Početna / Izdvojeno / Mladen Krnić za Slobodnu Dalmaciju: Stranačka apokalipsa

Mladen Krnić za Slobodnu Dalmaciju: Stranačka apokalipsa

krileUz dužnu čast koncilijantnim predsjedničkim kandidatima poput Vesne Pusić ili Ive Josipovića, kao i njihovoj eventualnoj pobjedi koja bi bila jamac stabilnosti političkog sustava, nije zgorega podsjetiti da su Hrvati tradicionalno antiprotivan narod, nagonski nesklon rješenjima oslonjenim na racionalna uporišta

Fantazmagorični finale predsjedničkih izbora, najpriličniji našoj političkoj kulturi i poimanju demokracije, ostvario bi se u drugome krugu jedino u srazu velikana stranačkog otpadništva: Milana Bandića i Nadana Vidoševića. Taj hipotetski sraz unaprijed garantira i dobru zabavu i posve nekonvencionalne nuspojave. Iza njega se da naslutiti potpuni raspad svih ideoloških blokova, pucanje stranačkih osovina i početak nove ere koju unaprijed možemo okrstiti kao poststranačko doba.

Zašto baš poststranačko? – upitat će vrli pitac neki. Zato što bi dvojica vitezova dovela do masovne inverzije tradicionalnog biračkog tijela svojih matičnih stranaka i njihova sigurnog nestajanja. Hadezeovci bi listom glasovali za Bandića, a esdepeovci za Vidoševića, jer je otpadništvo u nas oduvijek puno veći krimen nego deklarirano i dugogodišnje neprijateljstvo. Kako su Hrvati i dosad u velikoj mjeri na izborima glasovali protiv, ovi izbori bi do kraja legalizirali to nacionalno nagnuće.

Tko god bi od ove dvojice u utrci za Pantovčak pobijedio, imao bi izborni legitimitet dosad nezabilježen u svjetskim okvirima: bio bi prvi predsjednik u povijesti masovno izabran na funkciju glasovima dojučerašnjih suparnika. Njihovim bivšim strankama ne bi ostalo drugo nego raspustiti se: od agitiranja i glasovanja za dugogodišnjeg političkog neprijatelja teško je zamisliti veći besmisao.

Ako vam ovakav scenarij nije razgalio dušu i ako vam Bandić i Vidošević ne djeluju baš poticajno, onda s vama nešto nije u redu. U svakom slučaju ste izumiruća vrsta i netipičan hrvatski građanin, još uvijek nesklon instant-rješenjima i zavodljivoj autodestrukciji.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments