Početna / Izdvojeno / Zvonimir Despot za Večernji list: Oporba strahuje od Bandića, a najviše jer on može pobijediti i u utrci za Pantovčak

Zvonimir Despot za Večernji list: Oporba strahuje od Bandića, a najviše jer on može pobijediti i u utrci za Pantovčak

MBvecernjiOporbeni strah od oporbenjaka Bandića svakim je danom sve veći. Jer je već gotova stvar da on vodi neslužbenu predsjedničku kampanju.

Nisu bez vraga opetovane javne poruke Zorana Milanovića da se zna tko je kandidat SDP-a za predsjedničke izbore. A onoga tko to ne poštuje čeka partijska likvidacija. Nisu bezrazložna upozorenja istarskog aspiranta na Pantovčak Damira Kajina da se SDP ne treba bojati njega i Vesne Pusić nego – Milana Bandića! Oporbeni strah od oporbenjaka Bandića svakim je danom sve veći. Jer je već gotova stvar da on vodi neslužbenu predsjedničku kampanju.

Barem se tako zaključuje iz njegovih svakodnevnih putešestvija po Hrvatskoj uzduž i poprijeko. No, još je veći strah u tih istih oporbenjaka zbog činjenice da je sve veće uvjerenje među ljudima kako Bandić može pobijediti, možda već i u prvom krugu! Ako se kandidira. Bandić pak u svom šeretskom stilu ništa određeno ne odgovora, samo putuje, smije se, slika, hadezeovci ga proglašavaju najboljim gradonačelnikom, a njegova univerzalna poruka jest da su njegovi pogledi davno prešli zagrebačku Medvednicu.

Istina, Bandić je već dugo nadišao Zagreb. Što doista snuje, to samo on zna, i uski krug oko njega. No, da se nešto teško iza brda valja, bilo je jasno već dulje. Jer Bandićevi politički apetiti teško da su se mogli zaustaviti na Zagrebu.

Jedna od stvari koju su mu pripisivali kao pozitivnu jest njegovo prijateljstvo s aktualnim šefom države Stipom Mesićem, pa se zaključivalo da bi Bandić mogao biti Mesićev poželjni nasljednik. Iako kažu neki da to njihovo prijateljstvo i nije baš tako bajno kako se čini. Drugo, Bandić nije počeo putovanja po Hrvatskoj tek ovih dana. Putuje on već godinama i donira, i ne samo u Hrvatskoj. Osigurao si je on sigurno biračko tijelo i među Hrvatima u BiH, koje redovito posjećuje i izdašno donira. Putuje on i po svijetu.

Tako ne treba smetnuti s uma da je on jedan od rijetkih hrvatskih političara koji je nekoliko puta bio na Molitvenom doručku u Bijeloj kući, pa bi se moglo zaključiti da su mu Amerikanci skloni. Obilazio je on i hrvatsko iseljeništvo, a još više njegovi ljudi. Već dulje intenzivno uči i engleski. Kad se sve to zbroji, Bandić je očito davno zaključio da mora što prije preko Medvednice.

A na koga može računati? Naravno, ako se kandidira. Računati može sigurno na dio SDP-a koji je nezadovoljan sadašnjim stanjem u partiji. Još više može očekivati i od biračkog tijela HDZ-a, sa čijim je donedavnim šefom Ivom Sanaderom izvrsno surađivao, i koje mu je izdašno dalo svoje glasove na nedavnim zagrebačkim izborima. I od mnogih drugih kojima je blizak njegov populizam.

A i u Crkvi na njega blagonaklono gledaju. No, ako se kandidira, doći će do novih tektonskih poremećaja na hrvatskoj političkoj sceni. Prvi takav, u zadnje doba izazvan je iznenadnim odlaskom Ive Sanadera, što je i te kako uzdrmalo HDZ, ali i Mesića i oporbu, koji tako nešto nisu ni sanjali, makar su potiho priželjkivali. Ali tome sigurno još nije kraj. U HDZ-u ključa na sve strane, i pitanje je gdje će i što još puknuti.

Puno toga ovisi i o budućim Sanaderovim ambicijama. Slično bi se pak moglo dogoditi SDP-u ako se Bandić kandidira. Stranka bi bila snažno oslabljena, vjerojatno bi izgubila predsjedničke izbore, Milanović bi se morao boriti za svoju vlast, kao i za Zagreb, a usporedno se još pripremati i za parlamentarne izbore koje nipošto ne smije izgubiti.Učmaloj hrvatskoj političkoj sceni potrebne su upravo tektonske promjene.

Jesu li to baš one koje proizvode Sanader i Bandić, tek će se vidjeti. Austrijanci kažu da je Sanader otišao jer nije htio štititi Rončevića, pa je HDZ ostavio na čistini. Hoće li sad i Bandić ostaviti SDP? Ili je sve to samo dobro smišljena politička igra? Kako bilo, preslagivanje političkih karata u punom je zamahu, a kandidata za Pantovčak sve je više. Otuda i tolika nervoza na političkoj sceni, od Mesića pa na niže.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments