Početna / Izdvojeno / Tatjana Krajač: Lako je loviti u mutnom i pozivati se na zakon

Tatjana Krajač: Lako je loviti u mutnom i pozivati se na zakon

plakatiObama je ‘in’ pa se svaki hrvatski kandidat za predsjednika poziva na Obamu. Obama je ovo, Obama je ono…

Neki su mu kandidati pokrali kampanju, no nisu ukrali ono najvažnije – transparentnost. U transparentnost financiranja kampanje svi se kunu, no od transparentnosti ni ‘T’. Koliko je tko potrošio u pretkampanji te u dva prva službena tjedna kampanje gotovo je nemoguće utvrditi. Nemoguće je doznati ni tko su stvarni donatori kampanja. Iako postoji zakonska obveza objave donatora, na tim popisima sigurno neće biti ništa sporno. Ali nije samo novac donacija. Donacija je i niz drugih stvari koje od pojedinaca dobivaju kandidati, a nigdje se ne evidentiraju. No, hoće li ti pojedinci jednom pokucati na vrata novoga predsjednika i reći primjerice: ‘Hej, ja sam ti dao prostor za stožer, automobile i tehničku potporu, ‘ajde sad ti meni vrati uslugu!’

Financijski ‘El Dorado’

Tko su donatori, važno je znati jer bi možda zbog pojedinih donatora građanima omiljeni kandidat pao u očima i tako izgubio glasove! Kandidati iza kojih stoje stranke uglavnom se pozivaju na stranački novac i malo na donacije. Nezavisni su potpuno druga priča. Za Milana Bandića, Nadana Vidoševića te Dragana Primorca ući u trag novcu iznimno je teško.

Lako je kandidatima loviti u mutnom i pozivati se na zakon. Zakon o izboru predsjednika jedan je od najstarijih. Datira još iz ’92. godine. Jedina izmjena je obveza dostavljanja popisa donatora i izvješće o financiranju kampanje. No mogu napisati što god žele jer Šima Krasić, glavna državna revizorica, kandidate ne može pročešljati. Bez revizije nema sankcija. Predsjednički su izbori financijski ‘El Dorado’.

Sučeljavanja su rješenje

Zato teško da ćemo ikada sa sigurnošću moći reći čijim su novcem plaćeni svi silni jumbo plakati, radijske i TV reklame s kojih nas svakodnevno zaskaču kandidati. Predsjednički kandidati u utrci za Pantovčak potrošit će milijune. A poruke koje šalju ‘popeglani’, kroz kopirane američke spotove više su nego upitne. Sučeljavanja su ona na koja će uistinu doći svi kandidati, najbolje su mjesto za brojne građane koji su još neodlučni za koga glasovati, za one nepovjerljive prema svima, ali i one koji su stvorili sliku o kandidatima na temelju političke boje, lijepog plakata ili nečeg trećeg. U sučeljavanjima birači mogu procijeniti tko laže, tko se izmotava, kome nije ugodno. Može se vidjeti da inače simpatični kandidati zapravo nisu takvi već se o njima kreira nestvarna slika. Sučeljavanja su rješenje, ona razotkrivaju kandidate. U sučeljavanjima je teško mnoge stvari sakriti! Sučeljavanja odlučuju izbore u svijetu. A mi se na taj svijet volimo pozivati. Ali ne u svemu, već samo kad nam tako paše!

Autor: Tatjana Krajač

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments