Početna / Izdvojeno / KAPTOL PROTIV HDZ-a

KAPTOL PROTIV HDZ-a

Prvi put u povijesti samostalne Hrvatske, HDZ neće moći računati na podršku vrha Crkve. Dvije tisuće godina stara institucija neće izravno reći vjernicima da je to tako, kao što neće imenovati ni svoje mezimce. No zna se – Tomislav Karamarko, unatoč ustrajnom trudu i svojevrsnom križarskom pohodu na hrvatsku politiku scenu, za Kaptol nije uvjerljiv. Dvije svježe pogreške učvrstile su vrh Crkve u rezervama prema njemu. Prva pogreška otpor je referendumu Željke Markić, bezuvjetne miljenice Crkve. Mail koji je stranačkim ograncima poslao Milijan Brkić, i u kojem im se naređuje da ne smiju dati podršku referendumu, ogorčio je Crkvu, koja tu inicijativu zdušno podržava.

Drugi “smrtni grijeh” HDZ-a koalicija je s HSLS-om Darinka Kosora, strankom koja je godinama stajala lijevo od centra da bi se sada, u zadnji tren, dohvatila slamke spasa, saveza s HDZ-om, otkrivši zatomljena desna nagnuća. Darinko Kosor, zadnji predsjednik socijalističke mladeži Zagreba, javnost je podsjetio da su liberalne stranke posvuda u Europi i svijetu desne no čini se da ti argumenti nisu dospjeli daleko, naročito ne do Kaptola.

Kaptol protiv HDZ-a

IZBOR ŽELJKE MARKIĆ BIT ĆE I IZBOR CRKVE U HRVATA

Vrh Crkve pozvat će vjernike da glasuju za onu stranku koja će – kako kažu naši izvori – štititi interese naroda, imati prave demokršćanske vrijednosti (bez koalicijskih partnera čiji je svjetonazor drukčiji) te onu koja će ‘imati najbolji gospodarski program za oporavak Hrvatske.

S obzirom na to da je Željka Markić praktički osoba s najboljim “vezama” na Kaptolu, dogovor je da će svećenici, župnici pa i biskupi stati uz onu stranku koja ona podrži. Ako gospođa Markić, kao i na europskim izborima, bude dio Saveza za Hrvatsku, onda je jasno da će Kaptol svoj glas dati Milanu Kujundžiću, čovjeku kojeg većina biskupa obožava.

KARAMARKA, KAŽU NA KAPTOLU, NEMA NI U SABORU, KAMOLI U CRKVI

Karamarko je uvijek bio blizu Crkve, ali nije postao mezimac klera. Još je od osamdesetih Tomislav Karamarko bio blizak Crkvi i zbog toga navodno proganjan od socijalističkih vlasti. Kao mlađi arhivist u Odjelu za stariju građu Državnog arhiva 1989. napisao je “Sumarni inventar – Arhiva prvostolne crkve zagrebačke”.

Dajte mi dovoljno dugačku polugu i pomaknut ću svijet, rekao je Arhimed. HDZ je dva puta dobio polugu dovoljno dugu da pobijedi na izborima. Bila je to duga poluga Kaptola. Kaptol je na prvim višestranačkim izborima, 2003. te 2007. godine tako ustrajno lobirao za pobjedu, najprije Tuđmanove, a potom Sanaderove stranke da je osigurao dostatnu premoć u trenucima kada su sva druga sredstva zakazivala. Ne treba smetnuti s uma ni to da je Vatikan priznao Hrvatsku dok su svi drugi zdvajali. Romansa na unutarnjem planu potrajala je tako dva desetljeća.

Kaptol je uvijek podržavao Trg žrtava fašizma, smatrajući da je HDZ jedini pravi bedem ugroženoga, vjerujućeg hrvatstva. Prvi predsjednik HDZ-a i predsjednik Hrvatske, pokojni Franjo Tuđman s kardinalom, imenjakom, Franjom Kuharićem bio je gotovo intimus, a mnogi se još sjećanju i svečane ceremonije u katedrali “ukrepljenja u korijenu” braka Ankice i Franje Tuđmana – rješenje kojim se vjenčanje pred državnim matičarem priznaje kao da je bilo pred svećenikom. Nakon Kuharićeve smrti, kardinal postaje Josip Bozanić koji, iako kritizira HDZ (propovijed o grijehu struktura), ipak ostaje uz tu stranku, osobito kada je preuzima Ivo Sanader koji ujedno postaje i najveće razočaranje Kaptola. Sanader je trebao biti oličenje katolika, a pokazao se kao lažljivac koji je, među ostalim, Kaptol iskoristio radi svojih interesa. Što se tiče njegove nasljednice Jadranke Kosor i ona je, poučena svojim prethodnicima, znala kako koristiti Crkvu. Tako je, na primjer, u neslužbenu kampanju za parlamentarne izbore 2011. godine, krenula s dolaskom pape Benedikta XVI. u Hrvatsku.

