Početna / Izdvojeno / Predsjednička izborna kampanja: Josipović se vraća obrani mandata, a Kolinda mora zaustavljati pad!

Predsjednička izborna kampanja: Josipović se vraća obrani mandata, a Kolinda mora zaustavljati pad!

Žele li u HDZ-u Kolindu za predsjednicu?

Karamarko i Kolinda

Piše: Ante Gugo

Prve reakcije u aktualnoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji koja još nije službeno počela, odredile su tijek zbivanja kojim ćemo se baviti do zadnjeg dana. Kolinda Grabar – Kitarović krenula je s nevjerojatno visokim početnim rejtingom na kojeg je Ivo Josipović reagirao s nekoliko, za njega neuobičajeno nervoznih izjava.

U jednom trenutku Kolinda je prema istraživanjima javnosti imala više od jedan i pol puta veću popularnosti od vlastite stranke koja se onda umiješala u njezinu kampanju. Rezultat svega je da se u samo nekoliko tjedana rjeting predsjedničke kandidatkinje približio popularnosti koju uživa njezina stranka.

Ona sad ima dvostruko teži zadatak od onoga što ga je imala prilikom objave kandidature. Ne samo da mora dostizati zaostatak s Josipovićem, nego najprije mora zaustaviti vlastiti pad. Cijelu stvar još težom joj je napravio nastup na HTV-u u emisiji Nedjeljom u 2.Taj nastup, uz sve Kolindine greške i nije bio toliko loš koliko je bila pogrešna odluka o iskorištavanju mogućnosti nastupa u najgledanijoj emisiji nacionalne televizije skoro tri mjeseca prije izbora, u vrijeme dok gospođa Grabar – Kitarović još nije pohvatala konce svih političkih zbivanja i osobno osjetila bilo hrvatskih birača. Prvi dani malo žešće kampanje potvrdili su pretpostavku da njezin najveći protivnik nije Josipović nego je to HDZ ili barem stranački tim koji joj je radio strategiju.

U političkim kampanjama, posebno onim predizbornim, prvi dojam ne mora biti presudan, ali je svakako važan. Dobar startni rezultat znači da treba nadoknađivati manju razliku do konačnog cilja. Dva najjača hrvatska kandidata, Ivo Josipović i Kolinda Grabar – Kitarović ušli su u kampanju s odličnim startnim pozicijama. Josipović je proteklih pet godina uspio zadržati status najpopularnijeg političara u Hrvatskoj, što s obzirom na aktualnu ponudu i nije bilo osobito teško.

Da su građani generalno nezadovoljni domaćim političarima svjedoči i Kolindin povratak na domaću političku scenu. U startu je dobila više od nevjerojatnih 30 posto podrške javnosti. Za samo nekoliko tjedana koliko je trajala najava njezine kandidature ona je dosegla oko 37 posto podrške javnosti. Bili su to tjedni kad je Josipoviću blago opala popularnost. Birači su očito bili našli drugu dopadljivu osobu na političkoj sceni.

Ovo je trebala biti uobičajena politička kampanja u kojoj Josipović ima komfornu poziciju obrane vlastitog mandata, kojeg Kolinda mora napadati i osvajati svaki birački glas. Međutim, njezina izuzetno visoka početna popularnost učinila je aktualne predsjedničke izbore sasvim drukčijima. Osim što je obeshrabrila sve druge moguće kandidate, pokazala je da će Josipović imati teži posao nego se to činilo. U stvari, sve je izgledalo da bi ovo moglo sličiti prošlim izborima kad smo imali kandidate koji kreću sa sličnih pozicija.

Naime, za Kolindu se govorilo da je desni, odnosno da je HDZ-ov Josipović. To je bilo najmanje što je aktualni predsjednik želio čuti. Na scenu mu je došla protukandidatkinja sa svim onim prednostima i vrlinama s kojima je on osvojio tako veliku naklonost birača. Možda je to bio razlog zbog kojeg je Josipović u jednom trenutku pokazao i svoje drugo lice. Reagirao je dosta nervozno, rekao bih u jednom trenutku čak i potcjenjivački prema svojoj suparnici. Birači su to brzo kaznili gubitkom par postotaka.

Na drugoj strani Kolinda Grabar Kitarović mu nije ostala dužna. Na euforiji pojave novog dugo isčekivanog lica lako stečeno postotke popularnosti počela je još lakše gubiti. Možda bi bilo pravednije prema njoj reći da ih je za nju počeo rasipati stranački izborni tim katastrofalnim odlukama.

Početkom ljeta, u vrijeme kad se očekivala službena objava Kolindine kampanje, a ona je neslužbeno već osvajala naklonost birača u Zaprešiću, u organizaciji HDZ-a bila je okupljena financijska i gospodarska elita EU.

Prvotno je bilo predviđeno da ih pozdravi buduća predsjednička kandidatkinja, što je mogla biti izvanredna prilika da se poentira na žestokim kritikama aktualnog predsjednika kako on ništa ne radi na gospodarskom oporavku zemlje. U zadnji tren je u HDZ-u odlučeno da će domaćin demokršćanskoj eliti biti tajnik HDZ-a za međunarodne odnose Miro Kovač, koji je danas šef Kolindinog Izbornog stožera.

Prvo predstavljanje na toj novoj funkciji Kovač je imao kad je sa svojom predsjedničkom kandidatkinjom posjetio Međugorje i obitelj Marina Čilića na proslavi osvajanja US Opena. Upućeni kažu da je to bilo zajedničko predstavljanje jer je Kovač najvjerojatniji nositelj HDZ-ove liste na parlamentarnim izborima za XI izbornu jedinicu, za dijasporu. Čovjek dugo nije bio u zavičaju pa svaka prilika dobro dođe. Dok se, dakle, Kovač u društvu Kolinde predstavljao svojim Međugorcima i ostatku okupljene Hercegovine, Ivo Josipović je u društvu predsjednika HAZU bio na predstavljanju nove knjige uglednog komunikologa Bože Skoke, a u izdanju Večernjeg lista, naših najuglednijih i najčitanijih dnevnih novina.

Zanimljiv je bio odabir predsjedničkih kandidata za taj dan. Bilo je više nego jasno zašto Kolinda počinje lako gubiti svoje postotke popularnosti. Ona svojim postupcima nije pokazala da je ono što traži većina birača u ovoj državi. Ona nije novi, ali malo žustriji i agilniji, a za neke i desni Ivo Josipović. Pokazao je to i njezin dolazak u Vinkovce, na svečanost otvaranja Vinkovačkih jeseni.

Netko u HDZ-u očito nije znao prepoznati što traže birači. Ivo Josipović ima veliku popularnost zbog svoje civilizirane pojave. Njemu birači lako opraštaju očite pogreške jer on nastoji ostaviti dojam da nije čovjek tenzija i incidenata. Za Kolindinu pojavu u Vinkovcima napravljen je ne baš mali incident. Da bi ona tamo bila sama, bez svog suparnika, Ivi Josipoviću nije upućen već tradicionalni poziv za pokroviteljstvo nad ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima. Bacilo je to baš ružnu mrlju, kako na tu narodnu i sasvim nepolitičku svečanost, tako i na Kolindinu kampanju. A sve dalje što se zbivalo priča je za sebe.

Iako desnica Ivi Josipoviću stalno spočitava vezu s komunizmom i partizanima, njemu ne bi palo na pamet hvatati se s narodom u kolo poput druga Tita u partizanskim filmovima. Meni osobno nije sjela slika Kolinde u šokačkom kolu te večeri. Napisao je svojevremeno naš proslavljeni redatelj Antun Vrdoljak za pokojnog Gojka Šuška, kad se s crvenim karanfilom u reveru pojavio na prvomajskoj proslavi u Maksimiru: „A Gojku crveni karanfil stoji ko piletu grudnjak“. To serviranje lažnih manira narodu nastavljeno je i govorom na skupu stranačkoj mladeži u Zagrebu. Patetična priča o njezinoj djeci koja venu za Hrvatskom Kolindi nije donijela ništa veću popularnost.

Kolindu Grabar – Kitarović profesionalno poznajem više od dvadesetak godina. Sve te godine mogu rezimirati u svega par rečenica. Ovo što zadnjih dana gledamo u javnosti nije Kolinda Grabar – Kitarović. Ovo nije političarka koja je stanju Josipoviću ispred nosa oteti birače centra pažljivo, civilizirano i argumentirano upozoravajući na njegove pogreške. Političarka koja ne zna da dr. Franjo Tuđman ima svoj trg u Zagrebu i koja, ispravljajući tu pogrešku upada u još težu podilazeći radikalnoj desnici s tvrdnjom da se taj trg nalazi na neprimjerenoj lokaciji nije ona ista Kolinda Grabar – Kitarović koja je bila do savršenstva pripremljena za intervjue koje sam radio s njom. Ova sadašnja predsjednička kandidatkinja koja ima očitih problema s usklađivanjem vlastitih stavova sa stavovima stranke nije ista ona ministrica u Sanaderovoj Vladi koja je radije otišla sa položaja nego da odustane od vlastitih principa.

Više je nego očito da Kolinda Grabar – Kitarović ima problema sa stranačkom politikom koja moguću pojavu Milana Kujundžića kao predsjedničkog kandidata smatra većom prijetnjom nego gubitak glasača centra. Naravno, ova procjena je sasvim pogrešna posebno stoga što se Kujundžić najvjerojatnije neće ni kandidirati. On je realan političar koji predsjedničke izbore ne može dobiti, a gubitak još jednih izbora za redom, nakon euroizbora nije nešto što mu treba prije onih parlamentarnih.

Na drugoj strani Karamarko je opet loše procijenio pa je korak prema biračkom centru napravio sklapajući savez s HSLS-om, strankom bez članstva i ugleda. Da stvar bude gora, time je bacio rukavicu svojoj koalicijskoj partnerici Ruži Tomašić, koja mu je već i odgovorila, najavljujući da bi takav potez mogao napraviti raskol između HDZ-a i koalicijskih partnera. Što će biti ako na ovu Karamarkovu nekorektnost pravljenja planova s Kosorom, bez konzultacija s Tomašićkom, desnica odgovori preko Kolinde?

Kako god bilo, prvi tjedan prave malo žustrije kampanje Josipoviću je donio povratak na poziciju iz koje može lagodno braniti svoj mandat. Meni je osobno donio uvjerenje da u HDZ-u baš i nisu sigurni žele li Kolindu za predsjednicu. Postavljanje Mladena Pavića za glasnogovornika HDZ-ove predsjedničke kampanje moglo bi bitno promjeniti stvari i natjerati Josipovića i njegove na zabrinutost. Vremena ima još dovoljno.

Izvor: politikaplus.hr

Ostavite komentar

comments