Početna / Izdvojeno / Nataša Božić za Novi list: Kad mrtvi glasaju, repriza

Nataša Božić za Novi list: Kad mrtvi glasaju, repriza

kandidati 3Kako trenutno stvari stoje, Milan Bandić, Nadan Vidošević, Andrija Hebrang i Dragan Primorac, taktički gledano, ne bi pogriješili da kampanju istoga trena u potpunosti, sve do izbora, presele u susjednu Bosnu. Sva je prilika, naime, da će se i u ovoj predsjedničkoj utrci ponovno odvrtjeti scenarij sličan onome s izbora 2005. godine kada su Hercegovci i Bosanci (s posebnim naglaskom na one blago u Gospodinu upokojene) odigrali ključnu ulogu u izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

Tada je, podsjetimo, sedamdesetak tisuća glasača iz dijaspore bio onaj presudan jezičac na vagi koji je spriječio pobjedu Stjepana Mesića u prvom krugu, i progurao Jadranku Kosor, za dlaku, u drugi krug pred nosom »dečka s Trešnjevke« Borisa Mikšića. Do današnjeg dana Mikšić se od tog poraza nije oporavio niti ga zaboravlja, tvrdi da je prevaren a osim na njegova, Jadranka Kosor 2005. godine morala je odgovarati na brojna neugodna pitanja o tome kakav je osjećaj kad ti izborni uspjeh osiguravaju mrtvi birači.

Tko će na izborima 2009. doživjeti sudbinu Borisa Mikšića, a tko će biti Jadranka Kosor?

Tri recentna istraživanja javnoga mnijenja pokazuju kako se vodi mrtva utrka među četvoricom kandidata koji se bore za ulazak u drugi krug s gotovo sigurnim Ivo Josipovićem koji vodi s razlikom većom od 15 postotnih poena. Milan Bandić, pa Nadan Vidošević, Dragan Primorac i Andrija Hebrang zbili su se unutar pet postotnih poena, razlika je to koja je gotovo pa u okviru uobičajene standardne pogreške takvih istraživanja koja iznosi plus/minus tri do četiri posto. Ono što niti jedno od tih istraživanja ne pokazuje i ne istražuje, a to je bio i jedan od glavnih uzroka poprilično pogrešnih procjena izbornih rezultata od strane tih agencija na prošlim izborima, jest raspoloženje birača u dijaspori. U tako tijesnoj utrci, 3,5 posto – koliko prosječno čini dijaspora u ukupnom broju birača na izborima – moglo bi biti presudno. Premda, dakle, nema preciznih istraživanja javnoga mnijenja, jasno je da ovakva situacija sasvim sigurno ne igra za Nadana Vidoševića koji nema nikakvih specijalnih odnosa sa dijasporom niti se u svojoj kampanji posebno obraćao tom biračkom tijelu. Ne uspije li Vidošević napraviti značajnu razliku pred ostalim protukandidatima na biralištima u Hrvatskoj, a zasada ju nije napravio, njega bi najprije mogla stići Mikšićeva sudbina da mu sanje o prolasku u drugi krug pokvare zemljaci iz susjedne države.

U kojim će omjerima glasove birača iz BiH te dijaspore podijeliti Andrija Hebrang, Milan Bandić i Dragan Primorac bit će jedan od odlučujućih faktora na predstojećim izborima. Ono što je pri tom najveći problem nije činjenica da će se o predsjedniku RH ponovno u velikoj mjeri odlučivati izvan Hrvatske, nego činjenica da unatoč brojnim skandaloznim primjerima izbornih neregularnosti na biralištima izvan Hrvatske nakon izbora 2005. godine, u punih pet godina nije doneseno niti jedno zakonsko rješenje koje bi bilo usmjereno na sprečavanje dvostrukog glasanja, glasanja mrtvih, glasanja umjesto rođaka i prijatelja… Prema podacima GONG-a, zagrebački gradski ured za upravu, koji vodi računa o biračkim popisima dijaspore, skinuo je par tisuća mrtvih s popisa, no koliko bi se još preminulih Hercegovaca moglo na sljedećim izborima pretvoriti u »anđele čuvare« Bandića, Primorca ili Hebranga – nitko zapravo ne zna, jer sustavnog rješenja nema. U drugom krugu, kada netko od njih ostane nasamo s Josipovićem čije dionice u »svetoj zemlji« ne kotiraju baš najbolje, mobilizacija dijaspore i njezina uloga u konačnom rezultatu mogla bi biti još značajnija.

Na izborima 2009. na programu je, dakle, repriza filma »Kad mrtvi glasaju«.

Izvor: Novi list, 11.12.2009., str. 8

Ostavite komentar

comments