Početna / Izdvojeno / Opasna igra kandidatkinje HDZ-a

Opasna igra kandidatkinje HDZ-a

Izjava Kolinde Grabar Kitarović o percepciji hrvatskih vojnika kao troška za hrvatsku državu te kao topovskog mesa u misijama NATO saveza naišla je na velike kritike pa se od nje ogradio čak i Tomislav Karamarko. No, pitanje je tko će za to odgovarati.

Kolinda vojna uniforma i oružje

Piše: Ivan Hatović

“Ne slažem se s time i nemojmo tako govoriti o Hrvatskoj vojsci jer je Hrvatska vojska stvorila ovu državu.” Tom je izjavom, na novinarsko insistiranje, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovorio na izjavu predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović kako su hrvatski vojnici percipirani kao trošak za državu ili, pak, topovsko meso za misije u NATO-u. Takva izjava do jučer pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza za javnu diplomaciju naišla je na velike kritike ne samo u javnosti, već i u dijelu diplomatskih krugova, ali i medu običnim HDZ- ovcima.

NEDOPUSTIVA IZJAVA

Ostaje nejasno je li Kolinda Grabar Kitrović takvu izjavu dala “iz glave”, odnosno je li ju sama osmislila ili je ona bila dio ranije pripremljenog scenarija. Budući da su nastupi predsjedničke kandidatkinje HDZ-a pomno pripremani i da iza nje stoji cijeli PR tim, teško je vjerovati da bi bivša visoka dužnosnica NATO saveza takvo što izgovorila bez prethodnog dogovora s vrhom
HDZ-a ili barem bez suradnje sa svojim limom. Ako je to tako, onda bi se trebalo postavili i pitanje tko će snositi odgovornost za takvu nesmotrenu izjavu kakva se smatra nedopustivom u bilo kakvom diplomatskom rječniku.

CIJENJENI VOJNICI

Govoriti da su hrvatski vojnici “topovsko- meso” u Afganistanu izvan svake je pameti ako se zna da je djelovanje hrvatskih snaga u takvim misijama strogo definirano, da u misije idu tek nakon dobre pripreme, da je njihovo kretanje u ratnim zonama ograničeno, da nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima, već je dio njihovih zadaća spadao u obuku lokalnog stanovništva ili logističke poslove, da su zbog svojih zasluga i sposobnosti vrlo hvaljeni, i da se, uostalom, vojnici sami javljaju za sudjelovanje u misijama NATO saveza jer je riječ o profesionalnom izazovu i o dobro plaćenim poslovima. Dakle, izjavom da su hrvatski vojnici, koji uopće ne sudjeluju u ratnim misijama NATO saveza, Kolinda Grabar Kitarović napravila je nedopustivi faux pas. Nedopustiv čak i za nekog tko nikad u životu nije radio ništa vezano uz diplomaciju i vanjske poslove, a kamoli za nekog tko je obnašao tako visoku funkciju u NATO savezu i vanjskoj diplomaciji. Što ta njezina izjava uostalom znači? Jesu li onda i američki vojnici samo “topovsko meso” i zašto Kolinda Grabar Kitarović o tome nije javno progovorila kad je dobivala plaću od tog istog NATO saveza.
U konačnici, ta će se izjava odbiti o glavu samoj Kolindi Grabar Kitarović koja osim predsjednika Republike Ive Josipovića sad ima još jednog ozbiljnog konkurenta u predsjedničkoj utrci. Riječ je o Milanu Kujundžiću koji je samo tjedan dana nakon Kolinde Grabar Kitarović nastupio kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u 2” i u javnosti, a dijelom i kod HDZ-ovaca, ostavio bolji dojam nego njegova protukandidatkinja. Za nastup je od gledatelja dobio visoku ocjenu 8,93, dok je Kolinda Grabar Kitarović dobila ocjenu ispod 8 posto, a ostat će zapamćena po tome što se nije željela konkretno izjasniti o svjetonazorskim pitanjima te po uzrečici “jako teško pitanje”. S obzirom na ovakav razvoj situacije, trebat će pričekati nove ankete kako bi se procijenilo jesu li ovakvi nastupi izjave naštetili HDZ-ovoj kandidatkinji. Njezini kolege iz HDZ-a sada više pričaju o nastupu Milana Kujundžića, a neformalno neki čak navijaju za to da on uđe u drugi krug. Prema anketama, to za sada ipak nije izvjesno.

Izvor: Aktual

Ostavite komentar

comments