalje. I kome onda uopće treba oporba? I tko se uopće sjeća da u ovoj državi postoji najjača oporbena stranka, kad od nje nema ni traga ni glasa? A kad se oglasi, bolje bi bilo da je šutjela.

Ako SDP ne zna ništa o Bandiću i Sanaderu, o kome onda zna? I kad misle saznati? Ako se ne misli o njima izjašnjavati, o kome onda misli? I ako ne misli govoriti sada, kada onda misli? Doista, od vlasti u ovoj državi gora je jedino opozicija.

Autor: Tomislav Klauški

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments