Početna / Izdvojeno / Tomislav Klauški: Kad će Kosor uhititi Bandića?

Tomislav Klauški: Kad će Kosor uhititi Bandića?

Gradska skupstina 261109Premijerki Jadranki Kosor dobro ide. Hapsi skoro kao Damir Kajin. Padaju Podravka, HŽ, HEP, HAC, Rončević. Gotovo jedna (dva)desetina Kajinova spiska za hapšenje. Ali čini se da nedostaje još jedno ime. Jedno vrlo zvučno ime. Jedno koje je nakupilo 200 kaznenih prijava. Jedno koje već sedam godina čeka da mu policija pokuca na vrata. Jedno ime koje je postalo sinonim za korupciju. Jedno koje bi moglo postati predsjednik Republike.

Pogodili ste: Milan Bandić. Došlo je vrijeme da predsjednica Vlade pokaže koliko je ozbiljna u raščišćavanju nereda. Sada više nema Sanadera koji je blokirao istrage protiv kriminalaca u javnim poduzećima. Sada više nema Sanadera da zaštiti Bandića. Dakle, što se čeka? Ima još mjesec-dva da se to obavi prije nego što se Bandić dokopa predsjedničkog imuniteta. I prije nego što s Pantovčaka predsjedničkom poštom dostavi Mladenu Bajiću instrukcije za daljnje postupanje.

Sanader je bio taj koji je generirao korupciju

Koliko god se ovo pitanje nekome učinilo radikalno, zapravo je sasvim logično. Zasluge za rješavanje afera u javnim poduzećima ne treba previše pripisivati odlučnosti premijerke Kosor, koliko odlasku Ive Sanadera. On je bio taj koji je generirao korupciju, a sada kad se on sklonio na sigurnu udaljenost (i time, kako kaže “izazvao pozitivan šok”) nema više političkih zapreka za uhićenja. Čak se i Mladen Bajić trgnuo. Padaju koruptivna legla i ruše se kriminalne utvrde, bez obzira što još uvijek ne padaju glave koje su to nadgledale. Pa što se onda čeka s Bandićem? Valja ga ščepati dok još nije zbrisao na Pantovčak. U trenirci i gol do pasa.

Zagrebački gradonačelnik integralni je dio upravo one slagalice koja se sada ruši. Sve one afere koje su protekla četiri mjeseca objavljivane po medijima i služile kao priprema terena za uhićenja, minorne su u usporedbi s višegodišnjim raskrinkavanjem Bandićevih prljavština. Zašto su njegovi “zlatni zahodi” manje vrijedni od “pituravanja tunela”? I kako može Bajić prekoračiti hrpu od 200 Bandićevih kaznenih prijava kako bi dohvatio jednu, dvije, deset ili pedeset HAC-ovih? Ladice, bolje rečeno, skladišta, Državnog odvjetništva trebalo bi krčiti od velikih slučajeva, pa će se lakše doći do ostalih.

Sanaderov prijatelj protiv Sanaderove odmetnute zapisničarke

Probajmo zamisliti kako će to izgledati ako – nedajbože – Milan Bandić postane predsjednik Republike. Inkarnacija korupcije na čelu države koja se bori protiv korupcije. Rodonačelnik korupcije u kohabitaciji s premijerkom koja se želi proslaviti kao borac protiv korupcije. Produžena ruka oligarhije protiv predsjednice stranke koja je izrodila tu oligarhiju. Sanaderov prijatelj nasuprot Sanaderovoj odmetnutoj zapisničarki. Tko će pobijediti?

Iako se neki tješe da bi Bandić pobjedom na predsjedničkim izborima barem ostavio šest milijardi zagrebačkih kuna i uzeo pišljivih pedeset predsjedničkih milijuna, koliko mu iznosi budžet, ostaje činjenica da svi oni koji ga guraju na Pantovčak znaju zašto to čine. Dobivaju zaštitu šefa države, političku moć, utjecaj i najviše sponzorstvo. Ako Kosor opet ubode tamo gdje ne bi smjela, imat će posla s predsjednikom Republike. Koji će, pak, iz Ureda predsjednika moći sponzorirati svoje klonove na političkoj sceni. Možda stvori novog Bandića u Zagrebu, možda novog Bandića u Banskim dvorima. Ovaj mač reže s obje strane.

I zato je vrijeme da Kosor dobro razmisli nije li sada zadnji trenutak da se obračuna s Bandićem i zaradi titulu istinskog borca protiv korupcije. Ako je dosad Sanader bio razlog zbog kojeg se Bandića štedilo, onda je sada Sanader postao još jedan razlog zbog kojeg bi Bandića trebalo procesuirati. Dok ne bude prekasno.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments