Početna / Izdvojeno / Rat Ive i Kolinde praznim puškama

Rat Ive i Kolinde praznim puškama

Ako je suditi po dosadašnjoj kampanji koja tobože nije ni počela, pitanje odnosa prema Oružanim snagama bit će jedno od glavnih “bojišta” predizbornog “rata” predsjednika dr. Ive Josipovića i njegove glavne izazivačice Kolinde Grabar-Kitarović. Uostalom, prvo ozbiljnije prepucavanje uslijedilo je nakon što je HDZ-ova kandidatkinja indirektno prozvala državni vrh zbog, “kad je riječ o opremi, više nego jadnog” stanja ratnog zrakoplovstva.

Josipović vojska

Piše: Hrvoje Prnjak

Da će se dosadašnja međusobna podbadanja kandidata za funkciju koja znači i titulu vrhovnog zapovjednika na temu stanja u Oružanim snagama sigurno nastaviti pokazala je proteklog vikenda i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na svečanosti osnivanja HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak” u Zagrebu ustvrdila kako “vrhovni zapovjednik tu i tamo možda posjeti pokoju jedinicu, ali sve što radi – dijeli odlikovanja i promaknuća”.

Air-policing

Osim što je riječ o nastavku međusobnog “šamaranja” (Josipović je nju prethodno optužio kako uopće ne poznaje značenje termina “air policinga”, kao ni sadržaj Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu), očito je kako je Grabar-Kitarović aludirala na svoje terensko iskustvo iz razdoblja dok je obavljala funkciju pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, kad je često odlazila u Afganistan.

Kazala je i kako “Oružanim snagama treba vratiti ponos i dostojanstvo”, no očito zaboravljajući da je loše stanje u Oružanim snagama u najvećoj mjeri naslijeđe iz doba vladavine HDZ-a, a popriličnu konfuziju izazvala je i njezina rečenica: “Žao mi je da se danas na ljude u hrvatskoj odori gleda ili kao teret za proračun kroz proračunska sredstva koja se izdvajaju za obranu ili kao na topovsko meso za one koji su izabrali otići u misije u Afganistanu.”

Naime, dosad smo stalno slušali kako hrvatski vojnici, kako u Afganistanu, tako i u ostalim misijama u kojima sudjelujemo pod okriljem NATO-a ili UN-a, nisu “topovsko meso” već su dio logistike i uglavnom se bave obukom lokalnih snaga. Ili to možda nije točno? A to bi netko tko je tri i pol godine obavljao visoku dužnost u NATO-u trebao dobro znati.

Upadljivo je i kako se dr. Ivo Josipović naglo zainteresirao za vojna pitanja. Iako će na Pantovčaku kazati da to nema baš nikakve veze s kampanjom, on je prvi put otkako je u Uredu predsjednika tek nakon opaske Grabar-Kitarović o “jadnom stanju” u zrakoplovstvu odlučio posjetiti zapovjedništvo HRZ-a i protuzračne obrane u Vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Dakle, nije to učinio neposredno nakon pada MIG-a 21 na dan proslave Oluje, nego tek nakon što se oglasila njegova izravna konkurentkinja.

Misija u Siriji

Josipoviću ne ide u prilog niti činjenica da je svega koji dan prije pada MiG-a zapovjedniku HRZ-a Draženu Šćuriju, koji je osobno odobrio letenje zrakoplova koji više nije smio letjeti, dodijelio čin general-bojnika. Kritičari mu prigovaraju i što je Vijeće za obranu sazvao gotovo mjesec dana nakon pada MIG-a.

A tek će se vidjeti je li točna njegova izjava kako “Hrvatska sigurno neće slati svoju vojsku u Irak i Siriju, nego ćemo u slučaju potrebe pružiti humanitarnu pomoć”, ili budući scenarij hrvatskog angažmana u borbi protiv Islamske države treba tražiti u rečenici ministra obrane Ante Kotromanovića: “Ne očekujemo da se ovog trena odemo boriti na sjever Iraka ili u Kurdistan, ali od svojih obveza i zadaća i uloge koju imamo u NATO-u ne možemo pobjeći.”

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Fotografija preuzeta s: https://www.facebook.com/ivojosipovicprh/timeline

Ostavite komentar

comments