Početna / Izdvojeno / Milanović umjesto Josipovića SDP-ov kandidat za predsjednika Republike!?

Milanović umjesto Josipovića SDP-ov kandidat za predsjednika Republike!?

milanovic_izboriNa Iblerovu trgu sve su uvjereniji da će Bandić, bude li ekskomuniciran iz stranke, osnovati novu i sa sobom povući gotovo cjelokupno zagrebačko članstvo koje se smatra SDP-ovom najjačom i najbrojnijom organizacijom u zemlji.

Dvojbe više nema, dosadašnjim najozbiljnijim pretendentima za osvajanje petogodišnjeg mandata predsjednika Republike, Andriji Hebrangu, Ivi Josipoviću, Vesni Pusić i Nadanu Vidoševiću, uskoro će se i službeno priključiti još dvojica visoko pozicioniranih dužnosnika iz dvije najveće hrvatske stranke. Dakako, riječ je o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku gradske organizacije SDP-a i članu Predsjedništva stranke, i Draganu Primorcu, bivšem ministru znanosti, obrazovanja i športa i još aktualnom članu Predsjedništva HDZ-a. Iako datum njihove službene predsjedničke nominacije još nije utvrđen, više nitko politički relevantan u Hrvatskoj ne dovodi u pitanje njihovu kandidaturu. Time će se i definitivno zatvoriti puni krug svih relevantnih predsjedničkih kandidata između kojih će se u uzbudljivoj utrci iznjedriti i budući petogodišnji stanovnik Pantovčaka.

Bandićevim i Primorčevim ulaskom u utrku za Mesićeva nasljednika izborna kampanja poprimit će dinamičnije, ali i dramatičnije tokove, a politički analitičari procjenjuju da bi u tom slučaju moglo doći i do krupnijih promjena i potresa na hrvatskoj političkoj sceni. To se prije svega odnosi na Bandićevu kandidaturu, premda se ni Primorčeva nominacija ni u kojem slučaju ne smije podcijeniti. Naime, više nije tajna da je Dragan Primorac već angažirao gotovo 2000 volontera koji će biti glavni nositelji njegove predsjedničke kampanje te da je u izborni stožer uključio i dvojicu stručnjaka koji su sudjelovali u kreiranju Obamina predsjedničkog trijumfa. Primorčevi suradnici već naveliko objašnjavaju da koncept Obamine kampanje nije slučajno izabran, jer će se Primorac hrvatskim biračima pokušati predstaviti upravo kao hrvatski Obama. Otezanje sa službenim objavljivanjem kandidature samo je dio Primorčeve izborne strategije jer su se, smatraju u njegovom izbornom stožeru, dosadašnji kandidati već pomalo potrošili.

Tako je predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang u bitki za Pantovčak (ne)očekivano dobio, nakon Nadana Vidoševića, još jednog protukandidata iz svoje stranke, koji će, nema dvojbe, čim kandidatura bude obznanjena, biti iz nje automatski izbrisan. I premda Dragan Primorac, za razliku od Nadana Vidoševića, u HDZ-u još obnaša visoku funkciju člana Predsjedništva stranke, njegova kandidatura, osim što djelomično zadire u Hebrangovo biračko tijelo, ne bi trebala izazvati poremećaje u vladajućoj stranci. Ali bi zato mogla dobro pomutiti račune drugim pretendentima na čelnu funkciju u državi, jer Primorac je de facto i dok je obnašao dužnost ministra, činio apsolutno sve da se dopadne najširim slojevima hrvatskog društva. Gotovo sluganski je izlazio u susret, primjerice, studentima koji su tražili besplatno studiranje, učenicima koji nisu željeli državnu maturu, a ostat će zapamćen i po frenetičnom skandiranju »Ostavka, ostavka«, koju su studenti-prosvjednici tražili upravo od njega. Često se voli pohvaliti da iza njega stoje Crkva i dijaspora te da je upravo na posljednjim parlamentarnim izborima za njega glasalo 120.000 ljudi iz dijaspore. Takvog Primorca nitko ozbiljan ne bi trebao podcjenjivati, jer njegovim ulaskom u utrku za Pantovčak naglo bi pale dionice pojedinim kandidatima, a ponajviše Nadanu Vidoševiću čija priča o Pantovčaku, bez snažne i jasne potpore predsjednika Mesića, objektivno postaje sve potrošenija. Možda su to shvatili i u njegovom izbornom stožeru pa se ovih dana, usporedo s operacijom glasnica, naglo proširila i priča da Vidošević najozbiljnije razmišlja o totalnom povlačenju iz predsjedničke utrke, pogotovo nakon Bandićeva i Primorčeva službenog kandidiranja. No, nakon kratkotrajne stanke zbog oporavka od operacije glasnica, Vidošević će odluku o nastavku kampanje donijeti tek nakon temeljitog istraživanja javnog mnijenja.

