Početna / Izdvojeno / Krešimir Macan: Predsjednik Josipović ima šansu uzeti izbore u prvom krugu

Krešimir Macan: Predsjednik Josipović ima šansu uzeti izbore u prvom krugu

Kolinda Grabar Kitarović ima ograničavajući faktor u tome što je kandidat HDZ-a.’

ivo_josipovic1

Piše: Ivan Klarić

 

Predsjednički izbori održat će se za manje od 100 dana, a Ivo Josipović može računati na 49 posto potpore, objavljuje to Dnevnik NoveTV u redovitom Crobarometru koji provodi IPSOS PULS.

HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila bi 38 posto potpore birača. Milan Kujundžić, koji je najavio utrku, dobio bi 3,1 posto. Neki drugi kandidati dobili bi 3,7 posto potpore, a neodlučnih je 6,1 posto birača.

Ako se uključe i sigurni i vjerojatni birači, Josipović dobiva 48,8 posto, a Grabar Kitarović 32,8 posto potpore birača. Kujundžić bi osvojio 3,9 posto birača, a ostali 4,8 posto. Neodlučnih je 9,7 posto birača.

Josipovićevih 49 posto je na korak do pobjede u prvom krugu, no to nikome još nije pošlo za rukom od 1997. i pobjede Franje Tuđmana.

Vjerojatnije je da ćemo u drugom krugu birati između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Među sigurnim biračima Josipović bi imao 51,5 posto, a Grabar Kitarović 41,7 posto. No borba će se voditi za 6,7 posto neodlučnih birača iz prvog kruga.

Krešimir Macan kaže da je najnovije istraživanje Crobarometra o rejtinzima predsjedničkih kandidata potvrdilo stabilne trendove iz srpnja i kolovoza u korist Josipovića.

“Razlika između Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović je velikih i stabilnih 16 postotaka – odnos je 48,8% prema 32,8% na sigurnim i vjerojatnim biračima, što Josipoviću daje šansu da predsjedničke izbore riješi čak i u prvom krugu. Bitno je napomenuti da je ovo istraživanje rađeno od 1. do 15. rujna, pa tako nije obuhvatilo prve jake medijske nastupe Kolinde Grabar Kitarović. Efekte tih nastupa moći ćemo vidjeti na istraživanju CroDemoskop koje se objavljuje obično početkom mjeseca” ističe Macan i nastavlja:

“Josipović ima pozitivne trendove koji se daju isčitati iz drugih podataka istraživanja, što je vrlo indikativno u prvom mjesecu prave kampanje za izbore. Tako je podrška radu predsjednika RH narasla s 55% na 60%, kao i ocjena rada predsjednika s 2,97 na 3,09, što su značajniji pomaci. Dodatno, Ivo Josipović se stabilizirao na prvom mjestu popularnosti sa 70% pozitivnog dojma, javno ga podržava Mirela Holy koja je na drugom mjestu sa 63%, dok je Kolinda Grabar-Kitarović treća sa 55% pozitivnog dojma. “

“Dok je na sigurnim i vjerojatnim 48,8% prema 32,8% u korist Josipovića, uz 9,7% neodlučnih, projekcija bez neodlučnih daje priliku Josipoviću priliku da izbore riješi već u prvom krugu – s rezultatom od čak 54,0% prema 36,3% projekcija bez neodlučnih. Ovo su rezultati istraživanja i ako će se Josipović samo na njih oslanjati, podcijenit će snagu mobilizacije HDZ-a koji je oko sebe okupio praktično cijelu desnicu i navodno pokušava pridobiti na svoju stranu i HDSBB trgovinom u Osijeku. Desni birači češće i redovito odlaze na birališta od birača ljevice, koja je u ovom trenutku fragmentirana i demotivirana. I tu se u HDZ-u nadaju faktoru iznenađenja, kao na EU izborima. No tada je izlaznost bila samo 25% – sva istraživanja prognoziraju minimalnu izlaznost za predsjedničke izbore oko 50%. Na Josipoviću je da motivira svoje birače i uzme izbore u prvom krugu. Drugi krug je u ovom trenutku 57,6% prema 42,4% u korist Josipovića – ali i dalje je sve otvoreno jer HDZ nije protivnik kojega se smije podcijeniti i na uzlaznoj je putanji” tvrdi Macan i zaključuje.

“Sad je već i javnosti jasno da Kolinda Grabar Kitarović ima ograničavajući faktor u tome što je kandidat HDZ-a, koji se ne smije svjetonazorski značajno odmaknuti od stavova HDZ-a, za razliku od Josipovića koji nastupa kao nestranački. To se je jako dobro vidjelo u njenim prvim javnim nastupima u kojima nije bilo jasnog stava o brojnim gorućim pitanjima, pa je tako na društvenim mrežama nakon nastupa u Nedjeljom u 2 dobila nadimak Kolinda „Teško pitanje“ Grabar- Kitarović. Istodobno dnevno napada aktualnog predsjednika, koji joj zasad ne odgovara. Hoće li joj negativna kampanja upaliti – vidjet ćemo početkom listopada sa sljedećim istraživanjima” naposljetku će Krešimir Macan.

Izvor: politikaplus.hr 

Ostavite komentar

comments