Početna / Izdvojeno / Milanović i Bandić – slika bez tona

Milanović i Bandić – slika bez tona

milanovicbandicBARBAN – Tradicionalna narodna Trka na prstenac u istarskom Barbanu, koji je po prvi puta pohodio i predsjednik Republike Stjepan Mesić, okupila je jučer i vrh SDP-a, te su se na jednom mjestu susreli šef stranke Zoran Milanović, službeni kandidat SDP-a za predsjednika Republike dr. Ivo Josipović, a došao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji ovih dana vodi neformalnu kampanju za svoju moguću predsjedničku kandidaturu po cijelom Jadranu.

Kako je poznato, Bandić je zadnjih tjedana obišao gotovo cijelu obalu i zaleđe, od Sinja preko Lastova do Istre, ali Milanović i on nisu u Istri zajedno, nego svatko odrađuje svoj angažman. Tako je Milanović jučer i prekjučer obišao mjesta u kojima je u Istri na vlasti SDP, od Fažane do Barbana, dok je Bandić bio u svom, gradskom aranžmanu, pa je tako jučer veći dio dana proveo na Brijunima kod svog prijatelja i suradnika Duška Ljuštine, a u Barban je došao sa užim krugom gradskih suradnika. Ni na tribinama za održavanja Trke jučer poslijepodne Milanović i Bandić nisu sjedili zajedno, već je šef SDP-a sa suradnicima bio na travnjaku, među običnim građanima, dok su i Bandić i Josipović bili na tribinama, u loži uz predsjednika Mesića. Na mjestu na kojem su se pred crkvom u Barbanu susreli svi sudionici skupa, Milanović i Bandić su se pozdravili i rukovali, no nisu razmijenili niti riječ više. Poznato je da Milanović planira Bandića izbaciti iz stranke ako se kandidira za šefa države, a Ivu Josipovića moguća kandidatura gradonačelnika Zagreba uopće ne uzbuđuje.

– Ovo je demokratska država, normalno je da ima više aspiranata na svaku funkciju. Za kolegu Bandića ne znam što će, ali ja kanim pobijediti, rekao nam je Josipović. Na pitanje ima li Bandić pravo trošiti gradski novac za svoj obilazak Hrvatske, Josipović je rekao da ne zna čiji je novac u pitanju i u kom svojstvu Bandić putuje ovih dana. Slično govori i Milanović, koji je uvjeren u Josipovićevu pobjedu, a što se tiče trošenja gradskog budžeta Zagreba, kaže: »O tome čiji novac troši, morate pitati Bandića i kontrolni ured Grada Zagreba«. Šef SDP-a samo zna da je vatrogasno vozilo za Tisno dogovoreno još prošle godine, a za ostale Bandićeve darove ne zna.

No, Milan Bandić, koji još odbija potvrditi hoće li se kandidirati, na pitanje u čije ime je u Barbanu lakonski kaže: »U ime Milana Bandića«. Na molbu da objasni zašto smatra da je normalno da on u ime Grada Zagreba troši javni novac kako bi financijski pomagao neke gradove i općine na obali, čak se poziva na Ustav:-– Ustavna je obaveza glavnog grada da financijski pomaže, u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, ostale dijelove Hrvatske. Mi to radimo devet i pol godina, svidjelo se to nekome ili ne. Zagreb srećom živi bolje od drugih, a ne zaboravimo da je jedna četvrtina Hrvatske bila okupirana i zato mislimo da je naša obaveza pomagati, kaže Bandić. Na pitanje može li izračunati koliko će novaca na taj način u ovoj godini biti potrošeno, kaže: »Mogu vam to poslati naše službe, ali to se mjeri samo licima zadovoljnih ljudi kojima pomažemo. Mi to ustrajno činimo, a vas to tek sad zanima«, kaže Bandić, koji dodaje da je odavno bio i predsjednik kućnog savjeta, pa nema prepreke da se kandidira i za bilo koje drugo predsjedničko mjesto.

Inače, predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin i SDP-a Ivo Josipović družili su se cijelo vrijeme priredbe, iako je Kajin i u jučerašnjim izjavama za medije ponavljao kako IDS nije za SDP-ov prijedlog poreza na imovinu.

– Neće se na toj temi ništa raspasti, pa ni naša kastavska koalicija, samo mi mislimo da imovinu običnih građana ne treba dirati. A što se tiče bande tajkunske, nju ne da treba oporezovati, nego im treba uzeti sve što su nezakonito stekli u privatizaciji, rekao je Kajin.

Inače, prema onome što su jučer u Barbanu govorili politički kuloari, ankete koje stranke provode navodno govore da Josipović vodi za dva i pol puta ispred Bandića, pa u vrhu SDP-a sumnjaju da će se prvi čovjek Zagreba usuditi kandidirati, čak i uz ovu pretkampanju.

Izvor: Novilist.hr

Ostavite komentar

comments