Početna / Izdvojeno / Outfit donosi, ali i odnosi glasove

Outfit donosi, ali i odnosi glasove

VIDOSEVIC-060508_thumbZabavna sezona nadmetanja predsjedničkih kandidata već je, iako neslužbeno, započela − sasvim dovoljno da obratimo pažnju na njihovu vizualnu, a ne samo pojavnost u formi statističkog podatka.

Našu malu analizu poruka koje natjecateljska garnitura odašilje svojim “outfitom” svakako će uljepšati dvije žene, pače, dvije Vesne: nezavisna kandidatkinja Škare-Ožbolt i Vesna Pusić u ime HNS-a. Već na prvu zvuči dobro jer ime Vesna dolazi od riječi “proljeće”, što bi Hrvatskoj simbolično moglo najaviti renesansu…

Boje SDP-a brani Ivo Josipović, pa i doslovno; Josipović, naime, voli povremeno osvanuti u majicama crvenih tonova, koje mogu varirati od cinobera do boje tamne krvi.

Naravno, da crveno ne smiju svojatati SDP-ovci, pokazala je, recimo, Jadranka Kosor na prvom sastanku u ulozi premijerke u Trakošćanu s Pahorom, za koji se pomno pripremala, no vratimo se Ivi.

Član Uprave Hrvatskog društva skladatelja svojim držanjem i dječačkim, dežmekastim licem odlikaša − predsjednika razreda, ne izgleda kao “tvrdi” tip vođe, što bi lako moglo potvrditi onu da “tiha voda brege dere”…

NIKOLIC_SKARE-160408_thumb

Sušta mu je suprotnost rigidni Hebrang, po nekim pokazateljima najozbiljniji protivnik. On tako i izgleda, kao da s njim šale nema. Čovjek stamena lica, koje kad se smije razvija bolnu grimasu, po načinu odijevanja i ponašanja pomalo je nalik “Herr Flicku”, pogotovo kad odijelo s kravatom iz omiljene lepeze ledenih nijansi dopuni tamnim balonerom. I protiv svoje volje, katkad se zapitamo: kako li Andrija izgleda prije spavanja? Sigurno nosi svilenu pidžamu, zakopčanu do zadnjeg botuna. Njegovu sklonost kozmetskim detaljima potvrđuje i zamjerka aktualnom predsjedniku Mesiću da “ne drži ruku na srcu dok svira himna”.

Razbarušeni Kajin

Po “motu” mu je, nadalje, najsličniji Damir Kajin, također vrlo ozbiljan dečko koji ipak češće koristi priliku za mladenački ulet u ležernije kombinacije. Njegov ga, pak, strogi ton frizura istovremeno čini blago karikaturalnim; često razbarušena, crna kosa iznad proćelave zone daje mu pomalo gargamelovski izgled. Taj bi kosmati aspekt trebao držati pod kontrolom; barem da ga ne zaskoči kakav modni Abel. Pa Kajin, za promjenu, postane žrtvom. Oružje za obranu: samošišač.

Svoj doprinos da kampanja ne bude dosadno rogoborenje jamačno će dati “dečko s Trešnjevke”, na prošlim izborima vrlodobro stojeći Boris Mikšić, koji je u međuvremenu promijenio suprugu i, na žalost, vjerojatno nepopravljivo redikulizirao imidž. Uspješan poduzetnik − pečalbar danas izgleda tako da bi mu na skupovima glavni zabavljač mogao biti Joe Maračić Maki s hit-songom “Country Dalmatino”, za potrebe kampanje preimenovan u “Country Purgerinjo”, a dopredsjednik, recimo, Davor Domazet Lošo, koji bi se uklopio u taj amerikanski retro-kič. Oh yeah; naravno, samo o vizualnom je riječ − daj Bože da najveće zlo koje nas snađe bude neukusno odjeven predsjednik.

KAJIN_KLUPA-280608_thumb

Nadan Vidošević, odmetnik iz HDZ-a, međutim, po tom pitanju nije riskirao, nego je za brigu o osmišljavanju imidža u kampanji angažirao marketinšku agenciju IMAGO. Gotovo da i nije trebao, jer on je svakako kandidat kojega bi dame najradije na televiziji gledale (iako ne i slušale); njima svaka čast, no dopustite autorsku primjedbu ordinarnoj strejterici. No, iako je odavno od susjeda u najkraćem opisan “lep kao greh”, ovom prilikom ne bismo pretjerivali − ipak se nije kandidirao Goran Višnjić ili, recimo, Kerum junior. On je jedan od onih koji, ženskim žargonom rečeno, izgledaju tako da “smrde na lovu”. Skupo, njegovano, a opet muževno; idealan metroseksualac u pozitivnom smislu. Od nekoga s takvom imovinskom karticom, posve očekivano.

Photoshop

Neka cvjeta tisuću cvjetova, bio je komentar Vesne Pusić na Vidoševićevu kandidaturu. Đavolski; nije isključeno da je to bio podsjetnik na antologijsku Nadanovu primjedbu a propos davanja na upravljanje državnih dobara strancima: “Samo jedna stvar (cvijet) raste u tuđoj ruci.” “Narodna” Vesna, pak, od vremena kad je ta rečenica izgovorena naovamo uspjela je suzbiti samodopadan ton, nadamo se, i sklonost fotošopiranju; intelektualki poput nje uistinu nije potrebno oponašati Britney Spears. No, to ne znači da svoje lijepo lice ne bi trebala više šminkati, ili se osloboditi bezličnih krojeva, boja i cipela s punom potpeticom, koje katkad izgledaju ortopedski.

Njezina je protuteža u tom smislu druga Vesna, Škare-Ožbolt. Ona je vamp, izgleda temperamentno i strastveno, što prisnažuje i statua svetog Jure, viteza koji ubija zmaja − simbol zla, kao izbor ukrasa za radni stol. Ona je, međutim, prenapadna, što joj nepravedno oduzima uvjerljivost. Baš kao onomad kad ju je zbog nesklonosti hijerarhijskoj disciplini Sanader smijenio s mjesta ministrice pravosuđa (gdje je i te kako mogla biti od koristi), na kojem ju je naslijedila beskrvna Ana Lovrin, tako bi je i opet mogao skupo stajati “višak doživljaja”.

Vesna Š.O. trebala bi naučiti da “umiljato janje dvije majke siše”, i svoju napadnost umiriti, pa i vizualno. Da je bila samo mrvu takva, možda bi umjesto krotke, vrijedne i skromne Jadranke Kosor danas premijerka bila baš ona − što mnogima ne bi bilo mrsko.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments