Početna / Izdvojeno / Krešimir Macan: Bandić o korupciji ne govori slučajno

Krešimir Macan: Bandić o korupciji ne govori slučajno

stožer_bandićTamo gdje je najtanji, on udara, najkraći je opis rečenice Milana Bandića s prvog predizbornog skupa u Iloku gdje je najavio da će se »s korupcijom u Hrvatskoj obračunati na isti način kako se obračunao u Zagrebu«. Iako je jedan od političkih teškaša kojega prati možda najeksplicitnija aferaška reputacija, Bandić je odlučio upravo korupciju staviti u svoje predizborne govore. O kakvoj se taktici radi, priupitali smo Krešimira Macana, šefa PR– tvrtke Mangjura, koji na ovim predsjedničkim izborima, barem formalno, nije angažiran ni od jednog kandidata.

– Bandić je dobro proučio istraživanja javnog mišljenja i zna što govori. Prema mišljenju prosječnog glasača, lopov nije onaj koji krade nego onaj koji završi u zatvoru. On strateški dobro nastupa, jer većina lokalnih vlasti po mjestima koja obilazi nije nešto manje korumpirana od zagrebačke, a u Zagrebu su vidljiva ulaganja, tvrdi Macan.

Pozivanje na obračun s korupcijom po »zagrebačkom modelu«, teškim političkim cinizmom smatra Tomislav Jelić, nekadašnji gradski vijećnik koji je raskrinkao neke od najvećih afera koje su se povezivale s gradonačelnikom, ali nikada nisu rezultirale pravomoćnim sudskim presudama.

– Ta izjava je teški spin, na tragu sličnih Sanaderovih. Bivši premijer mu je najveći podupiratelj, uvjeren sam da ga je nagovorio na kandidaturu kako bi spasio i sebe i njega. Ako ostali kandidati uspiju taj spin rastumačiti glasačima, natjerat će ga da u kampanji više ne spominje borbu protiv korupcije. Natjerat će ga u poraz, uvjerava Jelić.

Kao najsporniji gradski posao kojega izravno naziva kriminalom, Jelić spominje odluku Grada da otkupi zemljište bivše mesne industrije »Zagrepčanka« s početka dvijetisućitih. I tu je novi paradoks: kad govori o najvećim pothvatima u deset godina upravljanja Zagrebom, Bandić spominje upravo »slučaj Zagrepčanka«.

– Ta se priča može koristiti kao doktorska dizertacija kako je pod njim funkcionirala gradska vlast. Kupljen je mačak u vreći sa 44 sudske zabilježbe, a o okolnostima kupovine tek treba odlučiti Ustavni sud. Kupovinu »Zagrepčanke« na Trgovačkom je sudu odrađivao danas odbjegli kriminalac Blaž Petrović, čijoj se supruzi potom dopušta gradnja u zaštićenoj park šumi Tuškanac, optužuje Jelić, koji i danas, kad se povukao iz aktivne politike, tvrdi kako za navedene teze ima »stotine kilograma dokumentacije«.

Najviše kaznenih prijava protiv Bandića je podignuto zbog spornih razmjena gradskih zemljišta.

U jednoj od aktualnijih sa suprostavljene se strane našao još jedan predsjednički kandidat, Nadan Vidošević– tada u funkciji direktora »Kraša«. Grad je, naime, parcele pred Krašovom tvornicom na Ravnicama– prvotno namijenjene gradnji dječjeg parka Krašograd– razmijenio za mnogo neatraktivnije i nemjerljivo jeftinije zemljište u Sesvetskom Kraljevcu. Ovaj sporni posao, kao i gradnja spornih toaleta za 11 tisuća eura u Dubravi ili dodjela nebrojenih aranžmana kumu Milanu Penavi– i to izravnom pogodbom– nikad nisu dobili sudsko okončanje. Pustimo neka institucije pravne države rade svoj posao– rečenica je koju je četverostruki gradonačelnik vjerojatno najviše puta izgovorio u zadnjih 10 godina.

Izvor: Novi list (17.11.2009., str. 15)

Ostavite komentar

comments