Početna / Izdvojeno / Ana Benačić za Net.hr: Predsjednička slina

Ana Benačić za Net.hr: Predsjednička slina

milan bandić7On je car i treba mu monarhija, a u monarhiji su novinari dio dvorskog personala. Kad lojalnost, odnosno ulizništvo izostanu -Milan Bandić rado bira pljuvanje kao oružje. To je pokazao i pri objavi svoje kandidature.

Dogodilo se to kad je na prvo neugodnije pitanje novinaru nalijepio etiketu urbanog rasiste, drugog novinara optužio za “prekomjerno granatiranje” iz hira, dok je za jednu novinarku, pak, insinuirao da je instrument interesne skupine koja se urotila protiv njega.

Koje to skupine? Nije važno. Glavno je da se Bandić prikaže kao žrtva, kao što je svojevremeno Željko Kerum bio “žrtva” novinara potplaćenog s petsto kuna kako bi o njemu pisao da je svom prijatelju bez natječaja dodijelio milijunski posao.

Tko je tog novinara platio i otkud Kerumu taj podatak? Kratko i jasno – izmislio ga je, kao što i Bandić izmišlja grijehe piskaralima koji se ne dive njegovom liku i djelu.

‘Poštenjačine’ u ulozi žrtve

Nepoštivanje novinarske profesije nije od jučer i vrlo je popularno među osobama koje su na javnim dužnostima te su kao takve dužne davati odgovore na pitanja. Kad ih uhvatite kako zamračuju milijune kuna; kako na našu štetu mijenjaju gradska zemljišta s tajkunima; kad otkrijete da su montirali WC na tramvajskom okretištu za jedanaest tisuća eura po kvadratu; kad utvrdite da su lokali pa nalokani vozili i pri tom bježali od policije – oni se neće pokriti ušima i skrušiti se kako bi to napravio pristojan čovjek.

Oni vam neće dati odgovore na pitanja. Ne – njima su od suvislih objašnjenja draži povici “medijski linč!” i “zavjera!”, pojmovi kojih smo se naslušali posljednjih stoljeća, desetljeća, godina, mjeseci i tjedana.

Terminom “zavjera”, podsjetimo, poslužio se i ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a to navodno nije najgore što Vanja Sutlić imao za reći o nepokornim novinarima. U Kerumovom, Sutlićevom i Bandićevom svijetu postoje novinari fiksirani na njih, a oni su, dakako, pod utjecajem “mračne strane” i isključivo stoga postavljaju pitanja koja su neprimjerena. Kad čuju takvo (neprimjereno) pitanje, rečeni televizijsko – politički prvaci osove se na zadnje noge, pa stanu sipati pljuvačku. Najbolje se osjećaju u ulozi žrtve, a “žrtve” su, kao što znamo, sklone izmišljanju najnevjerovatnijih urota.

Ražalovani Polančec evoluirao

Optužbom za medijski linč poslužio se još jedan politički poštenjačina – ražalovani potpredsjednik vlade Damir Polančec, prilikom podnošenja ostavke. Na Polančeca podsjećamo jer se kod njega dogodila zanimljiva evolucija. Dok sve ostale pobrojane žrtve vole istaknuti da vjeruju u pravnu državu i pozvati se na istu, Polančec je ovu stvar ogolio do koske, pa rekao da Glavnom državnom odvjetniku ne vjeruje niti kad nosi darove, a pogotovo ne kad šalje policiju na vrata.

Kod predsjedničkog kandidata Milana Bandića ova evolucija još se nije dogodila. On u pravnu državu vjeruje, po svemu sudeći jer mu spomenuti organi gonjenja nisu kucali na kapiju nebeskih dvora u Bužanovoj 4. Ako ikad zakucaju – ne sumnjajte da će sve kojih se sjeti optužiti za urotu, a novinare za – medijski linč. U taklvim okolnostima i Milan bi mogao evoluirati. Za sad je još uvijek kod poglavlja gdje se rasipaju pljuvačka i slina.

Izvor: Net.hr

Ostavite komentar

comments