Početna / Izdvojeno / Nebitno gdje je, predsjednički ured je preskup

Nebitno gdje je, predsjednički ured je preskup

Ideju Kolinde Grabar Kitarović o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka, koju je iznijela u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’, upućeni sugovornici tportala smatraju neozbiljnim i preskupima manevrom koji bi, umjesto da uštedi novac iz državnog proračuna, doveo do novih izdataka, a degradirao bi uvjete za rad predsjedničke institucije.

Ured Predsjednika

Politologu Anđelku Milardoviću manje je bitno kamo preseliti ured, bitno je da malo troši, u skladu sa svojim malim ovlastima, prema Ustavu, koje se svode na protokol.

Zato je manje bitno, smatra Milardović, je li za takvu ulogu predsjednika dovoljna vila u Visokoj, jer je više bitno to da ured bude skromniji od sadašnjeg ‘čarobnog brijega’ na kojem ureduje 150 ljudi s godišnjim proračunom od oko 44 milijuna kuna (o čemu je tportal već detaljnije izvijestio).

‘Selidbom u vilu u Visokoj Grabar Kitarović bi možda rado prizvala uspomene na radne početke u Ministarstvu vanjskih poslova, ali važnije je da predsjednički ured bude skroman, u skladu sa skromnim ustavnim ovlastima predsjednika. To su protokolarne ovlasti’, kaže Milardović.

Vesna Škare Ožbolt, savjetnica bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, primjećuje da je Visoka neprimjerena za predsjednički ured jer bi je prethodno trebalo preurediti da se urede uredske prostorije, a zaštićena je propisima o kulturnoj baštini, što bi bio građevinski problem, koji vidi i dr.sc. Ivica Maštruko, sveučilišni profesor i diplomat.

Grabar Kitarović bi, rekla je, smanjila broj savjetnika za vanjsku politiku, jedno od glavnih područja u kojem predsjednik države ima neke izvršne ovlasti, a Pantovčak bi prenamijenila u centar za djecu s posebnim potrebama. Nije objasnila zašto baš za tu skupinu djece, a zašto ne za najsuvremeniji odjel za najmlađe plućne bolesnike ili za centar za beskućnike.

Vesnu Škare Ožbolt, koja je u uredu bivšeg predsjednika Franje Tuđmana radila deset godina, i u Visokoj i na Pantovčaku, za tportal kaže da nema dileme: ‘Visoka ne može biti ured za operativni rad jer je vila stilski namještena kao rezidencija. Ondje smo se osjećali vrlo sputano, a stepenice su škripale, što je vrlo loše za uredski rad, delegacije, razgovore i sastanke. To je rezidencijalni objekt, a ne ured. Zato smo se preselili u Banske dvore, ali vrlo kratko, jer smo nakon granatiranja premjestili sve na Pantovčak. To je bila jedina prihvatljiva vila. Radi se o modernom zdanju pa, iako sam osobno bila vrlo nesretna jer smo morali otići gore, daleko od centra, uvidjela sam da je to ispravno rješenje jer je ubrzo izgrađen aneks zgrade u kojem je cijeli savjetnički tim i popratno osoblje, a u vili je predsjednik države’, ispričala nam je Škare Ožbolt, savjetnica bivšeg predsjednika Tuđmana.

Izvor: tportal.hr

Ostavite komentar

comments