Početna / O kampanji / Novac iz gradskog proračuna – Bandić za kampanju traži još pet milijuna kuna

Novac iz gradskog proračuna – Bandić za kampanju traži još pet milijuna kuna

z1804nr4U svojoj neobjavljenoj predizbornoj kampanji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nemilice troši novac iz gradskog proračuna, točnije iz proračunske pričuve. Novca je, međutim, u pričuvi ponestalo: samo u prvih šest mjeseci na donacije crkvi, medijima i različitim zavičajnim, sportskim, braniteljskim i inim udruženjima Bandić je iz proračunske pričuve donirao 92 donacije u iznosu od 11,5 milijuna kuna, a za cijelu godinu za pričuvu je bio predviđen iznos od 15 milijuna kuna.

Suočen s pomanjkanjem novca, Gradskoj skupštini Bandić sad predlaže da se u proračunsku pričuvu preraspodjeli još pet milijuna kuna. U obrazloženju njegovog zahtjeva stoje – »povećane potrebe«. Skupštinski zastupnici, uključujući i one iz redova SDP-a, najavljuju, pak, da neće dopustiti ovu preraspodjelu, budući da im je jasno da gradonačelnik taj novac kani potrošiti na svoju predizbornu kampanju za predsjedničke izbore.

Od kad je predsjednik SDP Zoran Milanović na čelo Zagrebačkog holdinga instalirao Ivu Čovića, Bandić je izgubio kasu iz koje je mogao zagrabiti koliko je htio. Podsjetimo, dok je imao pristup Holdingovoj kasi, Bandić je podijelio oko 45 milijuna kuna donacija, bez ikakvih kriterija ili povjerenstava koja bi o tome odlučivala. Funkciju koju je igrala Holdingova blagajna sad igra proračunska pričuva.

Tako je Zavičajni klub Plehan sada iz pričuve dobio 40 tisuća kuna za nove narodne nošnje i putovanje u Bern. Neretvanska udruga lađara uprihodila je 30 tisuća kuna. Točno 200 tisuća kuna dobio je Večernji list, za organizaciju svoje biciklijade. Privatnom poduzeću Culmena, u vlasništvu Nedjeljka Štefanića, Bandić je doznačio 126 tisuća kuna, na ime potpore za organizaciju emisije »Narodno veselje«.

Budući da proračunska pričuva ne može zadovoljiti apetite svih koji novac za svoje projekte traže iz zagrebačkog proračuna, gradonačelnik i njegovi suradnici dovijaju se na sve načine da bi izišli u susret ljudima koji će sutra predstavljati biračku bazu za Bandićev uspon na predsjednički tron. Tako je potpora za organizaciju Vinkovačkih jeseni, u iznosu od 80 tisuća kuna, isplaćena iz budžeta Gradskog ureda za poljopriovredu i šumarstvo. Iznos od 300 tisuća kuna za organizaciju maturalnog putovanja zagrebačkih srednjoškolaca u Tunis, pak, isplaćen je iz budžeta namijenjenog instruktivnim seminarima za maturante, s pozicije »ostali nespomenuti rashodi poslovanja«. Nogometnom klubu Croatia Sesvete, u vlasništvu trgovca oružjem Zvonka Zubaka, isplaćeno je 430 tisuća kuna, s pozicije »tekuće donacije u novcu«. A, da novac iz proračuna mogu dobiti samo oni koji pušu u gradonačelnikov rog najbolji pokazuje primjer Cibone: predsjednik ovog košarkaškog kluba dogradonačelnik Ivo Jelušić gradonačelnika Bandića molio je za financijsku pomoć kako bi zakrpio rupe u Ciboninoj blagajni, ali traženu financijsku potporu nije dobio. Valja znati da se Jelušić politički razišao s Bandićem, budući da je aktivan u stožeru predsjedničkog kandidata SDP-a Ive Josipovića.

Izvor: NoviList.hr

Ostavite komentar

comments