A što se tiče zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, on će konačno ovih dana objaviti svoju predsjedničku kandidaturu i tako službeno krenuti u osvajanje Pantovčaka, potvrdili su našem listu pouzdani izvori iz zagrebačke organizacije SDP-a. Ruku na srce, u hrvatskoj političkoj areni više gotovo da i ne postoji nitko realan tko je još vjerovao da će se Bandićeve političke ambicije zaustaviti na obroncima Medvednice ili pak do Marije Bistrice. I premda su pojedini stranački dužnosnici i neki analitičari do zadnjeg vjerovali da je Bandićeva famozna hoću-neću kandidatura samo njegova vješta taktička igra s ljutim stranačkim protivnicima kako bi ojačao svoj položaj u SDP-u i Zagrebu te pridobio stranačke koncesije za uspostavljanje pune kontrole nad Zagrebačkim holdingom, najnovija događanja u glavnoj oporbenoj stranci potvrdila su da se tu ne radi ni o kakvoj taktičkoj igri nego o najozbiljnijoj namjeri zagrebačkog gradonačelnika da čelnu funkciju u gradu zamijeni čelnom funkcijom u državi.

Najozbiljniji događaj koji je jasno naznačio da Bandićeve ambicije u ovom trenutku daleko nadilaze najviše obronke Medvednice te da je samo pitanje dana kad će i službeno obznaniti toliko iščekivanu vijest o pohodu na Pantovčak, zbio se ovih dana u mjestu Cerniku iz kojeg je 2000. godine sadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić krenuo u predsjedničku utrku i trijumfalno pobijedio.

Nimalo slučajno, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je upravo u tom mjestu de facto obznaniti svoju predsjedničku kandidaturu: »Nakon što sam obišao cijelu Hrvatsku morat ću popustiti. No, najvažnije je da čovjek ima zdravlja, jer tada se stigne kandidirati i pobijediti. Bog mi dao zdravlja da svako jutro istrčim deset kilometara«, rekao je Bandić. Na komentar da je i predsjednik Mesić upravo iz Cernika krenuo u pobjednički pohod prema Pantovčaku, zagrebački gradonačelnik je obećao da će on pokušati biti originalniji u pobjedi. Takav Bandićev istup odmah je izazvao totalnu paniku u središnjici glavne oporbene stranke na Iblerovu trgu, nakon čega je uslijedila i Milanovićeva žurna reakcija. Naime, Klub zastupnika SDP-a već će na idućoj sjednici Gradske skupštine predložiti proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga, koju je dosad činio samo jedan član i to gradonačelnik Milan Bandić.

Unatoč činjenici da će Bandiću i dalje biti ostavljeno predsjedničko mjesto, odluke će morati donositi, ne kao dosad sam, nego zajedno s još novih osam članova. Na taj je način predsjednik SDP-a Zoran Milanović konačno stvorio okvire za realizaciju svog davnog sna – da Bandiću izbije iz ruku apsolutnu vlast u Holdingu. Upravo stoga su Bandićevi stranački protivnici potpuno uvjereni da proširenje Skupštine zapravo znači kraj Bandićeve apsolutne kontrole Zagrebačkog holdinga i njegovih 5,3 milijarde kuna godišnjih prihoda, ali i siguran znak da više ne postoji ni najmanje dvojbe u pogledu Bandićeve predsjedničke kandidature. Ona će, kad ovih dana i službeno bude najavljena, sasvim sigurno izazvati tektonske poremećaje u glavnoj oporbenoj stranci. Ne samo da će se do kraja devastirati pozicija SDP-ova službenog kandidata Ive Josipovića, nego će i sam pokušaj Bandićeva izbacivanja iz stranke rasplamsati žestoke unutarstranačke ratove i otvorenu bitku za prevlast u stranačkom vrhu.

Naime, na Iblerovu trgu sve su uvjereniji da će Bandić, bude li ekskomuniciran iz stranke, osnovati novu i sa sobom povući gotovo cjelokupno zagrebačko članstvo koje se smatra SDP-ovom najjačom i najbrojnijom organizacijom u zemlji. No, ni tu ne bi bio kraj raslojavanjima u glavnoj oporbenoj stranci, u čijem vrhu se već sad vode žestoke polemike zbog sve otvorenijeg nezadovoljstva predsjedničkim kandidatom Ivom Josipovićem koji je, zahvaljujući svom dosadašnjem angažmanu u izbornoj kampanji, ali i u stranci općenito, u novinarskim krugovima dobio nadimak »smrznuti kroasan«.

Istodobno raste broj stranačkih dužnosnika kojima je ovakvo stanje u SDP-u dozlogrdilo te traže od predsjednika Zorana Milanovića da na najbezbolniji način razriješi situaciju s predsjedničkim kandidatima koju je sam skuhao. U stranci svakim danom jača uvjerenje da je Bandić, a ne »stranački dotepenac Josipović«, njihova pobjednička opcija i SDP-ov najbolji brend. Tim prije što je riječ o višestrukom izbornom pobjedniku u bitki za zagrebačkog gradonačelnika, a pogotovo nakon notorne činjenice da je Milan Bandić na posljednjim lokalnim izborima prije četiri mjeseca dokazao da ima znatno širu potporu među biračima i od stranačke, ali i od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Stoga su sve brojniji zahtjevi iz SDP-a da Milanović podupre Bandićevu predsjedničku kandidaturu i tako izbjegne neminovni raskol u stranci ili pak da taj zamršeni gordijski čvor razriješi na način da se osobno kandidira za predsjednika države i tako kao pravi stranački lider preuzme svu odgovornost na svoja pleća. Naime, u stranci su sve uvjereniji da bi Milanović žrtvujući sebe u utrci za predsjednika Republike spasio stranku od daljnjeg devastiranja i totalnog raspada. Jer, toliko netrpeljivosti unutar stranke ne pamti se od njena postanka, a dobri poznavatelji prilika na Iblerovu trgu smatraju da sadašnje otvoreno neprijateljstvo među zaraćenim suparničkim taborima premašuje i ono Milanovićevo prema glavnom političkom protivniku Ivi Sanaderu na prošlim parlamentarnim izborima.

Upravo zbog toga najviši stranački dužnosnici, među kojima su, navodno, najagilniji Zdravko Mršić, Željka Antunović, Zlatko Komadina i Slavko Linić, ovih dana pokušavaju uvjeriti svog stranačkog šefa Milanovića da s Bandićem sjedne za pregovarački stol i pokuša na miran način razriješiti kaotičnu situaciju u stranci za koju je svojim nepromišljenim potezima i čudnim načinom vladanja najodgovorniji on sam. Ipak, teško je za povjerovati da će autokratski lider SDP-a, koji je svojim dosadašnjim ponašanjem dokazao da je jedino sposoban zavaditi dva oka u glavi, povući bilo kakav racionalni potez kojim bi sačuvao toliko neophodno jedinstvo u stranci. Radije će nervozno promatrati kako mu Bandićeva kandidatura rastura vlastitu stranku i ne sluteći da će to izazvati još veće nezadovoljstvo unutar SDP-a, koje bi, u konačnici, moglo kulminirati i stranačkom pobunom. A u toj pobuni, lako bi se moglo dogoditi da Milanović bude trajno ekskomuniciran s mjesta predsjednika glavne oporbene stranke na Iblerovu trgu. No, za razliku od Bandića, Milanović bi u tom slučaju za SDP bio zauvijek završena priča. Postane li toga svjestan dok još nije prekasno, možda će Milanović i mimo svoje volje na kraju ipak poslušati savjete dobronamjernih stranačkih kolega. Jer svaka druga opcija, čini se, bila bi pogubna i za njega i za SDP.

Izvor: vjesnik.hr

Ostavite komentar

comments