Između HDZ-a i Kaptola dugo nije bilo većih pukotina. Kada je, prije nekog vremena kroz tekstove Ivana Miklenića, uvodničara Glasa koncila, počela izbijati skepsa prema Karamarkovoj stranci, moglo se još vjerovati da Miklenić piše po crti osobnih uvjerenja. Pukotina je međutim deblja – u geološkim terminima govore između Kaptola i HDZ-a uočava se sve veći rasjed…

Željka Markić

KARAMARKO NIJE OSTAVIO POZITIVAN DOJAM

Naime, potpora Kaptola Hrvatskoj demokratskoj zajednici pala je drastično otkako ju je preuzeo Tomislav Karamarko. On se, kaže visokopozicionirani izvor s Kaptola, nikad nije uspio približiti vrhu Crkve, a na uvažene svećenike, prebendare i kanonike zagrebačke prvostolnice svojim nastupima nije ostavio pozitivan dojam. Dapače, na Kaptolu je zaživjela uzrečica: “Karamarka nema u Hrvatskom saboru, a kamoli u crkvi”.

Iako će u HDZ reći da je Tomislav Karamarko vjernik koji dolazi na svete mise, mi znamo da to nije točno. Pa, general Zagorec je više puta išao u crkvu nego Karamarko. Tek se nedavno počeo pojavljivati na misama, najprije u Kninu, pa u Solinu… On sebe nije izgradio ni u stranci, kamoli u Crkvi.

Imao je prilike približiti nam se, ali nije nam ostavio dojam osobe za koju se izdaje. Činjenica je da ga je kardinal Bozanić znao primiti, ali on je primio i Milanovića, samo to nije išlo na sva zvona. Naime, biskupi nikad ne odbijaju primati nikoga pa makar to bio i političar ljevice. Zato Karamarkovi susreti s kardinalom na neki način i nisu jako važni – rekao je visokopozicionirani izvor s Kaptola.

Zbog činjenice da nije baš omiljena persona na Kaptolu, ali i zbog okretanja prema centru (koalicija s HSLS-om) te odmicanja od Željke Markić i njezine Udruge “U ime obitelji”, čiju je inicijativu za referendum o promjeni izbornog zakona glatko odbio, Kaptol će se, kažu naši izvori iz zagrebačke prvostolnice, na idućim parlamentarnim izborima prvi put u povijesti samostalne Hrvatske, odmaknuti od HDZ i pozvati da se glasa za onu stranku koja će štititi interese naroda, imati prave demokršćanske vrijednosti (bez koalicijskih partnera drugih vrijednosti) te onu koja će imati najbolji gospodarski program za oporavak Hrvatske. A s obzirom na to da je Željka Markić praktički osoba s najboljim “vezama” na Kaptolu, dogovor je da će svećenici, župnici pa i biskupi stati uz onu stranku koja ona podrži. Ako ona, kao i na europskim izborima bude dio Saveza za Hrvatsku, onda je jasno da će Kaptol na predsjedničkim izborima svoj glas dati Milanu Kujundžiću, čovjeku kojeg većina biskupa jednostavno obožava. On je za njih čovjek s istinskim demokršćanskim vrijednostima, koji će znati braniti slobodu vjernika.

BIVŠI KOMUNIST TUĐMAN UŽIVAO JE VELIKU PODRŠKU

Jasno je da će Crkva stati iza Markić i onoga koga ona podrži. Ona je na Kaptolu gotovo kao kod kuće. Od Crkve je dobila i cijelu infrastrukturu za referendum o ustavnoj definiciji braka, a sada će je dobiti i za referendum o promjeni izbornog zakona – rekao je uvaženi izvor s Kaptola. Naime, do posljednje prepirke između HDZ-a i Markić došlo je upravo zbog različita mišljenja o promjenama izbornog zakona. HDZ je protiv referenduma, dok je Markić inicijatorica. I možda bi sve na tome i ostalo da Milijan Brkić, desna Karamarkova ruka, nije svim članovima poslao spomenuti mail u kojem im naređuje da ne smiju dati svoj potpis Željki Markić.

To se nimalo nije svidjelo Kaptolu koji je i sam dosta dugo zdvajao da li da podrži tu inicijativu jer je riječ o čistoj politici, da bi početkom ovog tjedna biskupi Hrvatske biskupske konferencije izašli sa stavom da su za promjenu izbornog zakona. Biskupi nemaju ništa protiv referenduma ako on pridonosi plodonosnijoj i većoj demokratičnosti, te uz to promiče i služi općem dobru društva. Pogotovo ako se njime ne krše pozitivni državni zakoni i propisi RH, te se pritom ne narušavaju kršćanske vrijednosti koje su važna sastavnica hrvatske kulture. U tom vidu daje se mogućnost građanskoj inicijativi “U ime obitelji” skupljati potpise ispred crkava, stoji u priopćenju biskupa.

No kako će se Kaptol ograditi od HDZ i pozvati vjernike da glasaju za drugu političku opciju? Sigurno je da to službeno neće napraviti, kao što nikad i nisu. Instrumenti ipak postoje, a to su, uvjeravaju oni dobro upućeni u politiku Kaptola, propovijedi župnika i običnih svećenika koji bi s oltara mogli suptilno pozivali vjernike za koga glasovati. Kardinal Josip Bozanić sasvim sigurno neće ni na koji način javno dati do znanja za koga je zagrebačka prvostolnica, ali može, kaže izvor blizak njemu, zadužiti nekoga da to učini.

Naći će način, to je sasvim sigurno. Pa zna se da župnici u cijeloj zemlji na misama vjernike pozivaju za koga da glasuju. No ako poruka bude išla iz katedrale ona će biti implicitna, ali će se dati na znanje što Crkva misli. Propovijed je tu oružje s kojim se može lijepo zveckati – rekao je visok izvor s Kaptola. Dodao je da je sada pravo vrijeme za akciju jer još nije počela kampanja za parlamentarne izbore jer kada ona krene, Crkva se, barem onaj njen dio na vrhu, prestaje miješati u politiku.

bozanic-kolindagrabarkitarovic-zgnadbiskupija625

BOZANIĆ JE PRIMIO KOLINDU ALI ON PRIMA SVE KOJI ŽELE

Zato je kardinal Josip Bozanić ovog tjedna i primio HDZ-ovu kandidatkinju za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer predsjednička kampanja službeno još nije počela. No taj susret, kaže jedan od vodećih ljudi na Kaptolu, zapravo ne znači nikakvu podršku HDZ- ovoj kandidatkinji za predsjednicu. Objašnjava da se ona najavila Bozaniću, a on nikoga ne odbija. Uskoro bi, ističe, trebao primiti i drugog kandidata SDP-ova Ivu Josipovića, makar se on nekim svojim zadnjim izjavama zamjerio Kaptolu.

Milan Kujundžić najavio je kandidaturu, ali ona još nije službeno potvrđena. Zato primanje Kolinde Grabar Kitarović treba uzimati s oprezom – upozorio je izvor s Kaptola.

Milan Kujundžić, inače Karamarkov protivnik na unutarstranačkim izborima 2012. za Express je rekao znakovitu rečenicu: “Katolička crkva toliko je kroz povijest stekla zasluga za naš narod da ona svoj narod i njegove interese treba čuvati i dalje”.

Koliko je važna podrška Kaptola na izborima zna najbolje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši SDP-ovac konzervativnih vrijednosti. Kaptol je, doznajemo, i o podršci njemu dugo razmišljao, ali je na kraju odustao. Naime, čim se počelo nagađati o njegovoj koaliciji s Radimirom Čačićem, Kaptol je digao ruke od Bandića.

Osim zbog Čačića Bandić podršku izgubio i zbog gradnje spalionice – rekao je izvor s Kaptola. No dodaje da će ga neki svećenici i župnici koje je zadužio sigurno i dalje podržavati. Slično je i s Tomislavom Karamarkom. Dakle, iako Kaptol ne prihvaća golem dio župnika vjerojatno će se oglušiti na upute vrha Crkve i svojim mještanima dati naputak da se glasa za HDZ.

A tada bi moglo doći i do velikog raskola na Kaptolu… Postoji dio župnika koje Karamarko obišao i na koje je ostavio dobar dojam, oni nisu u crkvenom vrhu. Ipak, kada bi oni pokazali neposlušnost Kaptolu, došlo bi do velikih nesuglasica ističe izvor s Kaptola. I dok su župnici pod biskupima i moraju ih slušati, skupi odgovaraju Vatikanu. A Vatikan se oštro protiv politiziranju hrvatskih biskupa, ali ne i tome što se okreću protiv HDZ-a.

Papa Franjo više je puta naglasio da se svećenici, ali i vjernici, u politiku mogu uključiti molitvom, moleći se za one na vlasti. No u Hrvatskoj se kler voli miješati u politiku. Uvodničar Glasa Koncila u posljednjem komentaru objasnio je i zašto. “Crkva u Hrvatskoj duboko je svjesna da živi u pluralnom društvu i da je posve normalno da se svi građani pa i članovi Crkve politički svrstavaju po svom osobnom uvjerenju od ljevice do desnice te je i nesporna činjenica da u svakoj političkoj stranci u Hrvatskoj danas ima i hrvatskih katolika koji zapravo i jesu Katolička crkva u Hrvatskoj”, napisao je Miklenić.

BISKUPI MISLE DA SU ONI ČETVRTA GRANA VLASTI

S druge strane kada se Crkva već miješa u politiku, papa Franjo želio bi da njen vrh ima bolji odnos s današnjom vlašću u Hrvatskoj. Biskupi se ponašaju kao da postoje tri odvojena svijeta – vjernici, oni i vlast. Papa je više puta natuknuo da nitko za njih neće misliti da su agnostici ili ateisti ako se povremeno sastanu s predsjednikom Ivom Josipovićem – rekao je izvor blizak vatikanskim krugovima. Kao primjer navodi i da se papinski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D’Errico redovito sastaje na zagrebačkom Ksaveru s Josipovićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. Pa ako to nije najočitiji primjer onoga što Vatikan traži, onda ne zna što jest!

Biskupi, papa traži dijalog, razgovor, a ne kategorične podjele i nesnošljivost zbog toga što je trenutačno na vlasti vlada ljevice – upozorio je još jedan izvor iz krugova Crkve.

Za nuncija se smatra da ne pripada onom “rigoroznom” dijelu Crkve, a i sam je nekoliko puta pohvalio Ivu Josipovića. No istodobno je i kritizirao neke političke odluke Milanovićeve vlade, poput odluke o medicinski potpomognutoj oplodnji. Upravo takav njegov odnos potvrđuje politiku pape Franje – dijalog s vlašću pa makar ona bila i lijeva.

– Moj je posao promicati dobre odnose između nositelja lokalne crkvene i političke vlasti, a iz iskustva znam da je predsjednik Josipović osoba sklona dijalogu i uzajamnu slušanju. Zbog toga što se nadam da bismo mogli pronaći ipak neko rješenje vezano za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji – rekao je prošle godine nuncij D’Errico, koji uživa veliko povjerenje Pietra Parolina, novog državnog tajnika Vatikana (sam Papa gaje na to mjesto postavio u jesen prošle godine). On naime jako uvažava procjene hrvatskog papinskog nuncija, a time i njegovo mišljenje o stanju u hrvatskoj Crkvi uzima kao vjerodostojno. Pogreška je hrvatskih biskupa, kako kaže izvor iz visokih krugova Crkve, ta što nisu dobro prihvatili novog nuncija, osobito šibenski biskup Ante Ivas, koji je pred umirovljenjem.

Naime, govori se daje prošle godine na Dan pobjede 5. kolovoza u Kninu nadbiskup D’Ericco slavio misu u Crkvi, a biskup Ivas nije ga pozdravio. Sve u svemu, Vatikan bez obzira na politiziranje ili nepolitiziranje naših biskupa ionako uskoro planira postaviti novu gardu biskupa koji će biti više po volji onoga što papa Franjo traži od pastira vjernika. A oni se tada ne bi trebali držati isključivo desnog krila političke strukture u Hrvatskoj…. Razlaz Crkve i HDZ-a počeo je na Sanaderu, a bit će dovršen s Karamarkom. Crkva sve donedavno nije imala alternativu za tog “trojanskog konja”, ali je posljednjih godinu dana iskrsnula pred našim očima, jača no što je itko mogao misliti. U “U ime obitelji” Crkva je napokon dobila pokret u čijem članstvu vjerojatno nema bivših komunista, koji je idejno čist, konzervativan, nesklon kompromisima, odan Kaptolu.

Glavno zastranjenje u državi, ali ne sasvim zanemarivo ni u HDZ-u, jest sveprisutni “komunizam” koji se patrijarsima s Kaptola čini barem toliko živim kao u Marxovo doba. Sada se taj zloduh udružio s jednim ništa boljim – neoliberalizmom. Oba su protunarodna i antihrvatska.

PRETVORBA, PRIVATIZACIJA I DRUGA ZLA KOMUNIZMA

“Komunisti su”, objasnio je Miklenić, “izvršili nemoralnu i često protupravnu privatizaciju i pretvorbu, oni su razorili hrvatsko gospodarstvo i usmjerili ga u skladu sa svojim interesima, a na očitu štetu općega dobra i svih ostalih hrvatskih građana…. Oni su uveli najsiroviji kapitalizam, rasprodali ispod svake cijene velike hrvatske proizvodne i ekonomske vrijednosti. Oni i dalje žele Hrvatsku slabu, na koljenima, oni pužu pred međunarodnim silama”, napisao je svojedobno glavni urednik Glasa Koncila, dodajući kako je točku prevrata predstavljao svojedobni Sanaderov “iznenadni i vjerojatno prisilni odlazak.”

Crkva je HDZ podržavala jer nije imala koga drugoga, no teme zdravstvenog odgoja, rodna pitanja, seksualne teme u školama i daljnja legitimacija LGBT pokreta – dovele su do reakcije u obliku udruge “U ime obitelji” i jačanja Hrasta. Unatoč sukobima i fragmentaciji u tom pokretu, riječ je o ljudima koji uživaju crkvenu podršku a na njih, kakav god bude ishod frakcijskih borbi, nikad neće pasti sumnja o lošem hrvatstvu ili paktiranju s komunizmom.

ŽELJKU MARKIĆ HDZ PRIKAZUJE KAO REZERVU

HDZ je, svjestan da će Kaptol podržati njihove konkurente, kroz dio medija ovih dana pustio spin prema kojemu ta stranka i dalje ostaje stožerni oslonac Crkve, dok će “U ime obitelji” i Željka Markić biti samo “dva igrača s klupe”. Plasiraju se i teze prema kojima je Kolinda Grabar Kitarović “Kaptolov favorit”, ali te teze nemaju uporište. Kolinda Grabar Kitarović bila je Sanaderova suradnica, nije pokazivala nikakve otklone od njegove politike, pa “inkubator” iz kojega dolazi na Kaptolu svakako ne djeluje kao preporuka. Ivan Miklenić nedavno se, opet znakovito, ogradio i od tvrdnji da je Crkva u Hrvata sklona samo desnici. “Stav da je Katolička crkva u Hrvatskoj ‘tijesno povezana’ s političkim strankama desnice ne samo da ne odgovara povijesnoj istini i stvarnosti nego je objektivno ocrnjivanje (i falsificiranje stvarne slike Crkve u Hrvatskoj, koje se nažalost, dogodilo na skupu koji je organizirala Katolička crkva i koji je trebao poslužiti dobru”, napisao je u uredničkom komentaru dodajući da je riječ o “etiketiranju “.

„U Hrvatskoj, naime, postoji i živi još u doba komunista stvoren medijski mit o Crkvi kao neprijatelju ljevice, no mit i stvarnost nemaju niti mogu imati išta zajedničko“ smatra Miklenić i dodaje da pripadnika Katoličke crkve ima i na ljevici. Isto tako Miklenić tvrdi da ne postoji nijedan službeni dokurment niti Hrvatske biskupske konferencije, niti Komisije Iustitia et pax niti nek crkvene pravne osobe koji bi dovodio Crkvu u “tijesnu povezanost” s političkom stranačkom desnicom. Liberali su u svijetu desnica, ne radikalna nego umjerena ali ipak desnica. Nije li i to jedan znak ograđivanja od HDZ-ova pakta s HSLS-om strankom čiji ljudi zagovaraju drugo najveće zlo osim komunizma i masonerije, slobodno, anacionalno tržište? Čini se da jest.

Autor: Tea Kvarantan

Izvor: 24 Express

 

Ostavite komentar

comments