Početna / O kampanji / Anemični i sterilni kandidati pokušavali ostaviti dojam dobrih učenika

Anemični i sterilni kandidati pokušavali ostaviti dojam dobrih učenika

predsjednicki-kandidati2Od najave i spektakla imali smo onu staru “Treslo se brdo, rodio se miš”. Početak sučeljavanja i istup kandidata bio je anemičan i sterilan. Kandidati su bili statični, uštogljeni te poredani kao studenti na kolektivnom usmenom ispitu za dodjelu stipendije. Emisiju je obilježio animozitet između Andrije Hebranga, Nadana Vidoševića i Dragana Primorca. Da nije bilo povremenog verbalnog okršaja između Hebranga, Primorca i Vidoševića emisija bi bila mrtva. Svi su se čvrsto držali za postolja i isključili jedni od drugih. Čvrsto su odlučili da se tijekom emisije ni ne pogledaju niti ne pomaknu. Da nisu imali ruke ne bi ni znali kome se obraćaju i kome daju repliku. Komunicirali su rukama u oslovljavanju. Nije bilo optimizma na njihovim licima.

No, trudili su se ostaviti dojam dobrih učenika. Pojedinci su nastojali na pitanja odgovarati učeno i mudro – demagoški.

Josipović – odmjeren, oprezan, mlak

Ivo Josipović nije odudarao od svog uobičajenog nastupa: odmjeren, oprezan, mlak. Trudio se da u odgovorima nikoga od kandidata ne izazove. Odgovarao je na pitanja i samodopadno dao na znanje da je zadovoljan sa samim sobom. Nakon svakog odgovora je nabacio namješteni osmjeh, nakrenuo glavu i djelovalo je kao da šalje poruku: Vidite da znam. Statično držanje mu baš nije išlo u prilog. No, međutim bio je uvjerljiv i ostavio dojam kulturnog i neopterećenog gospodina.

Hebrang – pravdaš i svađalica

Andrija Hebrang je potvrdio stav i mišljenje javnosti da je pravdaš i svađalica. Iako je naveo da predsjednik ne bi trebao biti svadljiv, arogantan, on sam je upravo takav bio. Kruto i ozbiljno držanje je oštrinu još naglašavalo. Doslovce je nasrtao na Vidoševića i Primorca. Pokušao je ostaviti dojam superiorne osobe, ali nije uspio. Djelovao je ratoborno i agresivno, što se osjetilo u njegovu govoru. Na pitanja je najčešće odgovarao okolišanjem. Jedino je bio direktan u napadima na Vidoševića i Primorca. Demagoške izjave. Da nije Hebrang bio svadljivo raspoložen, emisija bi bila komorna. Osmijeha niotkuda. Nije bio uvjerljiv.

Primorac – ukočen, ljut i nervozan

Bio je napet kao struna i vidno nervozan. Pogled ukočen, a vidljive znakove nervoze je odavalo crvenilo na vratu i obrazima koje se pojačalo u raspravi o nasilju nad ženom. Crvenilo i pogled u stol te izbjegavanje u početku direktnog odgovora na to pitanje moglo bi se protumačiti i na drugi način. Ljutiti odgovor: “Ne , nikada” – dobili smo tek na inzistiranje voditelja. Uspio je dominirati verbalno i nametnuti se. Nestrpljiv, upadao je u riječ, a upadanje u riječ sugovorniku su inače znakovi agresivne osobe. Primorac je gestikuliranjem naglašavao svoje riječi kao da nam je slao poruku – dobro to upamtite. Korištenje prsta u komunikaciji je najiritantniji znak i koriste ga agresivne osobe. Samo kontrola velika i vidljiva – dlanovi postavljeni u agresivnom i dominantnom položaju na postolje. Ljutnja i napetost mu je frcala iz očiju.

Vidošević – bez snage i poleta

Nastojao je ne ulaziti u duel s Hebrangom i Primorcem. Djelovao je uvjerljivo pri obrani svoje imovine. Dobro se odupirao Primorčevim nasrtajima. No na pitanje je li lagao, nije bio uvjerljiv. Verbalni dio je bio u suprotnosti s govorom tijela. Možemo si postaviti pitanje je li to zaista tako?

Bilo je vidljivo da ga Primorac ljuti i nervira. Kad kod se Primorac javio za riječ ili je govorio, Vidošević je to popratio mrštenjem ili grimasom. Vidošević je dobro koristio ruke u komunikaciji. Na odgovore o svojoj imovini koristio je dlanove prema gore – poruka – vjerujte mi na riječ. Nedostajalo je snage i poleta u nastupu. Djelovao je pomalo umorno, što se vidjelo i po položaju spuštenih ramena. Osjetilo se kao da je požalio što se odazvao u emisiju. Govor tijela ga je odavao. Prikriveno uzdisanje, tapkanje na mjestu, udaljavanje i približavanje postolju. Vodio je unutarnji dijalog sam sa sobom. Vidljivo nezadovoljstvo što je u emisiji.

Pusić – ponosna i precizna

Ponašala se kao prava studentica koja je naučila gradivo. Čak se potrudila drugima očitati lekciju da se bave temama kojima nije mjesto u toj emisiji. Vidjelo se da je ponosna na svoje odgovore. Silom je željela ostaviti dojam da vlada materijom i trudila se davati precizne odgovore. U cijelom nastupu joj je nedostajalo malo odlučnosti. Djelovala je pomalo nesigurno i mlako, a nesigurnost je prikrivala čestim smijehom. Dobra frizura i šminka.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments