Početna / Izdvojeno / Sanja Modrić za Novi list: Josipović – favorit koji može izgubiti

Sanja Modrić za Novi list: Josipović – favorit koji može izgubiti

Josipović3Ivo Josipović izgleda vrlo siguran u pobjedu jer značajno vodi u svim anketama. Sa stabilnim glasovima od 25 do 30 posto birača, kako u kojem istraživanju, on je sigurno lice drugog kruga i tu gotovo da ne može biti nikakvih iznenađenja. SDP-ovog kandidata čeka, međutim, paklena završna runda u kojoj bi izbore čak mogao i izgubiti.

To možda izgleda posve nevjerojatno kad sva istraživanja daju Josipoviću u prosjeku trećinu glasova više nego Bandiću ili Vidoševiću, koji se na drugoj poziciji izmjenjuju s tijesnim razlikama. No, u to se nije pametno kladiti.

Karte su se složile tako da će u drugi krug ući ili Bandić, ili Vidošević, ili Hebrang. Hebrangovi izgledi su svakako najslabiji, on u anketama nikad dosad nije zauzeo mjesto bolje od četvrtoga, a često je bio peti, iza Dragana Primorca, ponekad i iza Vesne Pusić.

Birači koji na parlamentarnim izborima glasaju za HDZ nisu dobro prihvatili Hebranga i očigledno je da dosta njih radije daje podršku Vidoševiću, Bandiću ili Primorcu. Veliki je Hebrangov problem što se na njega gleda kao na kandidata Ive Sanadera koji je HDZ-u priredio neopisivo razočarenje i poniženje.

Ali Jadranka Kosor dobro je uočila što se zbiva pa je upravo pokrenula unutarstranačku ofenzivu, tražeći ne samo da svi po zadatku glasaju za Hebranga, nego i da krenu u političku agitaciju kod »susjeda, prijatelja i poznanika«.

Javni apel predsjednice mogao bi uvjeriti bar dio odmetnutih birača da se vrate u jato kako bi se spasio obraz HDZ-a i da daju glas Hebrangu. Kako je HDZ velika stranka, Hebrangovi izgledi za drugi krug još nisu propali.

Mora se, prema tome, računati s trojicom, a ne sa dvojicom, a onda stvari izgledaju ovako. Ako u drugi krug protiv Josipovića uđe Bandić, Bandiću sigurno ide dio Vidiševićevih glasova, gotovo svi Hebrangovi i Primorčevi te glasovi staromodne desnice koji se okupljaju oko Tuđmana i Jurčevića. U toj varijanti Josipović dobiva glasove Vesne Pusić, ali taj dobitak nije velik.

S protukandidatom Vidoševićem, Josipović je opet malo u plusu, a Vidošević dosta. Iz Bandićevog i Primorčevog tabora Josipović može dobiti manji dio glasova, a iz Hebrangovog ništa. Opet mu ostaju samo simpatizeri Vesne Pusić.

Josipović bi u drugom krugu zapravo najlakše pobijedio Hebranga. S Hebrangom na drugoj strani, Josipović bi dobio dosta birača koji su u prvom krugu glasali za Bandića i za Vidoševića i glasove Vesne Pusić, a Hebrang bi pokupio Primorčeve i glasove malih desnih kandidata.

No, već smo rekli da je scenario s Hebrangom najmanje vjerojatan. Ovo što je izgledno, a to su Bandić ili Vidošević, krajnje je opasno za Josipovića. No, u SDP-u nema nikakve mobilizacije. Oni – vrlo pogrešno – misle da su već pobijedili.

Autor: Sanja Modrić

Izvor: Novi list, 10.12.2009., str 2, Novi list.hr

Ostavite komentar

comments